به گزارش ایسنا، خانههای بازی دارای مزایای بسیاری هستند و نباید اجازه داد تا تجملات باعث شود کودکان نتوانند بهره مناسب را از این محیط ببرند، متاسفانه کودکان امروز باتوجه به زندگی آپارتماننشینی فضای مناسبی برای بازی با همسالان ندارند، همچنین شرایط جوی این اجازه را به والدین نمیدهد که در هر زمان کودک خود را به پارک و شهربازیهای سرباز ببرند، بنابرین خانه بازی بهترین گزینه برای بازی کودکان در این شرایط است.
اما باید به این نکته توجه داشت که والدین نباید به بهانه محیط امن و پاکیزه کودک خود را از حضور در محیط باز و کسب مهارت ارتباط با سایرین در اجتماع محروم کنند، بلکه خانه بازی باید یکی از محیطها برای بازی کودک باشد و اجازه دهیم کودک تجربههای مختلف برای بازی داشته باشد.
امروزه برخی خانههای بازی محلی برای فخرفروشی والدین به یکدیگر تبدیل شده است و هرچه خانه بازی لاکچریتر باشد، والدین ترجیح میدهند که کودک خود را به آنجا ببرند و با تهیه فیلم و عکس و اشتراک گذاری در فضای مجازی به دیگران فخر بفروشند.
تمایل والدین به سپردن فرزندشان به خانه بازی افزایش پیدا کرده است
خانم ترکی- مدیر یکی از خانههای بازی(کاربازی) در شهرکرد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه کودکان در کنار بازی و سرگرمی باید مهارتهای زندگی و تعامل با همسالان را فرا بگیرند، اظهار کرد: خانه بازی و کاربازی تنها برای سرگرمی نیست و کودکان در محیط آموزشهایی را نیز فرا میگیرند.
وی با بیان اینکه در فضای بازی پارکها تفاوت سنی بین کودکان و نوجوانان بسیار است، گفت: بنابراین ارتباط با همسالان در محیط پارکها دشوار است، وسایل بازی تعبیه شده در خانههای بازی برای سن کودکان مناسب بوده و به پرورش خلاقیت آنها کمک میکند.
ترکی با بیان اینکه برای کودکان در کاربازی کارگاه نیز برگزار میشود، خاطرنشان کرد: این کارگاهها هزینه بالایی ندارد، اما برای کودکان مفید است، قیمت هر ساعت حضور کودک در محیط خانه بازی در مقایسه با تورم جامعه محدود است، هزینه برای کودک نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود.
این مدیر کاربازی ادامه داد: والدین با خیال آسوده میتوانند فرزند خود را به خانه بازی بسپارند و مربی از کودک آنها مراقبت میکند، تمایل والدین به سپردن فرزندشان به خانه بازی افزایش پیدا کرده است، والدین میتوانند در طول روز و در هر شرایط آب و هوایی فرزند خود را برای بازی به کاربازی و یا خانه بازی ببرند، در حالیکه در روزهای خیلی گرم، سرد و یا زمان بارندگی برای حضور در پارک محدودیت وجود دارد.
وی در پایان تاکید کرد: وسایل بازی موجود در خانه بازی و کاربازی در خانه و مهدهای کودک وجود ندارد و کودک میتواند با بازی هیجانات خود را تخلیه کند، گارگاههای پرورش خلاقیت در کاربازی به تقویت ذهن کودک کمک میکند و کودکان از درست کردن کاردستی، رنگآمیزی، نجاری و ... لذت میبرند.
کودک با حضور در خانه بازی میتواند تعامل با همسالان را یاد بگیرد
سهیلی- یکی از مدیران خانه بازی در شهرکرد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مزایای حضور کودکان در خانههای بازی، اظهار کرد: بسیاری از مادران خانهدار هستند و فرزندشان را به مهدهای کودک نمیبرند، برخی از این کودکان بسیار به والدین خود وابسته هستند، این والدین میتوانند با سپردن کودک خود به خانه بازی این وابستگی را کم کنند و اجازه دهند که کودک در جمع همسالان قرار بگیرد.
وی بیان کرد: باتوجه به تکفرزندی، کوچک بودن خانهها و زندگی آپارتماننشینی کودک نمیتواند در منزل بازی کند، اما با حضور در خانه بازی میتواند تعامل با همسالان را یاد بگیرد و از انواع وسایل بازی و سرگرمی استفاده کند.
سهیلی گفت: هزینه یک ساعت حضور کودک در خانه بازی اندک است و والدین با هر سطح معیشتی میتوانند کودک خود را حداقل یکساعت به این مکان بازی بیاورند و هزینه زیادی به آنها تحمیل نمیشود.
خانههای بازی لاکچری؛ یکی از مصادیق تربیت تجملاتی
مژده ارشادی- روانشناس خانواده در گفتوگو با ایسنا در خصوص مزایا و معایب خانههای بازی، اظهار کرد: شرایط زندگی امروز بهگونهای شده تا فضاهایی به نام خانه بازی شکل بگیرد، نیاز داریم تا کودک در فضایی باشد که در آن محیط آموزش، تفریح و سرگرمی را در کنار یکدیگر داشته باشد.
وی افزود: مهدکودک یک فضای بود که به کمک مادران خانواده آمد تا کودک در آن محیط آموزش نیز ببیند، در خانه بازی نیز شرایطی برای کمک به والدین در نگهداری از فرزندشان فراهم شده است، برای مثال مادر برای پذیرایی از مهمان نیاز به فراهم کردن مقدماتی دارد و نمیتواند فرزند خود را نزد اقوام بگذارد، مادر میتواند بدون دغدغه فرزند خود را برای چند ساعتی به خانه بازی بسپارد و مربی در کنار او میتواند آموزش لازم را بدهد.
ارشادی با بیان اینکه برون سپاری فرزند در خانه بازی موقت است، گفت: گاهی فرزند باید مادر خود را در خرید در مجتمعهای تجاری همراهی کند، اگر در آن مرکز خرید مکانی برای بازی کودکان وجود داشته باشد، میتوان در قبال یک هزینه اندک برای مدت کوتاهی فرزند را به آن خانه بازی بسپارید و این مسئله میتواند اهداف تفریحی، تربیتی و آموزشی را فراهم کند، کودک در این گونه محیطها میتواند تعامل با همسالان، صبر، قوانین و قواعد اجتماعی را یاد بگیرد.
این روانشناس خانواده با اشاره به اینکه در روانشناسی موضوعاتی مانند بازی درمانی و روان درمانی نیز وجود دارد، خاطرنشان کرد: یعنی تلاش میکنیم با استفاده از مفاهیم هنری و زندگی کارهای درمانی را اجرا کنیم.
وی با تاکید بر اینکه دستکاری هر هدف آموزشی و تربیتی مشکلساز میشود، یادآور شد: تجملات نباید وارد فضای تربیتی شود، بالغ بر ۱۰۰۰ بازی وجود دارد که هر کدام از این بازیها موجب میشود تا کودک با یاد گرفتن قوانین این بازی برای زندگی در آینده آماده شود، اما نباید وسایل بازی تجملاتی و گران را برای کودک تهیه کنیم و سپس نگران خراب شدن آن باشیم.
ارشادی ادامه داد: به عنوان مثال برای خرید بازی لگو والدین باید نزدیک به ۴۰ میلیون تومان هزینه کنند و خیلی از والدین نیز به دنبال خرید این نوع وسایل بازی میروند، در صورتی که والدین میتوانند با تهیه چوب، خاک رس، رنگ و ... اجازه دهند خلاقیت کودک شکوفا شود، متاسفانه به سمت لاکچری بازی حرکت میکنیم.
این روانشناس خانواده با بیان اینکه بسیاری از والدین تمایل دارند تا فرزندان خود را به خانههای بازی لوکس ببرند، توضیح داد: این یعنی که نفس بازی، تربیت و آموزش زیر سوال میرود و به فرزندمان یاد میدهیم که وسایل لوکس ارزش بالاتری دارد و تنها برای تو هستند و کودک یاد نمیگیرد که برای استفاده از وسایل بازی صبر کند و مهارتهای زندگی را فرا بگیرد.
وی اضافه کرد: اگر یک خانه بازی با وسایل ساده و اهداف آموزشی تاسیس شود، کمتر کسی حاضر است که فرزند خود را به این خانه بازی ساده بسپارد و خانههای بازی لاکچری را ترجیح میدهد و هزینه بیشتری صرف میکند که فرزندش در آن مکان برتری نسبت به سایرین داشته باشد و تصاویر آن را در فضای مجازی نیز منتشر میکنیم.
ارشادی با تاکید بر اینکه یاد گرفتهایم با ابزار و وسایل گرانقیمت خود را با دیگران قیاس کنیم، تصریح کرد: اکنون متاسفانه کودکان نیز در خانه بازی در این شرایط قرار میگیرند و امروز شاهد رشد قارچ گونه این مکانها هستیم و به مکانی تبدیل شده که کودک را با آن تهدید میکنیم و یا در هر موقعیتی کودک را به این مکان در یک بازه زمانی طولانی مدت میسپاریم و هیچ زمانی را برای وقت گذرانی با فرزندمان اختصاص نمیدهیم.
این روانشناس خانواده با اشاره به زندگی آپارتمانی و نبود فضای مناسب برای بازی کودک، گفت: خانهها کوچک و طمعها بسیار شده، شرایط اجتماعی و اقتصادی نیز آشفته شده و کودکان بیشترین آسیب را از احوالات بزرگسالان میبینند، والدین دنبال این هستند تا با واسپاری کودک به دیگران آرامش بیشتری برای گذران وقت داشته باشند.
وی تاکید کرد: خانه بازی باید فضای کافی برای بازی کودک داشته باشد، همچنین موارد پرخطر برای کودک وجود نداشته باشد، مدت زمان حضور کودک در آنجا باید مدیریت شود، محل بازی کودکان را نباید به محلی برای کسب درآمد و چشم و همچشمی تبدیل کرد، لازم است در خانههای بازی مکانی برای بازی کودکان و والدین نیز در نظر گرفته شود.
ارشادی با بیان اینکه کودکانی که در معرض نمایش با لباس و وسایل تجملی قرار میگیرند در بزرگسالی یک شخصیت خودشیفته پیدا میکنند، تصریح کرد: نباید با کارهای بیهوده توانمندی شخصیتی کودکان را نابود کنیم.
این روانشناس خانواده اضافه کرد: اهداف آموزشی بلندمدت و میان مدت است، اگر روشهای آموزشی و تربیتی تداوم نداشته باشد، تاثیرگذار نیست، بنابراین باید تعادل در بردن کودکان به خانه بازی رعایت شود، همچنین صاحبان و مربیان این مراکز باید کاربلد باشد و آموزشهای لازم را دیده باشند.
وی یادآور شد: باید در پذیرش کودکان در خانههای بازی به نکات زیادی توجه کرد، اگر کودکی دچار بیماری ویروسی و سرما خوردگی باشد، امکان دارد مابقی کودکان را آلوده کند، باید در خانههای بازی استانداردهای محیطی مانند تهویه، نور، رنگ و ... رعایت شود و این خانهها متحدشکل باشند، نباید اجازه دهیم که خانههای بازی مانند مدارس به سمت غیرانتفاعی شدن پیش بروند، امروز آیتم خوراکی در خانههای بازی نیز مشکل ساز شده و تجملات به آن ورود پیدا کرده است.
ارشادی با اشاره به اینکه یکی از مصادیق تربیت تجملاتی همین خانههای بازی لاکچری است، اظهار کرد: به خاطر اهداف مالی تجملات وارد خانههای بازی شده و کودکان بیشترین آسیب را از این موضوع میببیند، خانههای بازی یک محیط مناسب برای آموزش و تربیت کودکان است و نباید تجملات را به آن وارد کرد.
این روانشناس خانواده بیان کرد: همچنین خانه بازی باید مناسب با سن کودک طراحی شود، مثلا اسباببازی در خانه بازی برای سن یک تا سه سال باید متفاوت از کودکان سه تا ۶ سال باشد، اما اکنون این غربالگری وجود ندارد، مدت زمان حضور کودک نباید طولانی باشد، زیرا کودک خسته، کلافه و گرسنه میشود، مدت زمان مناسب یکساعت است، باید به کودک نیز آموزش داده شود که مدت زمان استفاده از هر وسیله بازی محدود است و باید اجازه دهد که سایرین نیز از آن استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات