دکتر سلمان ساکت امروز، یکم خرداد ماه، در مراسم چهارمین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: استاد محمد قهرمان ابتدای فعالیتهای خود را در دانشکده ادبیات آغاز نکرد و در جای دیگری مشغول به فعالیت بود اما بزرگمردی مانند دکتر علیاکبر فیاض که موسس دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد بود، استاد قهرمان را در انجمن فرخ شناسایی و به دانشکده منتقل کرد. از نظر دکتر فیاض استاد قهرمان انسانی کتابشناس و با ذوق بود که باید به دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد میآمد.
وی افزود: جایزه ادبی تنها جایزهای است که خارج از تهران و با این شرایط برگزار میشود؛ تمام جوایز ما در حوزه علوم انسانی و در تهران متمرکز است اما این مراسم جایزه ادبی در شهری به غیر از تهران برگزار شده است.
رئیس مرکز آثار و مفاخر دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: ما پس از ۲ دوره تجربه به این موضوع دست یافتیم که این برنامهها را باید با کیفیت عالی و به صورت دوسالانه برگزار کنیم. به نظر من این برنامهریزی تمهید خوبی بود و نتیجه آن را امروز مشاهده میکنیم. پس از صدور فراخوان چهارمین دوره جایزه ادبی، ۱۹ اثر به دبیرخانه که شامل ۱۱ کتاب، سه رساله دکتری، چهار پایاننامه کارشناسی ارشد و یک مقاله است، ارسال شد. از این میان به دلیل ناسازگاری و ناهمخوانی ژانر آنها با ژانرهای مشخص شده در فراخوان و یا زمان انتشار کتاب یا زمان دفاع یا رساله که در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ نبود، سه اثر کنار گذاشته شد و آثار باقیمانده که شامل ۹ کتاب، سه رساله و چهار پایاننامه بود وارد فرآیند داوری شد.
وی عنوان کرد: ارسال این تعداد اثر برای جایزهای در این سطح نشان میدهد که جایزه ادبی استاد قهرمان خود را میان علاقهمندان حوزه ادبیات دوره صفوی باز کرده است. آثار دریافت شده نسبت به آثار دورههای گذشته رشدی بیش از ۱۰۰ درصد داشته که این موضوع نشان میدهد دانشجویان و پژوهشگران این جایزه را به رسمیت شناخته و متوجه شدهاند رویداد جایزه ادبی استاد محمد قهرمان محمل خوبی برای عرضه فعالیتهای پژوهشی در حوزه ادبیات دوره صفوی است.
ساکت بیان کرد: تعدادی از داوران از دانشگاههای مشهد و سه داور دیگر هم از تهران و شهرهای دیگر ما را در فرایند داوریها همراهی کردند.
وی با بیان اینکه همه داوران که پژوهشگر هم بودند، در حوزه سبک هندی بسیار سرشناس هستند و خودشان پیشتر آثاری را در این عرصه چاپ و منتشر کردهاند، خاطرنشان کرد: از میان آثاری که وارد فرآیند داوری شد، سه کتاب، یک رساله و سه پایاننامه امتیاز لازم را در مرحله اول داوری کسب نکردند و از فرایند داوری مرحله اول کنار گذاشته شدند. بنابراین ۶ کتاب، ۲ رساله و یک پایاننامه به مرحله دوم داوری راه پیدا کرد.
دبیر اجرایی چهارمین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان خاطرنشان کرد: در میان این آثار سهم ۲ ناشر مطرح کشور که بنیاد موقوفات افشار و نشر میراث مکتوب هستند، بیش از دیگران است. این امر نشان میدهد متولیان این ۲ نشر به حوزه سبک هندی و ادبیات دوره صفوی توجه ویژهای دارند و این پیشنهاد هیات داوران است که ناشران دیگر به ویژه ناشران دانشگاهی هم به این حوزه ورود و زمینه را برای انتشار پژوهشهای مرتبط با این دوره فراهم کنند.
وی اضافه کرد: همچنین در میان پایاننامهها و رسالههای دریافتی بیشترین سهم از آن دانشگاه فردوسی مشهد است. در واقع بسیاری از دانشجویان فعالیتهای پژوهشی خود را در زمینه سبک هندی افزایش دادهاند. هیات داوران از استادان صاحبنام در دپارتمانهای زبان و ادبیات فارسی میخواهند که دانشجویان خود را به پژوهش در این حوزه دعوت و زمینههای لازم را نیز برای آنها فراهم کنند. همچنین این تاکید را دارند که زمینه را برای معرفی بیشتر شعر و آثار پژوهشی برای دانشجویان فراهم کنند. همچنین زمینه حمایت از آثار پژوهشی برتر در حوزه ادبیات دوره صفوی و سبک هندی نیز لازم است فراهم شود.
ساکت عنوان کرد: شعر استاد قهرمان خصوصا در زمینه غزلیات و شعرهای محلی نیازمند تحقیق و پژوهش بیشتری است. بسیاری از استادان زبان و ادبیات فارسی با آثار استاد قهرمان آشنایی کافی ندارند. شاید عضو نبودن او در هیات علمی یکی از دلایل این موضوع باشد.
رئیس مرکز آثار و مفاخر دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: در سومین دوره آییننامهای به جایزه ادبی اضافه شد که اختصاص به شعر و آثار پژوهشی استاد قهرمان دارد. ما در این زمینه تنها یک اثر دریافت کردیم و هیات داوران به رغم ضعفهایی که آن اثر داشت اما ان را طلیعهای مبارک دیدند و آن اثر را به عنوان شایسته دریافت لوح سپاس انتخاب کردند.
انتهای پیام
نظرات