تهسیگار یا فیلتر سیگار اثرات زیانبار و تهدیدات زیادی برای طبیعت دارد. ته سیگار یک پسماند بسیار خطرناک و قاتل خاموش زمین است و مهمترین ضرر آن ماده سمی به نام آرسنیک است که در فیلتر آن وجود دارد.
شاید بسیاری از افراد به این تهدیدات و خطرها آگاه نبوده و تاکنون به این مساله حتی توجهی هم نکردهاند، اما افرادی هم هستند که با آگاهی از این موضوع و بر حسب دغدغهمندی و تعهد اجتماعی که دارند، هر ساله زمان زیادی از وقت خود را صرف جمعآوری تهسیگار کرده و به نوعی ناجیان طبیعت میشوند.
نوشین وفادار یکی از این افراد متعهد و دغدغهمند در این زمینه است که از سال ۱۳۹۹ اقدام به جمعآوری تهسیگار از پارکهای مشهد کرده است.
او در رابطه با انگیزه و هدفش از این کار گفت: وقتی تهسیگارهای رها شده در پای باغچهها را میدیدم این منظره برایم ناراحتکننده بود، به همین دلیل تصمیم گرفتم هفتهای یک بار در پارکها تهسیگارها را جمع کنم و محاسبه کردم که اگر در یک سال حداقل ۳۰ هفته پارک بروم و ۱۰۰ تهسیگار جمع کنم، ۳۰۰۰ تهسیگار جمعشده و میتوانم از ورود ۳۰۰۰ متر مکعب سم آرسنیک به داخل خاک جلوگیری کنم.
وفادار با اشاره به خطرات تهسیگار و رها کردن آن در طبیعت و مناطق مختلف ادامه داد: بنا بر آمارها، سالانه بیش از ۵ هزار میلیارد نخ سیگار دود میشود و ازین مقدار حدود چهارپنجم آن در جنگلها، آبراهها، سواحل و معابرشهری انداخته میشوند. حتی گفته شده ریزمولکولهای سمی تهسیگار قابلیت عبور از لولههای آب اشامیدنی را نیز دارند.
وی افزود: جمعآوری تهسیگار را از پارکها شروع کردم چون در پارکها پرندگان از جمله کلاغها، حیوانات، حشرات و بهخصوص درختان و گیاهان در معرض مستقیم و باحجم بالای تهسیگارها هستند. وقتی شروع کردم ته سیگارها خیلی زیاد بودند، خیلی بیشتر از آنچه که فکر میکردم.
وفادار در پاسخ به این سوال که تهسیگارهای جمعآوری شده را چه میکنید پاسخ داد: برای تهسیگارهای جمعآوری شده چند طرح دارم که نیاز به بودجه و حمایت شهرداریها دارد.
وی ادامه داد: اکوبریک نام دیوارهای سیگاری است؛ یعنی در برخی کشورها و نیز در ایران با بطریهای پر شده از پلاستیکهای غیرقابل بازیافت از جمله تهسیگارهای فشرده، برای مناطق محروم، دیوار مدرسه درست میکنند.چون فیلترهای ته سیگارها از مواد مصنوعی تشکیل شده است.
این فعال اجتماعی گفت: در ایران توسط تیمهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد در زمینه تهسیگار اقدامات مهم دیگری نیز در حال انجام است که از جمله آنها میتوان به تولید جاسیگاریهای توجیبی به نام «سیگارس» اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در مشهد و بسیاری از شهرها نیز افراد و تیمهای دوستدار طبیعت به طور جدی، حرفهای و سازمان یافته به پاکسازی شهرها و پارکها میپردازند، گفت: بعد از اینکه این کار را در مشهد شروع کردم، هم در مشهد و هم در بسیاری از شهرها مثل گناباد، نیشابور، تهران و اصفهان دوستان زیادی به من ملحق شدهاند.
وفادار گفت: هنگامی که در پارک مشغول جمعآوری تهسیگار هستم بازخوردهای مردم عالی است. من هربار آماری از تعداد تهسیگارهای جمعآوری شده را در صفحه اینستای شخصی خودم منتشر میکنم و پیامهای زیادی از دوستان و افراد سیگاری برای من میآید که دیگر تهسیگارهایشان را زیرپا له یا از پنجره ماشین پرت نمیکنند و در باغچهها نمیاندازند، این بازخوردها واقعا قشنگترین لحظهها برای من بوده است.
این فعال اجتماعی خاطرنشان کرد: این اقدام تاکنون روی افراد بسیاری تاثیرگذار بوده و همراهی و حمایت همه کسانی که میشناسم بهترین خاطره من از این پروژه است و برای فرهنگسازی در رابطه با نریختن تهسیگار، به نظرم فقط با دانش و آگاهیسازی و همدلی میتوان جلوی مشکلات هر جامعه را گرفت.
وی در رابطه با وضعیت مشهد به لحاظ رهاسازی تهسیگار در طبیعت و اماکن عمومی گفت: من چون آمار دقیقی از شهرهای دیگر ندارم نمیتوانم مقایسهای هم داشته باشم، اما آنچه که مشاهده میشود آمار خوبی نیست و در این آمار همه کسانی که دوستدار طبیعت و سلامتی شهر هستیم نیز مسئولیم.
وفادار تصریح کرد: تاکنون حدود ۱۰ هزار و ۱۹۰ عدد ته سیگار توسط من و دوستانم جمعآوری شده و این عدد غیر از آمار تهسیگارهایی است که دوستانم در جای جای مشهد و شهرهای دیگر برایم عکس فعالیتشان را فرستادهاند.
وی تاکید کرد: این پروژه برای من ربطی به سیگاری بودن یا نبودن ندارد و من هیچ نظری درباره فواید و مضرات سیگار ندارم. من برای مشهد تمیز و سالم به سهم خودم تلاش میکنم و تنها خواهشی که دارم این است که تهسیگار سمی را به خاک نسپاریم.
انتهای پیام
نظرات