به گزارش ایسنا، به نقل از یورونیوز، تروری که اگرچه در همان روز واقعه، فردی به نام «لی هاروی اسوالد» به نام قاتل معرفی شد؛ اما رد این اتهام از سوی اسوالد و سپس کشته شدنش دو روز پس از آن در ایستگاه پلیس دالاس، گمانه زنیها دربارۀ وجود دسیسهای برنامهریزی شده در پشت این ماجرا را تقویت کرد.
اسناد منتشر شده نشان میدهد که دو سازمان سیا و افبیآی، شبکه تحقیقاتی گسترده و عمیقی بوجود آورده بودند تا دریابند آیا اسوالد در ماجرای قتل، همدستی داشته است یا خیر و در این راستا، سرنخهای بسیاری را از سازمان اطلاعات شوروی پیشین گرفته تا گروههای کمونیستی و مافیای ایتالیایی تعقیب کردهاند.
این اسناد همچنین از تلاشهای گسترده ایالات متحده برای جاسوسی و نفوذ در دولت کمونیستی فیدل کاسترو در کوبا پرده برمیدارد؛ کشوری که اسوالد با افرادی در آنجا در تماس بوده است.
از جمله تئوریهای توطئه مطرح شده در پی این قتل، انجام آن به دستور کوبا یا اتحاد جماهیر شوروی پیشین، یا برنامه ریزی و اجرای آن توسط فعالان ضدکوبا با حمایت سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و اف بیآی، و یا دست داشتن رقبای سیاسی کندی در داخل خاک آمریکا است.
پروندههای منتشر شده، شامل ۱۴۹۱ سند است و بسیاری از آنها گزارشهای مفصلی تحت عنوان «سوابق ترور جان اف کندی» هستند که تا کنون در آرشیو ملی این کشور نگهداری میشده است.
چهار سال پیش از این دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا مطابق قانونی که در سال ۱۹۹۲ میلادی تصویب شده بود و دولت را ملزم میکرد تمام سوابق دولتی در مورد این ترور را افشا کند و در اختیار مردم قرار دهد، بیش از ۵۳ هزار سند را در هفت مرحله از حالت محرمانه خارج کرد و به این ترتیب، حدود ۸۸ درصد از اسناد مرتبط با این ترور در دسترس عموم قرار گرفت.
با این وجود هزاران سند همچنان به دلایل امنیتی در حالت محرمانه باقی ماندهاند.
امسال نیز اگرچه جو بایدن، رئیسجمهوری کنونی آمریکا متعهد شده بود به این قانون احترام بگذارد و اسناد باقی مانده را منتشر کند؛ اما در نهایت در ماه اکتبر کاخ سفید انتشار بیشتر این اسناد را به تعویق انداخت؛ اقدامی که انتقادات گستردهای را علیه دولت بایدن برانگیخت.
بایدن در توجیه این تاخیر اعلام کرد که این کار را «برای محافظت از کشور در برابر آسیبهای قابل شناسایی به دفاع نظامی، فعالیتهای اطلاعاتی، تقویت قوانین و حفظ روابط خارجی» انجام داده است.
کاخ سفید اکنون تحت فشار است تا بررسی اسناد باقی مانده را قبل از پایان سال ۲۰۲۲ میلادی برای انتشار تمام کند. با این وجود فیلیپ شنون، یک کارشناس پرونده ترور کندی در مقالهای که روز چهارشنبه در پولیتیکو منتشر شد، نوشت که احتمالا برخی اسناد به دلایل امنیتی هرگز منتشر نخواهند شد.
تخمین زده میشود که حدود ۱۵ هزار سند محرمانه باقی مانده باشد که بسیاری از آنها همچنان در اختیار سازمان سیا یا افبیآی هستند.
انتهای پیام
نظرات