به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، فضا میتواند مکانی شگفتانگیز باشد و ما تصاویری را برای اثبات این موضوع در اختیار داریم. اگر میخواهید بدانید که اخیرا در تاریخ فضا چه اتفاقاتی افتاده است، این گزارش را از دست ندهید.
ابرهای مرتفع مریخ در دست «استقامت»
مریخنورد «استقامت»(Perseverance) ناسا، این کارت پستال زیبا را در سوم آوریل ۲۰۲۳ به خانه فرستاد که ابرهای کمیاب و مرتفع را برفراز سیاره سرخ نشان میدهد. استقامت این تصویر را در هفتصدوسیوهشتمین روز مریخی گرفت که معادل ۱۸ مارس روی زمین بود. ناسا این تصاویر را نخستین بار در ۲۲ مارس منتشر ساخت اما پردازش جدیدی که توسط «سیمئون اشماوس»(Simeon Schmauß)، دانشمند ناسا انجام شد، به طور تقریبی نشان داد که این ابرها برای انسانی که روی سطح سیاره ایستاده است، چگونه ظاهر میشوند.
موشک «الکترون» در حال بیرون آمدن از اقیانوس
نخستین مرحله موشک «الکترون»(Electron) شرکت «راکت لب»(Rocket Lab) از اقیانوس آرام بیرون آورده شد. گروههای بازیابی شرکت راکت لب، در ۳۱ مارس ۲۰۲۳ با موفقیت نخستین مرحله موشک الکترون را پس از سقوط در اقیانوس آرام بیرون آوردند.
مسیر زمینی گردباد میسیسیپی از منظر فضا
ماهواره رصد زمین «لندست۹»(Landsat ۹) ناسا در ۳۰ مارس ۲۰۲۳، از مسیر ویرانی بهجامانده توسط گردبادی که در میسیسیپی و آلاباما میچرخید، عکس گرفت. لندست۹، پیامدهای بعدی گردباد را در ۲۵ مارس ۲۰۲۳، یک روز پس از این رویداد ثبت کرد.
آزمایش شکارچی امواج گرانشی روی بزرگترین خوشه کروی
روز ۲۹ مارس ۲۰۲۳، تصویرگر فروسرخ جدیدی که به تازگی روی تلسکوپ چهار متری «ویکتور ام. بلانکو»(Víctor M. Blanco Telescope) در «رصدخانه میانآمریکایی سرو تولولو»(CTIO) شیلی نصب شده است، تواناییهای خود را با رصد خوشه کروی «امگا قنطورس»(Omega Centauri) آزمایش کرد. این تصویرگر جدید موسوم به «NEWFIRM»، تصاویری با وضوح بالا و میدان دید وسیع از کیهان در پرتو فروسرخ نزدیک ارائه میدهد.
خروج «سایوز» آسیبدیده از «ایستگاه فضایی بینالمللی»
یک کپسول سرنشیندار روسی «سایوز»(Soyuz) که در ماه دسامبر دچار نشت مایع خنککننده شده بود، روز ۲۸ مارس ۲۰۲۳ از «ایستگاه فضایی بینالمللی»(ISS) بیرون آمد. روسیه علت این نشت را یک حمله ریزشهابسنگ عنوان کرد؛ اگرچه یک فضاپیمای روسی دیگر نیز در ماه فوریه دچار نشت مشابهی شده بود.
این نشت موجب ناامنی کپسول برای انسان شد و سه فضانورد سرنشین آن را در پایگاه مداری سرگردان کرد. قرار شد که سایوز «اماس-۲۲»(MS-۲۲) به جای خدمه خود، آزمایشهای علمی را به زمین بیاورد.
کهکشان فوق درخشان در عکس «تلسکوپ هابل»
روز ۲۷ مارس ۲۰۲۳، «تلسکوپ فضایی هابل»(HST) از یک کهکشان بسیار درخشان در فاصله ۳۹۰ میلیون سال نوری از زمین عکس گرفت.
این کهکشان موسوم به «Z ۲۲۹-۱۵»، یک سیاهچاله غولپیکر در مرکز خود دارد که غبار، گاز و زبالههای فضایی را میبلعد. از آنجا که این مواد با سرعتی فوقالعاده به درون سیاهچاله میروند، گرم میشوند و نوری را آزاد میکنند که درخشانتر از تمام ستارههای موجود در کهکشان است.
پرواز شفقهای قطبی در اثر وقوع قویترین طوفان خورشیدی
طوفان خورشیدی غافلگیرکنندهای در روز ۲۴ مارس ۲۰۲۳، شفقهای قطبی را در سراسر آمریکا به پرواز درآورد.
این طوفان که توسط «اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا»(NOAA) به عنوان یک طوفان «G۴» شدید در مقیاس درجه پنج طبقهبندی شد، حتی شرکت راکت لب را مجبور کرد تا پرتاب موشک الکترون خود را به تاخیر بیاندازد. عجیب است که پیشبینیکنندگان هواشناسی فضایی، طوفان در حال آمدن را ندیدند.
نخستین موشک چاپ سهبعدی پرتاب شد اما به مدار نرسید
موشک چاپ سهبعدی «تران۱»(Terran ۱) متعلق به شرکت هوافضای آمریکایی «رلتیویتی اسپیس»(Relativity Space) روز ۲۲ مارس ۲۰۲۳ با موفقیت بلند شد اما به دلیل نقص در مرحله بالایی خود نتوانست به مدار برسد.
اگرچه این موشک نتوانست طی نخستین پرتاب خود، به همه اهداف مشخصشده برسد اما به برخی نقاط عطف مهم دست یافت. «اروا تیزانی کلی»(Arwa Tizani Kelly)، از شرکت رلتیویتی اسپیس در جریان پخش اینترنتی این پرتاب گفت: هیچ کس تاکنون برای پرتاب یک موشک چاپ سهبعدی به مدار زمین تلاش نکرده است. اگرچه ما امروز کاملا به هدف خود نرسیدیم اما دادههای کافی را جمعآوری کردیم تا نشان دهیم که پرواز موشکهای چاپ سهبعدی، قابل اطمینان است.
آمادهسازی موشک ناسا برای فرستادن انسان به ماه
عکسی که روز ۲۱ مارس ۲۰۲۳ منتشر شد، مرحله هسته موشک «سامانه پرتاب فضایی»(SLS) ناسا را نشان میدهد که قرار است در سال آینده، نخستین خدمه انسانی را از زمان ماموریت «آپولو»(Apollo) به ماه بفرستد. مونتاژ این موشک، در «تاسیسات مونتاژ میچود»(Michoud Assembly Facility) در نیواورلئان صورت میگیرد.
این موشک، ماموریت «آرتمیس۲»(Artemis II) را همراه با چهار فضانورد برای سفر رفت و برگشت به ماه، در سال ۲۰۲۴ پرتاب خواهد کرد. ماموریت آرتمیس۲ میتواند راه را برای برنامههای جاهطلبانه ناسا به منظور ایجاد حضور دائمی انسان در ماه و مدار ماه هموار کند.
زمین در اعتدالین
روز ۲۰ مارس ۲۰۲۳ با رسیدن زمین به نقطه «اعتدالین»(Equinox)، بهار به طور رسمی در نیمکره شمالی آغاز شد و ماهواره اروپایی پیشبینی آبوهوا موسوم به «متئوست-۱۰»(Meteosat-۱۰) این لحظه را از فضا ثبت کرد.
اعتدالین دو بار در سال، در ماههای سپتامبر و مارس اتفاق میافتد و لحظهای را نشان میدهد که محور کجشده زمین، کاملا عمود بر خط فرضی بین سیاره ما و خورشید قرار میگیرد. در روزهای اعتدالین، هر دو نیمکره زمین در طول روز به یک اندازه نور دریافت میکنند که در سراسر جهان حدود ۱۲ ساعت طول میکشد.
ستارههای تازه متولدشده در عکس تلسکوپ هابل
عکسی که روز ۱۷ مارس ۲۰۲۳ منتشر شد، یک کهکشان پراکنده کوچک به نام «UGCA ۳۰۷» را نشان میدهد. در سمت راست این عکس که با تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده است، میتوان یک ابر مهآلود خال قرمز از ستارهها را مشاهده کرد.
تلسکوپ فضایی هابل این تصویر را به عنوان بخشی از یک بررسی در مورد محله کهکشانی راه شیری گرفته است. کهکشان UGCA ۳۰۷، یک کهکشان کوتوله است که در فاصله ۲۶ میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی «کلاغ»(Corvus) قرار دارد.
نقشه جدیدی از توزیع آب در ماه
یک نقشه جدید که روز ۱۶ مارس ۲۰۲۳ منتشر شد، توزیع آب روی سطح ماه را با بهترین جزئیات نشان میدهد. این نخستین نقشهای است که منطقه وسیعی را در اطراف قطب جنوبی ماه که هدف مهمی برای اکتشافات آینده به شمار میرود، با چنین جزئیاتی به تصویر میکشد.
ناسا در بیانیهای گفت: این نقشه براساس اندازهگیریهای انجامشده با تلسکوپ ناسا موسوم به «رصدخانه استراتوسفری اخترشناسی فروسرخ» یا «سوفیا»(SOFIA) تهیه شده است و نکاتی را در مورد این موضوع ارائه میدهد که آب چگونه روی سطح ماه حرکت میکند.
پرتاب موشک «فالکون۹» به سوی ایستگاه فضایی بینالمللی
عکس منتشرشده در روز ۱۵ مارس ۲۰۲۳، موشک «فالکون۹»(Falcon ۹) شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX) را همراه با کپسول «دراگون»(Dragon) برفراز آن، در حال پرتاب از فلوریدا به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی نشان میدهد.
این موشک روز ۱۴ مارس در ساعت ۸:۳۰ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی، از «پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال»(CCSFS) در فلوریدا بلند شد و بیستوهفتمین ماموریت باری قراردادی اسپیسایکس را به پایگاه مداری فرستاد.
عکس ماهوارهها از پوشش یخی زمستانی دریاچههای بزرگ
عکسی که روز ۱۴ مارس ۲۰۲۳ منتشر شد، دریاچههای بزرگ بین آمریکا و کانادا را نشان میدهد که تقریبا بدون یخ به نظر میرسند. این عکس روز هشتم مارس با ماهواره رصد زمین «سنتینل-۳»(Sentinel-۳)، پس از یک زمستان غیرمعمول گرم گرفته شده است.
براساس گزارش اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، تنها هفت درصد از سطح دریاچههای بزرگ در زمستان ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ با یخ پوشیده شده بود. این مقدار به طور قابل توجهی کمتر از میانگین وسعت پوشش یخ به شمار میرود که در سالهای پس از ۱۹۷۳، بین ۳۵ تا ۴۰ درصد ثبت شده است.
غروب مداری خورشید بر فراز اقیانوس اطلس
عکس منتشرشده در روز ۱۳ مارس ۲۰۲۳، لحظه غروب خورشید را بر فراز اقیانوس اطلس نشان میدهد که از ایستگاه فضایی بینالمللی گرفته شده است.
ایستگاه فضایی بینالمللی در ارتفاع ۴۲۵ کیلومتری قرار دارد و هر ۹۰ دقیقه دور زمین میچرخد. بنابراین، فضانوردان حاضر در آزمایشگاه فضایی، هر روز ۱۶ غروب و ۱۶ طلوع خورشید را میبینند. ایستگاه فضایی این بار از خط به اصطلاح «سایهمرز» عبور کرد که روز را از شب جدا میکند.
تصویر خیرهکننده ماه بر فراز کانادا
عکس منتشرشده در روز ۱۰ مارس ۲۰۲۳، توسط یک ماهواره هواشناسی ژاپنی گرفته شده است و نمای خیرهکنندهای را از ظهور ماه بر فراز کانادا در روز ۹ مارس نشان میدهد.
این تصویر توسط ماهواره پیشبینی آبوهوای «هیماواری-۹»(Himawari ۹) گرفته شده است که زمین را از مدار زمینایستا رصد میکند.
بارش بیسابقه برف، نویدبخش کاهش خشکسالی کالیفرنیا
یک GIF منتشرشده در روز ۹ مارس ۲۰۲۳ نشان میدهد که میزان آب در بزرگترین مخزن کالیفرنیا موسوم به «دریاچه شاستا»(Shasta Lake) به لطف بارش باران و برف فراوان، از اکتبر گذشته دو برابر شده است. این بارش، نویدبخش کاهش مشکل شدید خشکسالی در این ایالت است.
این GIF شامل دو تصویر است که منطقه اطراف دریاچه شاستا را نشان میدهد. تصاویر توسط ماهوارههای رصد زمین شرکت آمریکایی «پلنت»(Planet) در اکتبر ۲۰۲۲ و مارس سال جاری گرفته شدهاند.
طوفان ویرانگر «فردی»
عکسی که روز هشتم مارس ۲۰۲۳ منتشر شد، با ماهواره سنتینل-۳ از طوفان استوایی «فِردی»(Freddy) گرفته شده و طوفان را در حال ویران کردن ماداگاسکار نشان میدهد. این طوفان، جان عدهای را گرفت و هزاران نفر را مجبور به ترک خانههای خود کرد.
عکس «کنجکاوی» از پرتوهای گرگومیش خورشید
عکس منتشرشده در روز ششم مارس ۲۰۲۳ که توسط مریخنورد «کنجکاوی»(Curiosity) ناسا گرفته شده است، پرتوهای خورشید را در گرگومیش و در میان پردهای از ابرهایی نشان میدهد که سیاره سرخ را پوشاندهاند.
این عکس که با دوربین کنجکاوی موسوم به «Mastcam» گرفته شده است، خورشید را نشان میدهد که در روز دوم فوریه به زیر افق فرو میرود و پرتوهای آن از میان ابرها پراکنده میشوند. طبق بیانیه ناسا، این عکس نخستین موقعیتی است که پرتوهای خورشید را به وضوح در مریخ نشان میدهد.
سرنشینان جدید ایستگاه فضایی بینالمللی
عکس منتشرشده در روز دوم مارس ۲۰۲۳، ورود خدمه ماموریت «کرو-۶»(Crew-۶) را به ایستگاه فضایی بینالمللی نشان میدهد. با ورود این چهار نفر، تعداد سرنشینان ایستگاه فضایی بینالمللی به ۱۱ نفر افزایش یافت.
چهار خدمه این ماموریت، «استفان بوون»(Stephen Bowen) و «وودی هوبرگ»(Woody Hoburg) فضانوردان ناسا، «آندری فدیایف»(Andrey Fedyaev) فضانورد روسیه و «سلطان النیادی»(Sultan Al Neyadi) فضانورد امارات متحده عربی بودند.
پرواز موشک فالکون۹ به سوی ایستگاه فضایی بینالمللی
موشک فالکون۹ شرکت اسپیسایکس اندکی پس از پرتاب از «مرکز فضایی کندی»(KSC) ناسا در فلوریدا در روز دوم مارس ۲۰۲۳ در این تصویر دیده میشود. بر فراز موشک، یک کپسول سرنشیندار دراگون با چهار فضانورد مأموریت کرو-۶ قرار دارد و در حال حرکت به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی است.
درخشش غافلگیرکننده شفق در دره مرگ
یک رصدکننده آمریکایی طی سفر عکاسی به «دره مرگ»(Death Valley) کالیفرنیا، یک شفق غیرمنتظره را شکار کرد.
این عکس زیبا که در نخستین روز مارس ۲۰۲۳ به ثبت رسید، طاق کهکشان راه شیری را بر فراز افق درخشان بنفش نشان میدهد و شاید جنوبیترین شفق قطبی باشد که توسط طوفان شدید خورشیدی در دو روز آخر فوریه منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات