محسن طالبی شلیمکی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به موضوع توسعه به ویژه در روستاها با بیان اینکه توسعه یکی از موضوعاتی است که جامعه شهری و روستایی با آن دست و پنجه نرم می کند، اظهار کرد: در زمینه توسعه، عقاید مختلف و کتابهای متفاوتی وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
وی با اشاره به اینکه توسعه نگرش خاصی را میخواهد که علاوه بر جامعه شهری، جامعه روستایی نیز باید بر آن واقف باشد، تصریح کرد: اگر بحث توسعه می شود همه می خواهند برنامه استراتژیک شهری و روستایی بنویسند اما محور مهم مباحث توسعهای افراد هستند و هر نوع برنامه ای اگر نوشته شود و بهترین شرکت های دنیا آن را بنویسند، اگر افراد توسعه یافته نباشند، نتیجه ای نخواهد داشت.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه تغییرات و توسعه در روستا مشکل است و باید برای تک تک افراد آن را تشریح و اجرایی کرد، خاطرنشان کرد: توسعه فردی یک نگرش هست و باید در ذهنیت افراد خلق شود تا به مرحله اجرا برسد.
طالبی شلیمکی با اشاره به اینکه باید با آموزش یا نشست ها افراد را آماده کرد، گفت: در تحقق توسعه مشارکت بسیار مهم است، موضوعی که شاید به آن توجه زیادی نشود.
وی با بیان اینکه اگر در نوشتن برنامه توسعه ای با شورا و افراد روستا مشورتی گرفته نشود و آنها وارد بازی نشوند، برنامه ای نوشته میشود که خود را در آن برنامه نمی بینند، در عمل بومی نخواهد شد و اجرایی نمی شود، اظهار کرد: در فرآیند توسعه شرکت دادن عقاید و آرای افراد بسیار مهم است.
این مدرس دانشگاه در پاسخ به این سوال که توسعه چه تفاوتی با رشد دارد، تصریح کرد: رشد اندازه و ابعاد مشخصی دارد و هر موجود زنده یا هر نوع رفتاری یک فرآیند رشدی دارد که قابل پیش بینی باشد اما توسعه موضوع مشخص شده ای نیست و فرآیندی است که با نگرش افراد سر و کار مستقیمی دارد.
وی در ادامه جوانان را سرمایه ای برای روستا و دستیابی به توسعه دانست و با اشاره به شاخصهای توسعه یافتگی در روستاها، گفت: اگر سطح و کیفیت زندگی مردم از لحاظ اقتصادی یا رفاهی پایین باشد یعنی اگر نیازهای اولیه را اگر نداشته باشند، یکی از شاخص های توسعه نیافتگی نمودار مششود.
طالبی شلیمکی افزود: از سوی دیگر، اگر بیکاری، کمکاری و پایین بودن میزان بهره وری کار در روستا افزایش یابد، شاخص های توسعه نیافتگی در روستاها خود را نشان میدهد که مسئولان باید بر روی آن تمرکز داشته باشند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه بیسوادی موضوع دیگری است که می تواند عامل توسعه نیافتگی باشد، یادآورد شد: سواد از یک منظر بحث خواندن و نوشتن است و از زوایای دیگر مباحث فرهنگی، مراودات اجتماعی، رفتار و تحصیلات مطرح می شود.
وی در پایان اظهار کرد: موضوع بعدی بحث بهداشت و درمان در روستا است که باید به آن به عنوان یک عامل توسعه یافتگی یا نیافتگی مطرح کرد.
انتهای پیام
نظرات