• یکشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۸:۱۹
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1402021005133
  • خبرنگار : 50454

یک کارشناس اقتصادی:

تحقق شعار سال نیازمند سیاست‌گذاری‌های دقیق و ویژه است

تحقق شعار سال نیازمند سیاست‌گذاری‌های دقیق و ویژه است

ایسنا/چهارمحال و بختیاری یک کارشناس مسائل اقتصادی در چهارمحال و بختیاری گفت: باید توجه داشت دستیابی به کاهش تورم و رشد تولید به حساسیت‌های خاصی نیاز دارد چراکه ممکن است سیاستی با هدف افزایش تولید اتخاذ شود اما منجر به افزایش تورم شود و یا سیاستی جهت کاهش تورم به کار گرفته شود که کاهش تولید را در پی داشته باشد بنابراین باید سیاست‌گذاری‌ها با دقت و توجه خاص انجام شود.

بهمن قدمی در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص شعار سال ۱۴۰۲ و راهکارهای تحقق آن، اظهار کرد: تدابیری که رهبر معظم انقلاب اسلامی ابتدای سال در حوزه اقتصاد در نظر می‌گیرند با دقت و ظرافت خاصی انتخاب می‌شوند، اگر توجه کنیم نیز چندین سال شعار سال بر مبنای موضوعات اقتصادی انتخاب می‌شود که بیانگر اهمیت مفهوم اقتصاد در کشور و مشکلات موجود در این حوزه است، همچنین نشان می‌دهد اقتصاد کشور ما به توجه مسئولان نیاز دارد تا مشکلات آن رفع شوند.

این کارشناس اقتصادی در چهارمحال و بختیاری با اشاره به شعار امسال که "مهار تورم و رشد تولید" است، افزود: برای مهار تورم لازم است در ابتدا تعریف صحیحی از آن ارائه شود و در مرحله بعد نیز علل بروز تورم مورد بررسی قرار بگیرد، در انتها نیز به چگونگی کنترل تورم پرداخته شود پس از بررسی موضوعات مربوط به تورم می‌توان به تولید و رشد آن توجه داشت.

وی ادامه داد: واژه تورم به معنای افزایش سطح عمومی قیمت‌ها است یعنی اگر در یک اقتصاد و طی یک بازه زمانی قیمت کالا و خدمات افزایش پیدا کند تورم رخ داده است، تورم براساس افزایشی که در سطح عمومی قیمت‌ها رخ می‌دهد به گروه‌های مختلف از جمله تورم خزنده، تورم شتابان، ابر تورم یا تورم بزرگ و... تقسیم می‌شود درواقع تورم براساس نرخ‌های گوناگونی که دارد طبقه‌بندی می‌شود برای مثال زمانی که گفته شود تورم بالای ۵۰ درصد در یک بازه زمانی رخ داده یعنی تورم شتابان صورت گرفته اما موضوعی که بیش از همه مدنظر قرار دارد تورم دو رقمی است، یعنی اگر در یک اقتصاد تورم دو رقمی یعنی بالای ۱۰ درصد وجود داشته باشد نیازمند رسیدگی است.

قدمی با اشاره به علل پیدایش تورم، عنوان کرد: عوامل مختلفی بر بروز تورم موثر هستند اما اصلی‌ترین عواملی که باعث ایجاد تورم می‌شوند عبارتند از کاهش عرضه کل در اقتصاد، افزایش تقاضای کل و تورم ساختاری، کاهش عرضه کل یعنی در اقتصاد بنابر دلایلی تولید کالا و خدمات مختلف کاهش پیدا کند که این موضوع می‌تواند ناشی از افزایش هزینه‌های تولید، گرانی مواد اولیه و... باشد، عامل دوم که افزایش تقاضای کل است، یعنی اگر بنا بر هر علتی تقاضای کل در اقتصاد افزایش پیدا کند و در مقابل عرضه کل افزایش پیدا نکرده و ثابت باشد افزایش تورم رخ خواهد داد.

این کارشناس اقتصادی در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: نقدینگی یکی از عواملی است که همواره در اقتصاد ایران منجر به افزایش تقاضای کل می‌شود یعنی با افزایش نقدینگی قدرت خرید افراد افزوده شده و درنتیجه تقاضای کل نیز افزایش پیدا می‌کند و چون عرضه کل توان پوشش این تقاضا را ندارد تورم ایجاد می‌شود، یکی دیگر از دلایل بروز تورم در کشور نیز تورم ساختاری است.

وی با اشاره به نقش انتظارات تورمی در اقتصاد ایران، تصریح کرد: انتظارات تورمی یعنی پیش‌بینی که افراد از آینده تورم دارند درحقیقت ممکن است اشخاص بنابر دلایلی پیش‌بینی کنند در آینده تورم افزایش پیدا می‌کند که این موضوع در میزان تورم امروز اثرگذار است برای مثال در ایران تحولات سیاسی اثر بسیاری بر انتظارات تورمی دارد بنابراین اگر بخواهیم تورم کاهش پیدا کند باید مولفه‌هایی که ذکر شد را کنترل کنیم و کاهش انتظارات تورمی نیز یکی از اصلی‌ترین عواملی است که می‌تواند در کاهش تورم موثر باشد یعنی مسئولان باید یک فضای ایمن برای آینده اقتصادی ایران طراحی کنند که عامه مردم این اطمینان خاطر را داشته باشند که در آینده وضعیت اقتصادی بهبود پیدا می‌کند درنتیجه انتظارات تورمی آن‌ها کاهش پیدا کرده که دولت نیز می‌تواند بر کاهش تقاضای کل، افزایش عرضه کل یا تورم ساختاری تمرکز کند.

قدمی یادآور شد: یکی از راهکارهای مدیریت انتظارت تورمی برای دوِلت این است که سرمایه‌های اجتماعی خود را تقویت کند چراکه متاسفانه طی سال‌های گذشته دولت‌های مختلف بخشی از سرمایه‌ی اجتماعی خود را از دست دادند، پس از اینکه انتظارت تورمی کنترل شد می‌توان انتظار داشت که تورم نیز مهار شود.

این کارشناس اقتصادی، در چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد در ایران دولتی است و یا به جای اقتصاد تولید محور یک اقتصاد منابع محور به شمار می‌آید برای مثال تولید ناخالص داخلی کشور با افزایش یا کاهش فروش نفت ارتباط مستقیم دارد، بنابراین چون منبعی مانند نفت در اقتصاد کشور نقش عمده‌ای دارد نوسانات قیمت آن می‌تواند بر تورم اثرگذار باشد از طرف دیگر چون حجم عمده‌ای از اقتصاد در ایران به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار دولت است تصمیمات دولت اثرات بسیاری بر تورم دارد.

وی افزود: اگر تورم در کشور مهار و کنترل نشود ممکن است دچار ابر تورم یا تورم بزرگ شویم، نزدیک‌ترین کشوری که تورم بزرگ را تجربه کرد ونزوئلا است که در سال ۲۰۱۶ تورم آن تا ۸۰۰ درصد نیز رشد داشت و یا برای مثال در سال ۲۰۲۲ تورم این کشور حدود ۶۰۰ درصد بود و یا در سال ۱۹۹۶ که این افزایش تورم در کشور ونزوئلا آغاز شد تورم حدود ۱۰۰ درصد بود و دلیل این افزایش تورم این بود که حجم عمده‌ای از اقتصاد ونزوئلا از نفت تشکیل می‌شد از طرفی بخش اعظمی از صادرات این کشور نیز نفت بود بنابراین اقتصاد تک محصولی نیز بر افزایش تورم اثرگذار است.

قدمی ادامه داد: کشور ونزوئلا که بیان شد یک تورم ۸۰۰ درصدی را تجربه کرده با اقدامات موثر موفق شد تورم خود را به ۶۰۰ درصد و پس از آن به حدود ۲۳۰ درصد کاهش دهد بنابراین کاهش تورم امکان‌پذیر است اما اگر اقدامات بهینه انجام شود، از نظر بسیاری از صاحبنظران اقتصادی تورم یک متغیر پولی است یعنی افزایش نقدینگی منجر به بروز تورم می‌شود درنتیجه می‌توان گفت بانک مرکزی یک نهاد اثرگذار محسوب می‌شود که می‌تواند با اقدامات مناسب موجب مهار تورم شود.

این کارشناس اقتصادی در چهارمحال و بختیاری با اشاره به رشد تولید که رکن دیگر نامگذاری سال است، خاطرنشان کرد: اگر در مرحله نخست موفق به کاهش تورم شویم می‌توانیم در پی افزایش تولید نیز باشیم البته باید توجه داشت دستیابی به کاهش تورم و رشد تولید به حساسیت‌های خاصی نیاز دارد، چراکه ممکن است سیاستی با هدف افزایش تولید اتخاذ شود اما منجر به افزایش تورم شود و یا سیاستی جهت کاهش تورم به کار گرفته شود که کاهش تولید را در پی داشته باشد. بنابراین باید سیاست‌گذاری‌ها با دقت و توجه خاص انجام شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha