به گزارش ایسنا، دکتر محمد تاتار، استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله امروز در وبینار بررسی جنبه های زلزله شناسی توالی لرزه ای اخیر در استان هرمزگان، با اشاره به فوج لرزههای استان هرمزگان، با بیان اینکه تاکنون ۲۰۰ زلزله در این منطقه به ثبت رسیده است، گفت: منطقه چارک با دو زلزله نسبتا بزرگ به بزرگای حدود ۵.۵ و منطقه بندر لنگه یا منطقه سایه خوش از مناطق وقوع زلزله هستند.
وی با اشاره به زلزلههای تاریخی و دستگاهی در این دو منطقه، خاطر نشان کرد: بررسیها نشان میدهد که تقریبا تا شعاع ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری هم زمینلرزههای تاریخی و هم زمینلرزههایی با بزرگای ۵ ثبت شده است، ولی تاکنون در این منطقه زلزلهای با بزرگای بیشتر از ۶ به ثبت نرسیده است.
تاتار تاکید کرد: از سال ۲۰۰۶ تاکنون در این منطقه شاهد فعالیت خاص لرزهای نبودیم، ولی به صورت پراکنده رخ داده است و در یک ماه این منطقه فعال شده و حدود ۲۰ زمینلرزه بزرگتر از ۴ به ثبت رسیده است و با توجه به رخداد زمینلرزههایی به بزرگای ۵ و ۵.۵، این زلزلهها طبیعی محسوب نمیشود.
این استاد پژوهشکده زلزله پژوهشگاه بینالمللی زلزله به محل دقیق این زمینلرزهها اشاره کرد و یادآور شد: ایستگاهها پوشش دستگاهی خوبی دارند، ولی دقت بالایی در مکانیابی زمینلرزهها ندارند و لذا دقت مکانیابی دادههای به دست آمده از دستگاهها بالا نیست و با توجه به نگرانیهایی که در این منطقه وجود دارد، این عامل ضعف بالایی محسوب میشود؛ چون با این همه داده که از سوی ایستگاههای پژوهشگاه و شبکه لرزهنگاری کشوری به ثبت رسیده است، اظهار نظر درباره گسل مسبب این زلزلهها غیر ممکن است.
تاتار ادامه داد: این امر نشان میدهد که شبکههای موجود با این تعداد ایستگاهها تنها برای ارائه گزارش رخدادهای زمینلرزه و برای اطلاعرسانی و امداد مناسب هستند، ولی اینکه بخواهیم از این دادهها استفاده علمی کنیم امکانپذیر نیست و یا برای شناسایی منطقه به لحاظ افزایش زلزله و تغییر آهنگ زلزلهها کارایی لازم را ندارند.
این محقق حوزه زلزله، اضافه کرد: پژوهشگاه زلزله بر اساس ماموریتی که داشت، بلافاصله در منطقه تیم تخصصی اعزام شد و تعدادی ایستگاه در این منطقه نصب شد و با این روند پوشش خوبی از وقوع زلزلهها در منطقه خواهیم داشت و امیدواریم در آینده بتوانیم موقعیت دقیق زلزلههایی که در این منطقه به ثبت میرسند را اعلام کنیم.
وی اضافه کرد: ما در تلاش هستیم تا از ایستگاههای لرزه نگاری کشوری و هم ایستگاههای پژوهشگاه بهره برداری کنیم و بتوانیم تحلیل مناسبی از وضعیت منطقه جنوب کشور داشته باشیم.
تاتار به زلزله منطقه سایه خوش و شمال شرق بندر لنگه اشاره کرد و گفت: در این منطقه هم زلزلههای تاریخی و هم زلزلههای دستگاهی به ثبت رسیده است و عمده زلزلههای بالای ۵ ریشتر، مربوط به زلزله قشم بوده که بزرگای آن ۶ بوده است و این زلزلهها بیشتر از سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ رخ دادهاند.
وی با بیان اینکه زلزلههایی با بزرگای ۳ تا ۴ به تعداد زیادی در منطقه سایه خوش استان هرمزگان به ثبت رسیده است، ادامه داد: زمینلرزههای ۳ گانه که در اوایل تیرماه و پسلرزههایی که در یکی دو هفته اخیر دریافت کردیم، بسیار پراکنده هستند و اگر دقت مکانیابی مناسبی داشته باشیم، میتوانیم گسل مسبب را شناسایی کنیم، ولی با توجه به خطای مکان یابی موجود، نمی توان در این زمینه اظهار نظر کرد.
تاتار اضافه کرد: با توجه به سازوکار کانونی میتوان اعلام کرد که گسل مسبب در منطقه ساحلی در داخل دریا است، ولی اعلام اطلاعات دقیقتر میسر نیست.
وی با بیان اینکه در این منطقه شبکه لرزهنگاری نصب کردیم، گفت: این امید وجود دارد که با ایستگاههایی که نصب شده، سازوکار و گسل مسبب این زمینلرزه را شناسایی کنیم و امید داریم با شبکه ایجاد شده بتوانیم اطلاعات بیشتری را کسب کنیم.
انتهای پیام
نظرات