به گزارش ایسنا، در بسته خبری امروز پنجشنبه ۱۹ تیر، نگاهی داریم به مجموعهای از دستاوردهای نوین علمی که از دل پژوهشهای داخلی و بینالمللی بیرون آمدهاند؛ از توسعه یکی از پیشرفتهترین رادیوداروهای تشخیصی سرطان توسط پژوهشگران ایرانی، تا کاربرد مواد طبیعی در افزایش ایمنی باتریها، بررسی نقش هوش مصنوعی در مرور مطالعات و حتی الهام از پدیده «لکه قهوه» برای نجات جان انسانها. در ادامه، با مهمترین اخبار دنیای علم و فناوری همراه باشید.
دستیابی به یکی از اختصاصیترین رادیو داروهای سرطان
پژوهشگران یکی از شرکت های دانش بنیان به پایه ماکرومولکول پیچیده پلیمری به دانش فنی ساخت نانو دارویی دستیافتند که علاوه بر تشخیص دقیق قادر به درمان طیف وسیعی از سرطان ها است.
با تولید نانوداروی پیشرفته «تیلمانوسپت»، ایران به جمع کشورهای پیشرو در فناوری تشخیص سرطان پیوسته است. این رادیودارو نهتنها دقت تشخیص سرطان را افزایش میدهد، بلکه می تواند هزینههای تشخیص را نیز کاهش دهد.
روش ساده برای جلوگیری ۷۵ درصدی از سرطان معده
در سراسر جهان، سرطان معده در میان جوانان رو به افزایش است، اما پژوهش جدیدی نشان میدهد که سه چهارم موارد ابتلا به سرطانها در آینده را میتوان با غربالگری و درمان یک عفونت باکتریایی رایج به نام هلیکوباکتر پیلوری از بین برد.
استفاده از چوب برای افزایش طول عمر باتری
پژوهشی که با همکاری «مژگان نژاد» دانشمند ایرانی انجام شده است، نشان میدهد مواد تشکیلدهنده چوب میتوانند ایمنی و طول عمر باتریهای لیتیوم-یون را بهبود ببخشند.
چالشهای تغییر اجباری نام خانوادگی برای زنان دانشمند در ژاپن
ژاپن تنها کشوری است که زوجهای متاهل را به داشتن نام خانوادگی یکسان ملزم میکند؛ قانونی که بهویژه برای پژوهشگران زن مشکلات جدی علمی، حرفهای و شخصی به وجود آورده است. نتایج یک نظرسنجی از بیش از ۷۵۰۰ پژوهشگر ژاپنی ابعاد این چالش را روشن کرده است.
این نظرسنجی نشان داد که الزام به تغییر نام خانوادگی باعث سردرگمی در ثبت اختراعات، دریافت مدارک علمی، درخواست برای دریافت گرنت یا کمک هزینههای پژوهشی، سفرهای بینالمللی و حضور در کنفرانسها شده و در برخی موارد مانع از این شده که تمامی آثار و سوابق پژوهشگر بهدرستی به نام شخص آنها قابل شناسایی باشد.
اتحاد ملی، بزرگترین سلاح ایران مقابل توطئههای دشمنان است
محمد علیخانی، فعال حوزه دانشجویی با تأکید بر نقش اساسی حمایت بیدریغ مردم و نیروهای مسلح در مقابله با تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی و آمریکا، اظهار کرد: تجربه تاریخی کشور ما نشان داده است که هیچ موفقیتی بدون مشارکت گسترده و فعال مردم به دست نیامده است. در این شرایط حساس هم، مردم با حضور پررنگ و همراهی قوی خود، ستون اصلی مقاومت را شکل دادند.
نقش هوش مصنوعی در مرور و راستیآزمایی مطالعات
انتشار تعداد فزایندهای از مقالات مشکلساز از جمله مقالات جعلی تولید شده توسط هوش مصنوعی، یک بحران برای روش تثبیت شده ترکیب شواهد محسوب میشود، اما با رویکردی جدید، هوش مصنوعی نیز ممکن است نجاتدهنده این موضوع باشد.
روش ترکیب شواهد در چند دهه گذشته، پزشکی و سایر زمینهها را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. فرآیند نظاممند ترکیب یافتههای مطالعات متعدد در مرورهای جامع به دانشمندان و سیاستگذاران کمک میکند تا از مقالات جهانی بینشهایی به دست آورند. هوش مصنوعی نویدبخش، تسریع بخشهایی از فرآیند از جمله جستجو و فیلتر کردن است. این سامانه همچنین میتواند به دانشمندان در شناسایی مقالات مشکلساز کمک کند.
ابداع پوستی برای رباتها که همه چیز را حس میکند
دانشمندان نوع جدیدی از پوست الکترونیکی را توسعه دادهاند که میتواند به رباتها توانایی احساس کردن چیزهای مختلف مانند ضربه، فشار، تغییرات دما و حتی احساس فرو رفتن چاقو را بدهد. ماده جدید مبتنی بر ژلاتین در این فناوری میتواند به رباتها اجازه دهد تا از یک ضربه آرام گرفته تا یک برش عمیق را احساس کنند.
این پوست از مادهای مبتنی بر ژلاتین ساخته شده که رسانای الکتریکی است و میتوان آن را به اشکال مختلف قالبگیری کرد. هنگامی که این ماده با نوع خاصی از الکترود مجهز شود، میتواند سیگنالهایی را از صدها هزار مسیر اتصال دریافت کند که مربوط به حواس مختلف لمس و فشار است.
فناوری جدید الهام گرفته از لکه قهوه، جان انسانها را نجات میدهد
بهنظر میرسد که لکههای قهوه و آزمایشهای پزشکی پیشرفته، اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند. فناوری جدیدی برای آزمایشهای خانگی که توسط پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در برکلی توسعه یافته، از همان فیزیکی بهره میگیرد که پشت پدیده «حلقهی قهوه» قرار دارد تا حساسیت آزمایشهای سریع را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
به نقل از آیای، وقتی لکه قهوه خشک میشود، معمولا حلقهای تیرهتر در لبهها نسبت به مرکز به جا میگذارد که پدیدهای بهعنوان «اثر حلقهی قهوه» را شکل میدهد. وقتی قطرهای تبخیر میشود، ذرات را به سمت بیرون میبرد و آنها را در اطراف لبهها متمرکز میکند.
تصویب سه استاندارد جدید برای تولید انبوه محصولات نانوساخت
از سوی گروه استاندارد و ایمنی ستاد نانو سه استاندارد که نقش مهمی در بهبود کیفیت و ایمنی محصولات نانویی ایفا کنند، به تصویب رسید.
راهبرد استانداردسازی در کمیسیون بینالمللی الکتروتکنیک (IEC)، تمام مراحل زنجیره ارزش نانومواد را در بر میگیرد؛ از تولید نانومواد و عرضه آنها بهعنوان محصولات مستقل گرفته تا استفاده از آنها بهعنوان مواد اولیه در تولید زیرمجموعهها یا محصولات نهایی. توسعه استانداردهایی برای ارزیابی قابلیت اطمینان و دوام این محصولات نیز بخشی از مسئولیتهای کارگروه فنی ۱۱۳ این کمیسیون است.
قرار گرفتن ایران در جمع ۱۰ کشور دارنده فناوری سمعک دیجیتال
نخستین سمعک هوشمند دیجیتال ایرانی توسط یک شرکت دانشبنیان داخلی طراحی و تولید شد و این دستاورد ایران را به جمع ۱۰ کشور جهان دارای توان تولید سمعک دیجیتال پیوسته قرار داد، ضمن آنکه ۲۰ درصد نیاز بازار داخلی با این محصول داخلی تأمین شد و وابستگی به واردات را کاهش داد.
تشخیص علائم اولیه پوکی استخوان با هوش مصنوعی
محققان یک سیستم تشخیصی مبتنی بر هوش مصنوعی توسعه دادهاند که میتواند تراکم مواد معدنی استخوان را هم در ستون فقرات کمر و هم در استخوان ران پا، بر اساس تصاویر اشعه ایکس تخمین بزند.
چگونه ماه باعث شکلگیری حیات در زمین شد؟
دانشمندان طی مطالعهای جدید متوجه شدند که برخورد ماه به زمین میتواند دلیل شکلگیری حیات در زمین باشد.
انتهای پیام
نظرات