به گزارش باشگاه دانشجویان ایسنا، کاتالیست، گونه ای است که سرعت واکنش را افزایش می دهد. هدف شمیدانان، تولید کاتالیستهایی با فعالیت و بازده بالا، گزینشپذیری کامل، قابلیت جداسازی و بازیابی از مخلوط واکنش، مصرف انرژی کم و عمر بالا است.
نانوکاتالیستها موادی مهم در فرایندهای شیمیایی، تولید انرژی، صرفهجویی در انرژی و جلوگیری از آلودگی های زیستمحیطی محسوب میشوند. تبدیل نفت خام، زغالسنگ و گاز طبیعی به سوختها و تولید محصولات متنوع پتروشیمی و شیمیایی و کنترل انتشار منوکسید کربن، هیدروکربن ها و منوکسید نیتروژن براساس فناوریهای کاتالیستی انجام می شود. با رشد صنایع استفاده از کاتالیستهای موثرتر در صنایع شیمیایی و محیط زیست برای کاهش آلودگی محیط و هزینه تولید اهمیت روزافزون یافته است. نانوکاتالیزگری ترکیبی از دو زمینه رشد یافته کاتالیزگری و جدید نانوفناوری است. کاتالیستها جزو نخستین کاربردهای نانو فناوری در مقیاس صنعتی بودهاند. استفاده از ذرات ریز در کاتالیزگری ناهمگن حجم کاتالیست را کم و استفاده بهینه از جزء فعال را میسر می کند.
در سال های اخیر پیشوند نانو در مطالعات کاتالیستی معمول شده است. اصطلاح «نانو کاتالیزگری» را بصورت یک فرایند کاتالیستی شامل ذرات فلزی نانوذره خوشههای آنها و اکسیدها یا ترکیبات دیگر که در آغاز در محیط واکنش قرار داده شده یا در واکنش یا در نتیجه محصولات تشکیل شده است تعریف میکنیم. کاتالیزگری بصورت یک هم بست یا پل عمل میکند که زمینههای زیادی شامل فیزیک حالت جامد ـ مهندسی شیمی-فیزیک نظری و شیمی را کنار هم میآورد. در نتیجه مفهوم اصلی در کاتالیزگری با ترکیب شیمیایی سطح و روش های کنترل آن مرتبط است. ابعاد نانو، شرایطی عالی برای علم کاتالیست مهیا کرده است. سطح فعال بالا و گزینشپذیری عالی در نانوکاتالیستها باعث افزایش سرعت و بازده واکنش میشود. نانوکاتالیست، محاسن کاتالیستهای همگن (سطح بالا) و ناهمگن (قابلیت جداسازی) را در خود جمع کرده است. ساختارهای نانوکاتالیستی بسیار متنوع هستند؛ همچنین جداسازی و تغییر در عملکرد آنها توسط اصلاح شیمیایی آسان است. هرچند روند تحقیقات در زمینه سازوکار (Mechanism) واکنشهای نانوکاتالیستها، کند و پراکنده بوده است، تحقیقات در سایر جنبههای این علم، به سرعت ادامه دارد و بر جذابیت آن روز به روز افزوده میشود.
انجمن نانو دانشگاه صنعتی شریف در پی ارتقای سطح علمی دانشجویان اقدام به برگزاری سلسله جلسات مقاله خوانی بصورت کاملا تعاملی با موضوعات فناوری نانو و کاربردها کرده است که نشست مقاله خوانی «نانومواد و کاتالیستها» با ارائه مرتضی صفاری روز چهارشنبه ۱۴ آبان ماه ۱۳۹۹ ساعت ۱۸ الی ۱۹:۳۰، به صورت مجازی برگزار می شود.
علاقهمندان می توانند برای شرکت در جلسات وارد لینک برگزاری کلاس به آدرس https://vc.sharif.edu/ch/khachatourian-ta و برای کسب اطلاعات بیشتر به کانال Sharif_nano@ مراجعه کنند.
انتهای پیام
نظرات