حجتالاسلام و المسلمین حمید نادری در گفتوگو با ایسنا در خصوص تعریف رزق، اظهار کرد: براساس آیات سوره هود و برخی دیگر از آیات قرآن کریم، رزق هر جنبندهای بر خدا واجب است، این واجب بودن از خارج بر پروردگار تحمیل نشده و این امر در ذات پروردگار نهفته است.
وی افزود: این سوال پیش میآید که اگر رزق موجودات بر خداوند واجب است، چگونه میتوان فقر انسانها را توجیه کرد؟ در پاسخ باید گفت که انسانها میتوانند با اعمال و رفتار خود، مانع از رسیدن رزق شوند، در بسیاری ازمکانها و زمانها، اقتضای دریافت رزق وجود دارد، اما مانعی توسط فرد یا جامعه پیش میآید.
این کارشناس مذهبی با اشاره به آیه ۹۶ سوره اعراف در خصوص عوامل افزایشدهنده رزق، تصریح کرد: اگر بندگان ایمان آورده و تقوای الهی را پیشه کنند، خداوند برکات را از آسمانها و زمین بر آنها جاری میکند، در جایی دیگر نیز یکی از عوامل کاهشدهنده رزق، تکریم نکردن ایتام عنوان شده است
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: تکریم ایتام، تنها بهمعنای تامین مالی نیست، البته مسئله مالی در جایگاه خود اهمیت دارد، اما رسیدگی و احترام گذاشتن به ایتام از دیگر مصادیق تکریم است، خوردن مال یتیم نیز از دیگر عوامل کاهشدهنده رزق بهحساب میآید و فرهنگ جامعه باید به سمتی برود که همدیگر را به سمت کمک به فقرا سوق دهند.
نادری خاطرنشان کرد: اگر میراث بهخوبی میان فرزندان تقسیم نشود، کمکننده رزق است و بر اساس آیات قرآن، کسی که مال را زیاد دوست داشته باشد، رزقش کم میشود، برخی از افراد نیز مال زیادی را جمع کرده اما از آن استفاده نمیکنند، این عامل نیز کاهشدهنده رزق محسوب میشود.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه یکی از راههای افزایش رزق، رسیدگی به ایتام و فقرا است، یادآور شد: در آیاتی از قرآن کریم نیز یکی از شرایط افزایش رزق، توبه و استغفار ذکر شده و این عامل، درمان بسیاری از مشکلات کاهش رزق بهحساب میآید.
نادری خاطرنشان کرد: امروزه طرح اکرام ایتام، زمینهای را فراهم کرده که هرکس که تمایل داشته باشد میتواند چند یتیم را تحت پوشش قرار داده و ماهیانه به حساب آنان، مبلغی را واریز کند.
وی در ادامه گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا انواع و اقسام گناهان فردی دیده میشود، اما تقوای اجتماعی و احترام به حقوق همدیگر در جوامع آنان زیاد بوده و بهصورت فرهنگ تبدیل شده است، حق و بسیاری از دستورات صحیحی که مسلمانان در دین خود خود دارند، در این جوامع مطرح نشده و اشتباهاتی مانند مصرف الکل از ابتدا در این کشورها رایج بوده، با توجه به اینکه این افراد آگاهی و اطلاع از اشتباه بودن این امور ندارند، در چنین صورتی این مسئله گناه بهحساب نمیآید، اما وقتی گناه بودن امری بر افراد ثابت شده باشد، آنان حق ارتکاب آن را ندارند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: وقتی در جامعهای، عملی مانند ربا بهصورت عادی تبدیل شود، در گوشهای دیگر از آن جامعه فقر پدید میآید، زمانی که اعمالی مانند کلاهبرداری، دروغ گفتن و حق دیگران را خوردن در جامعه عادی شود، کمبود رزق گریبان افراد را میگیرد، زیرا خداوند قواعد را در قرآن بیان کرده و راهکار نیز ارائه کرده است، بنابراین مردم باید به قوانین عمل کنند.
نادری با بیان اینکه باید به تعریف گناه نیز توجه کرد، یادآور شد: گاهی گناهان ذهنی نیز در کمبود رزق موثر است، البته در زمانهایی کمبود رزق بهصورت مقطعی بوده و امتحان الهی مدنظر است، در چنین شرایطی صبر افراد محک زده میشود، گاهی اوقات نیز فقر حاصل کمکاریهای گذشته افراد بوده و در چنین شرایطی طبیعی است که رزق فرد، در آینده کم میشود.
انتهای پیام
نظرات