به گزارش ایسنا و به نقل از دیجیتالترندز، اخترشناسان چندین سال است که به عنوان بخشی از توجه گسترده به اهمیت زیست محیطی آسمانهای تاریک و ساکت، نگرانیهایی در مورد اثراتی که ماهوارههای استارلینک میتوانند بر مطالعات علمی داشته باشند، مطرح کردهاند. اتحادیه بینالمللی نجوم حتی یک مرکز ویژه برای رسیدگی به موضوع تاثیر ابرصورت فلکی ماهوارهای استارلینک بر نجوم نوری و رادیویی ایجاد کرده است.
دو نگرانی اصلی در مورد تاثیر استارلینک بر نجوم وجود دارد. مورد اول اینکه این ماهوارهها منعکسکننده نور هستند. بنابراین نور خورشید را منعکس میکنند و منجر به ایجاد بارقههای روشن نور در مشاهدات نجومی نوری آسمان شب میشوند. این یک مشکل خاص برای استارلینک در مقایسه با انواع دیگر ماهوارهها است، زیرا ماهوارههای استارلینک در مدار بسیار پایین زمین قرار دارند و در آسمان قابل توجهتر هستند و هزاران مورد از آنها نیز وجود دارد.
اسپیسایکس در حال همکاری با اخترشناسان برای کاهش این مشکل از طریق روشهایی مانند رنگآمیزی ماهوارهها به رنگ تیرهتر برای کاهش انعکاس و افزودن آفتابگیر و تغییر جهت آنها به منظور انعکاس کمتر نور خورشید بوده است.
مشکل دوم به نجوم رادیویی مربوط میشود. ماهوارهها طوری طراحی شدهاند که در محدوده فرکانس رادیویی خاصی کار کنند، با این حال، ممکن است طی پدیدهای که نشت فرکانس(frequency bleed) نامیده میشود، خارج از آن محدوده خاص نیز امواجی ساطع کنند. اخترشناسان رادیویی در حال حاضر مجبورند با نویزهای رادیویی پسزمینه زیادی که از سوی زمین ایجاد میشود، مقابله کنند تا سیگنالهای ضعیف اجرام دوردستی را که مشاهده میکنند، تشخیص دهند و حضور ماهوارههای فضایی زیاد در آسمان این کار را سختتر میکند.
این توافق بر محدود کردن باند رادیویی از ۱۰.۶ تا ۱۰.۷ گیگاهرتز تمرکز دارد و اسپیسایکس موافقت کرده است که اقداماتی مانند عدم ارسال امواج از سوی ماهوارهها هنگام عبور از فراز ایستگاههای رادیویی نجومی اصلی را انجام دهد.
این توافقنامه الزام قانونی ندارد، اما نشان میدهد که هر دو گروه در تلاش هستند تا با همکاری یکدیگر اینترنت ماهوارهای جهانی را فعال کنند و امکان انجام رصدهای نجومی را نیز از بین نبرند. ستورامان پانچاناتان(Sethuraman Panchanathan)، مدیر آزمایشگاه ملی تحقیقات نجوم نوری مادون قرمز در بیانیهای گفت: ما در حال آمادهسازی زمینه برای مشارکتی موفق بین فعالیتهای تجاری و عمومی هستیم که امکان انجام تحقیقات علمی مهم در کنار برقراری ارتباطات ماهوارهای را فراهم میکند.
با این حال، همه گروههای نجوم در این مورد نظر چندان مثبتی ندارند. همانطور که اسپیسنیوز گزارش میدهد، انجمن بینالمللی آسمان تاریک در حال حاضر درگیر یک پرونده قضایی است که تلاش میکند استقرار ماهوارههای استارلینک بیشتر در فضا را به دلیل مضر بودن آنها برای اخترشناسی حرفهای و پایه مسدود کند.
انتهای پیام
نظرات