• دوشنبه / ۲۸ مهر ۱۳۹۹ / ۱۱:۲۸
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99072820322
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

در گفت و گو با مدیر درمان تأمین اجتماعی استان اصفهان مطرح شد؛

کرونا؛ تهدیدی به مثابه فرصت

کرونا؛ تهدیدی به مثابه فرصت

ایسنا/اصفهان مدیر درمان تأمین اجتماعی استان اصفهان با تاکید براینکه بحران کرونا شری است که در دل آن می تواند خیرهای زیادی وجود داشته باشد، گفت: ما هنوز چیزهای زیادی در مورد کرونا نمی دانیم و فعلا فقط می توانیم بر روی پیشگیری تمرکز کنیم، چراکه راهی به جز این نداریم، اما می توانیم از فرصت به وجود آمده برای ساماندهی حوزه درمان استفاده کنیم.

دکتر علی اعتصام پور در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به این اینکه خداوند در قرآن کریم می فرماید: عسَی أَن تَکْرَهُوا شَیْئًا وَهُوَ خَیْرٌ لَّکُمْ، اظهار کرد: در دل هر واقعه بدی می تواند خیر بسیار و فرصت های زیادی برای رشد و شکوفایی باشد.

وی با اشاره به همه گیری کرونا که از سال گذشته تاکنون مشکلات بسیاری در کشور به وجود آورده و باعث بیماری و مرگ هم‌وطنانمان شده، گفت: در دل همین بحران بسیاری از سازمان ها و نهادها مجبور شدند به سمت الکترونیکی شدن ارائه خدمات حرکت کرده و در راستای تحقق دولت الکترونیک گام بردارند که سال ها مطرح بود، اما گام های عملی موثری در راستای آن برداشته نمی شد.

مدیر درمان تأمین اجتماعی استان اصفهان یکی از پیش نیازهای اصلی تبدیل تهدید کرونا به فرصت را شکل گیری دیالوگ(dialogue) دانست و توضیح داد: بهترین تعبیر و تعریف دیالوگ «هم شنوی» است، در حالی که ما به اشتباه دیالوگ را به گپ و گفت‌وگو تنزل می دهیم.

جای خالی هم شنوی در کشور

وی افزود: متاسفانه در بیشتر مواقع جای این هم شنوی در کشورمان خالی است و بیشتر به گفت‌وگوی تعاملی یا دستوری توجه داریم، در حالی که باید این هم شنوی در همه بخش ها اعم از درمان نهادینه شود.

اعتصام پور بر شکل گیری مثلثی متشکل از سه ضلع دانشگاه علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی و سازمان های بیمه گر تاکید کرد و گفت: این مثلت باید تهدید کرونا را به فرصت گرانبهایی برای ساماندهی و نظارت جدی بر امور درمان تبدیل کند.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد مردم در خانه هایشان کیسه دارو و حتی یک طبقه برای نگهداری دارو دارند، گفت: این موضوع نشان می دهد که یا پزشکان داروی اضافه برای بیماران تجویز می کنند و یا بیماران اقدام به خود درمانی می کنند که در هر دو صورت خطا است. علاوه بر آن همه ما انواع و اقسام عکس و سونوگرافی از اعضا و جوارح خودمان داریم که برای آن هزینه کرده ایم و وقت گذاشته ایم، در حالی که در دنیا از هر فردی سی تی اسکن و ام آر آی گرفته نمی شود، اما گشاده دستی که در بسیاری از مصارف در کشور وجود دارد در بخش درمان هم دیده می شود.

مدیر درمان تأمین اجتماعی استان با یادآوری اینکه با شیوع بحران کرونا و شیوه نامه هایی که تعریف و در مقاطع مختلف ابلاغ شد، بسیاری از جراحی های و درمان های پاراکلینیکی کاهش پیدا کرد، گفت: این موضوع نشان می دهد بخشی از اقدامات در حوزه درمان ضروری نبوده و ضرورت ساماندهی این بخش را بیش از پیش نشان می دهد.

وی با اعتقاد بر اینکه شاهد اسراف در درمان هستیم، گفت: با توجه به اینکه مدیریت درمان تامین اجتماعی متولی درمان غیر مستقیم است، به پیشنهاد ما و با هماهنگی بیمه ها، دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی کمیته های ممیزی برای یکسری امور درمانی تشکیل شده و این گام اول هم شنوی در حوزه درمان در اصفهان است، همانطور که در کشورهای پیشرفته این اتفاق افتاده است.

هم شنوی بدون قضاوت قبلی و با آمادگی برای درک حقیقت

اعتصام پور هم شنوی را یکی از شاخصه های توسعه کشورها دانست و افزود: هم شنوی البته پیش زمینه و اصولی دارد که یکی از آنها حذف قضاوت قبلی و آمادگی برای درک حقیقت است، یعنی بپذیریم حقیقت همه چیز نزد من نیست. وقتی من می گویم شاید این راه پیشگیری از کرونا درست نیست حرف من باید فارغ از هرگونه قضاوتی شنیده شود و پیشنهادات دیگر بررسی شود تا به بهترین راه ممکن دست پیدا کنیم.

وی یکی از الزامات هم شنوی را پذیرش مردم جامعه دانست و افزود: به عنوان نمونه با پدیده درمان های غیرضروری برای بیمارانی مواجه هستیم که در وضعیت وخیم بیماری نیاز به درمان نگهدارنده دارند، اما در کشور ما صرفا به دلیل مسائل عاطفی و نه عقلانی، بدون یقین به فایده گاهی به اصرار بیمار و یا همراهان او درمان هایی انجام می دهیم که نتیجه ای جز آسیب بیشتر به بیمار و نتیجه موثری برای او ندارد.

استفاده از تهدید کرونا برای ساماندهی حوزه درمان

مدیر درمان تأمین اجتماعی استان اصفهان با تاکید بر اینکه باید از بحران کرونا به فرصتی دست یابیم که منجر به ساماندهی حوزه درمان از نظر سلامت محوری شود، گفت: شعار بهداشت و درمان در همه جای دنیا پیشگیری است، ولی این اتفاق باید در عمل و نه تنها در شعار بیفتد.

وی با بیان اینکه وقتی بحرانی مثل کرونا اتفاق افتاده همه برنامه ها و اقدامات ما باید در راستای مقابله با این بحران باشد، افزود: حتی بسیاری از تشکل های مردمی و خیریه ها نیز باید به صورت خودجوش وارد میدان شوند، در حالی که متاسفانه تنها در اوایل شیوع کرونا شاهد برخی حرکت های مردمی بودیم.

اعتصام پور اظهار کرد: در شرایط کنونی همه گیری کرونا پیشگیری فدای درمان می شود و میلیاردها تومان هزینه درمان می کنیم، در حالی که برای پیشگیری برنامه قاطع و موثری نداریم.

وی با اشاره به اینکه از ابتدای شیوع کرونا مدیریت درمان تامین اجتماعی استان اصفهان در دو بیمارستان غرضی و فاطمه الزهرا نجف آباد اقدام به پذیرش و درمان بیماران کووید۱۹ کرد، خاطرنشان کرد: هم اکنون بیمارستان شریعتی وارد مدار خدمت رسانی به این بیماران شده است، همچنین در ۲۷ پلی کلینیک خطوط ویژه برای بیماران کووید قرار دادیم و ۱۵۰ هزار بیمار دیابتی که برای آنها پرونده الکترونیک تشکیل داده ایم را از طریق تله مدیسین رصد می کنیم.

مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان، ادامه داد: این ها تنها گوشه ای از باری است که کرونا به بخش درمان تامین اجتماعی در استان تحمیل کرده و خدمات درمانی که باید به ویژه به جامعه کارگری ارائه می شد، صرف درمان کرونا شده در حالی که شیب این بیماری همچنان صعودی است و به نظر نمی رسد با این روند تغییر محسوسی داشته باشد.

گریز از تمرکزگرایی و واگذاری برخی تصمیمات به استان ها

وی با تصریح بر اینکه در شرایط فعلی گریزی از این نیست که به استان ها اختیارات لازم و کافی برای مقابله با کرونا داده شود، یادآور شد: برخی توسعه گرایان معتقدند تهران مانع توسعه کشور است، شرایط استان ها متفاوت است و چاره ای جز واگذاری برخی تصمیمات به استان ها نیست.

مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان، با اشاره به اینکه مسئولان استان در بسیاری از مواقع درگیر مجوزها شده و با محدودیت اختیارات در تصمیم گیری ها مواجه اند، گفت: این موضوع نشان دهنده تمرکز گرایی است که تبعات بدی دارد، درحالی که الگوهای موفق دنیا در مقابله با کرونا هم شنوی و صبوری در این شرایط را به ما گوشزد می کند.

اعتصام پور با اشاره به اینکه اصفهان یکی از معدود استان های است که سند آمایش سرزمین دارد، توضیح داد: چشم انداز اصفهان فرهنگی است، اما واقعیت این است که اصفهان یک شهر صنعتی است که صنایع بزرگ با قرارگیری در موقعیت نادرست باعث آلودگی هوا و چالش های زیست محیطی بسیاری شده اند.

وی جابجایی صنایع به شرق اصفهان را در کاهش معضل آلودگی و همچنین اشتغال در شرق اصفهان موثر دانست و گفت: برخلاف آنچه به نظر می رسد این کار پیچیده نیست ولی روزمرگی و مسائل درون بخشی ما را از پرداختن به مسائل اصلی و حیاتی باز می دارد.

موفقیت بیشتر با واگذاری امور به بخش خصوصی

مدیر درمان تامین اجتماعی استان همچنین بر واگذاری امور به بخش خصوصی تأکید و اظهار کرد: با واگذاری درمان به بخش خصوصی قطعا موفق تر خواهیم بود، در حالی که بسیاری از امور در بخش دولتی زمین گیر می شود. به همین دلیل اعتقاد به واگذاری خدمات به بخش خصوصی و البته نه خصولتی دارم. در این راستا باید پاراکلینیک ها و بعد از آن بیمارستان ها را به بخش خصوصی واگذار کرده و نظارت هایمان بر این بخش ها را تقویت کنیم.

اعتصام پور اضافه کرد: اینکه چرا کرونا همچنان در اصفهان بیداد می کند و روند صعودی دارد باید در پژوهش های دانشگاهی مشخص شده و برای آن تدابیر و راهکارهایی اندیشیده شود، این درحالی است که متاسفانه در بیشتر موارد جزیره ای عمل می کنیم و به همین دلیل دقیقا نمی دانیم مشکل کار کجاست و این گره چطور باز می شود.

جای خالی پژوهش های دانشگاهی

وی براین اساس، به جای خالی پژوهش های دانشگاهی در استان اصفهان اشاره و خاطرنشان کرد: در استان اصفهان دانشگاه های بزرگ و معتبر با اساتید صاحب نظر و دانشجویان نخبه ای داریم که می توانند پژوهش های بسیار موثری برای استان به عهده بگیرند.

مدیر درمان تأمین اجتماعی استان اصفهان با تاکید براینکه بحران کرونا شری است که می تواند خیرهای زیادی داشته باشد، گفت: ما هنوز چیزهای زیادی در مورد کرونا نمی دانیم و فعلا فقط می توانیم بر روی پیشگیری تمرکز کنیم، چراکه راهی به جز این نداریم، اما می توانیم از فرصت به وجود آمده برای ساماندهی بخش درمان استفاده کنیم.

اعتصام پور با بیان اینکه نظام درمان سه مؤلفه اصلی دارد که هر کدام از این مؤلفه ها دچار مشکل شود به سامان نمی رسد، گفت: وقتی می توانیم نظارت درستی بر این مؤلفه ها داشته باشیم که هدف اصلی را بدانیم و در راستای آن گام برداریم.

وی با اشاره به برخی اقدامات شاخص صورت گرفته در حوزه درمان غیر مستقیم، گفت: در حال حاضر تمام مطالبات از مدیریت درمان تامین اجتماعی به روز شده است، به طوری که مطالبات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روز پرداخت شده و هیچ بدهی نداریم، در بخش های خصوصی هم یکی دو ماه است مطالبات به روز شده و با پیگیری سازمان تامین اجتماعی و تعامل دولت نظارت ها جدی‌تر شده است. همچنین در حال حرکت به این سمت هستیم که پزشکانی که نسخه الکترونیک صادر می کنند تا ۶۰ درصد هزینه را به صورت مستقیم دریافت کنند.

مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان با یادآوری اینکه کیفیت انتهایی ندارد، از صرف میلیاردها تومان هزینه برای خرید تجهیزات و دستگاه های مختلف برای افزایش کیفیت بخش درمان در استان خبر داد و افزود: ۴ درمانگاه از مرحله خاکبرداری به افتتاح و بهره برداری رسید و ۲ درمانگاه نیز در مرحله سفت کاری است. همه این اقدامات در راستای خدمات رسانی بهتر به مردم و افزایش رضایتمندی آنها است.

وی با اشاره به فعالیت شورای هماهنگی درمان در استان، تاکید کرد: تلاش کرده ایم در این شورا سیاست ها و اقدامات هم سو باشد، البته قطعا محدودیت هایی در هر سازمان وجود دارد ولی در بیش از ۹۰ درصد همراه هستیم. همچنین کمیته هم اندیشی ذی نفعان را داریم که متشکل از بخش های مختلف بوده و قرار است همه این بخش ها با هم شنوی و هم سویی، به بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایتمندی مردم دست پیدا کنیم.

باید به فکر مدیریت جامع بحران باشیم

اعتصام پور در بخش پایانی سخنانش با اشاره به اینکه اصفهان یکی از بحران خیزترین استان های کشور است، تاکید کرد: ما تا زمانی که بحران را درک نکرده ایم به دنبال راه حل آن نیستیم، درحالی که باید به فکر مدیریت جامع بحران باشیم، چراکه در غیر این صورت بحران هر روز یک قدم از ما جلوتر است.

وی با اشاره به این فرموده امام علی(ع) که می فرمایند فرزندانتان را برای آینده تربیت کنید، اظهار کرد: باید از هم اکنون برای آینده فکر و برنامه ریزی کنیم. برای مقابله با بحران هایی همچون کرونا هم باید سیستم ارزیابی بحران در حوزه های مخاتلف تعریف کرده و آن را تقویت کنیم.

مدیر درمان تامین اجتماعی استان اصفهان یکی از ارکان بحران را مربوط به بخش درمان برشمرد و افزود: متاسفانه در بیشتر بخش های درمان یا واحد بحران نداریم و یا کسانی در این حوزه فعالیت می کنند که درکی از بحران ندارند.

وی با تاکید بر اینکه باید از بحران های گذشته درس گرفت، یادآور شد: در مدیریت درمان تامین اجتماعی استان پس از حوادث آبان سال گذشته که ناچار شدیم پزشکان را با موتورسیکلت به مراکز درمانی منتقل کنیم اقدام به خرید موتورسیکلت برای هر کدام از مجموعه هایمان کردیم. در سایر بحران هم قطعا تجربیاتی به دست می آوریم که از هم اکنون باید به فکر بهره گیری بهینه از این تجربیات برای افزایش توان مقابله و مدیریت بحران باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha