به گزارش ایسنا، سال ۱۴۰۱ به پایان میرسد ولی برخی شروع یک سال جدید را نمیبینند؛ برخی که خاطرات بسیاری برای ما ساختند و هر بار به خاطر قهرمانیها و موفقیتهای آنها در میدان ورزش، به هوا پریدیم و چه لحظاتی که همدیگر را به خاطر یک گل زیبا یا یک سالتو بارانداز جذاب از سر ذوق همدیگر را بغل کردیم.
سال جاری در روزهای پایانی است و دیگر چهرههایی مانند کریم باوی، حسین ملاقاسمی یا داود ایوب که آخرین رقیب جهان پهلوان تختی بود، همراهمان نیستند اما ما آنها را به یاد داریم و تصویر قهرمانیهای آنها از اذهان ما پاک نخواهد شد.
در این گزارش اجمالی، در حد توان از این ورزشکاران یاد میکنیم و امیدواریم کسی را از قلم نینداخته باشیم:
۹ فروردین
حمید خوشخوان - تولد: ۱۳۱۸
حمید خوشخوان داور پیشکسوت فوتبال ایران در سن ۸۳ سالگی در گذشت. او یکی از داوران ملی فوتبال ایران بود. خوشخوان توانسته بود در دوران قضاوتش، دو بار داربی را سوت بزند که نخستین بار آن، مربوط به سال ۶۲ میشود که پرتماشاگرترین داربی تهران با قضاوت این داور برگزار شد که استقلال با گل پرویز مظلومی، پیروز این مسابقه شد.
مرحوم خوشخوان در سن ۵۱ سالگی و برای دومین بار، داربی سال ۶۸ را سوت زد که به رکورد مسنترین داور داربی رسید. خوشخوان از باسابقهترین داوران با فوتبال ایران بود و دیدارهای مهمی را قضاوت کرده بود.
۱۹ فروردین
محمد شریفزاده
محمد شریفزاده نخستین کاپیتان تاریخ تیمهای ملی والیبال مردان ایران بود. او به عنوان کاپیتان تیم ملی مردان ایران در بازیآسیایی ۱۹۵۸حضور داشت و با این تیم مدال نقره آسیا را بر گردن انداخت. این پیشکسوت ۱۹ فروردین بر اثر ایست قلبی درگذشت.
۵ اردیبهشت
حسین ملاقاسمی - تولد: ۱۳۱۱
حسین ملاقاسمی (ابراهیمیان) سرمربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی و دارنده مدال نقره جهان در سال ۱۹۵۷ و بازیگر سابق سینما که به دلیل بیماری سرطان در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانی در آمستردام هلند بستری شده بود، در سن ۹۰ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
ملاقاسمی متولد سال ۱۳۱۱ و همدورهای جهان پهلوان تختی بود که در مسابقات جهانی کشتی آزاد در سال ۱۹۵۷ در استانبول ترکیه موفق به کسب مدال نقره جهان شد، وی سپس به رشته کشتی فرنگی آمد و در رقابتهای جهانی سالهای ۱۹۶۱ و ۱۹۶۲ در ژاپن و آمریکا برای ایران به میدان رفت اما موفق به کسب مدال نشد. وی همچنین در دو المپیک ۱۹۶۰ و ۱۹۶۴ برای ایران کشتی گرفت.
وی در سالهای بعد به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی مشغول به فعالیت شد و در جریان بازیهای آسیایی ۱۹۷۴ تهران که تیم ملی کشتی فرنگی ایران با کسب ۸ مدال طلا توسط علیآبادی، تورانیان، یداللهی، دلیریان، قنبری، کریمی، مشتاقی و فیلابی و یک نقره نظافتدوست، مقتدرانه بر سکوی نخست ایستاد، هدایت تیم ملی را بر عهده داشت. وی همچنین سابقه عضویت در شورای فنی کشتی فرنگی را داشت.
ملاقاسمی همچنین از سال ۱۳۴۵ وارد سینما شد و در تعدادی از فیلمهای سینمایی قبل و بعد از انقلاب به ایفای نقش پرداخت که مورد توجه قرار گرفت.
۲۵ اردیبهشت
حسین غفوریزاده - تولد: ۱۳۲۲
حسین غفوری زاده قهرمان و پیشکسوت دوومیدانی بود سابقه شرکت در المپیک را داشت. غفوریزاده از جمله قهرمانان دوومیدانی ایران بود که سابقه حضور در بازیهای المپیک ۱۹۶۴ توکیو را در ماده ۴۰۰ متر داشت.
۱۹ مرداد
محمدامین روستایی - تولد: ۱۳۸۳
محمد امین بوکسور تیم ملی جوانان ایران بود که به علت ضایعه مغزی در اردوی این تیم در کردستان به بیمارستان منتقل شد و با وجود انجام عمل جراحی، جان خود را از دست داد.
این بوکسور در اردوی تیم ملی حضور داشت و پس از انجام تمرینات، به یکباره بیهوش شده بود. پزشکان پس از انجام آزمایشات فورا او را بستری و جراحی کرده بودند اما عمل جراحی هم برای نجات جان وی افاقه نکرد.
۱۵ شهریور
محمد زهتاب - تولد: ۱۳۰۶
زهتاب از پیشکسوتان وزنهبرداری ایران بود. او در روزهای پایانی زندگی خود در بیمارستان بستری بود و به علت عوارض ناشی از بیماری درگذشت. او از داوران بینالمللی وزنهبرداری ایران بود. همچنین سرمربیگری تیم ملی، دبیری فدراسیون، ریاست کمیته داوران از دیگر سوابق کاری او محسوب میشد.
۱۴ مهر
یزدان راد - تولد: ۱۳۴۲
یزدان راد، چهره شاخص بدنسازی ایران و صاحب مدالهای متعدد در رقابتهای بین المللی بود. وی ۴ عنوان قهرمانی پروش اندام آسیا از سال های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶، قهرمانی ۱۰ دوره مسابقات سنگین وزن کشور از سال ۶۷ تا ۷۷ و ۱۰ سال عضویت در تیم ملی پرورش اندام از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲، عنوان بهترین ورزشکار بدنسازی در قاره آسیا و ... را در کارنامه خود داشت.
یزدان راد همچنین داور درجه یک بین المللی ایران در رشته پرورش اندام و مربیگری تیم ملی را در کارنامه خود داشت.
وی مدتی قبل عمل قلب باز انجام داد و سرانجام ۱۴ مهر در سن ۵۹ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
۱۲ آذر
محمود بیاتی - تولد: ۱۳۰۷
محمود بیاتی یکی از مفاخر فوتبال ایران و باشگاه استقلال در سن ۹۴ سالگی دار فانی را وداع گفت. این پیشکسوت ارزنده فوتبال از بازیکنان نسل اولی استقلال (تاج سابق) محسوب میشود و به مدت ۱۳ سال (از سال ۱۳۲۸ تا سال ۱۳۴۱) به هواداران این تیم خدمت و افتخارات پر شماری همراه آن کسب کرده است. محمود بیاتی همچنین در دو مقطع سرمربی تیم ملی ایران بود که در مرحله اول ایران را برای اولین بار در سال ۱۳۴۷ قهرمان جام ملتهای آسیا کرد و در مرحله دوم همراه تیم ملی در بازیهای المپیک مونیخ حاضر بود.
۱۶ آذر
کریم باوی - تولد: ۱۳۴۴
کریم باوی متولد سال ۱۳۴۴ در آبادان بود که عصر شانزدهم آذر ۱۴۰۱ پس از سالها تحمل درد ناشی از بیماری در کرج دارفانی را وداع گفت. مرحوم باوی در ۱۰ سال عضویتش در تیم ملی، ۳۴ بار به میدان رفته بود و ۲۹ گل به ثمر رسانده بود و زننده اولین گل تیم ملی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا ۱۹۸۸ در دیدار مقابل قطر بود.
او در دوران بازیگریاش به همراه تیم پرسپولیس در پنج داربی روبروی استقلال بازی کرده بود. باوی برای شاهین نیز به میدان رفته بود و با پیراهن این تیم هم دو گل به استقلال و دو گل به پرسپولیس زده بود.
مرحوم باوی که بازی در کشور قطر را هم در کارنامه دارد، در سال ۱۳۶۶ در مسابقهای بین تیم آمریکای جنوبی و منتخب آسیا نیز به میدان رفت؛ بازیای که مارادونا در تیم آمریکایی جنوبی حضور داشت و او در پایان مسابقه پیراهن مارادونا را به یادگار گرفت.
باوی در سالهای ۶۱ و ۶۲ نیز در جبهه بود و یک بار در سال ۶۱ در عملیات والفجر مقدماتی در فکه و یک بار هم سال ۶۲ در عملیات ثامن الائمه مجروح شده بود و ترکشهایی را در بدنش از آن عملیاتها به یادگار داشت.
۱۷ دی
داود ایوب - تولد: ۱۳۲۷
داود ایوب پیشکسوت کشتی و آخرین رقیب غلامرضا تختی بود. ایوب قهرمان اسبق کشتی آسیا و همدوره و رقیب جهان پهلوان تختی به علت بیماری در سن ۷۴ سالگی درگذشت. ایوب طی سال گذشته چندین بار در بیمارستان بستری شده بود و این بار به علت تشدید بیماری داخلی از چهارشنبه (۳۰ آذر) در بیمارستان مدرس تهران بستری شد.
ایوب آخرین کشتیگیر ایرانی بود که با جهان پهلوان غلامرضا تختی رقابت کرد و دقیقا در پنجاه و پنجمین سالگرد درگذشت جهان پهلوان تختی دارفانی را وداع گفت.
ایوب که کشتی گیر وزن ۱۰۰ + کیلو بوده، در اولین دوره مسابقات کشتی فرنگی قهرمانی آسیا در سال ۱۹۸۳ در تهران به مدال طلای سنگین وزن دست یافت. او در سال ۱۳۵۲ در هر دو رشته آزاد و فرنگی قهرمان کشور شد. ایوب پس از ۵ سال دوری از کشتی، در سال ۱۳۶۲ بار دیگر به صحنه مسابقات برگشت و قهرمان کشور در سنگین وزن کشتی فرنگی شد.
۲۰ بهمن
محمدرضا میراحمدی
مهدی سعیدآوی
حامد مطرودی
در پی زلزله مهیب در کشور ترکیه، سه لژیونر فوتبال قطع عضو ایران که در این کشور مشغول بازی بودند، زیر آوار ماندند و پیکر آنها چندین روز بعد از این سانحه دردناک پیدا شد.
۱۸ اسفند
حسن غفوری فرد - تولد: ۱۳۲۲
رئیس سابق سازمان تربیت بدنی در هجدهم اسفند ۱۴۰۱ به علت ابتلا به سرطان درگذشت. وی از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ عهدهدار مسئولیت سازمان تربیت بدنی بود و اقدامات موثری در این حوزه انجام داد.
مرحوم غفوریفرد از مسئولان سیاسی و ردهبالای کشور به شمار میرفت که مسئولیتهای متعددی را در کارنامه خود داشت. او علاوه بر چندین دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی، در دورهای مشاور رئیس جمهور و حتی وزیر نیرو هم بود.
انتهای پیام
نظرات