• پنجشنبه / ۱۵ تیر ۱۴۰۲ / ۰۸:۵۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402041509364
  • منبع : نمایندگی همدان

برگزاری مراسم آیینی "دارامام" در حیدره قاضی‌خان 

برگزاری مراسم آیینی "دارامام" در حیدره قاضی‌خان 

ایسنا/همدان دهیار روستای حیدره قاضی‌خان از برگزاری مراسم آیینی "دارامام" در این روستا خبر داد.

علیرضا قاضی‌خانی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: این مراسم ساعت ۱۷:۳۰ جمعه ۱۶ تیرماه برگزار خواهد شد و به نوعی پاسداشت ثبت ملی این میراث معنوی است. 

وی با اشاره به اینکه روستای حیدره قاضی‌خان را گاهی حیدره دارامام می‌خوانند، افزود: مردم در هر روستا و شهر از کشور از دیرباز دارای آداب و سنتی مخصوص به خود بودند که به مرور زمان و تغییر نسل‌ها و پیشرفت جوامع  فراموش شده و به بایگانی تاریخ سپرده می‌شود.

قاضی‌خانی ادامه داد: روستای حیدره قاضی‌خان نیز از این قاعده مستثنی نبوده اما هنوز آداب و سنت‌هایی از گذشتگان بر جای مانده که یکی از آنها دارامام (دارایمام) است. 

وی شرح داد: در دل کوه‌های پایین روستا دو چشمه وجود دارد که در کنار این چشمه‌ها درختانی روئیده‌ و سر به فلک کشیده قرار دارد که مردم از قدیم اعتقاد به قدمگاه بودن آنجا دارند و زیر این درختان توسط مردم هموار شده و به صورت سکو جهت نشستن افراد در آمده است که جمعاً می‌تواند پذیرای ۳۰ خانواه باشد و بقیه خانواده‌ها به طبیعت سرسبز کنار رودخانه می‌روند.

قاضی‌خانی اضافه کرد: با شروع فصل تابستان اوج کار کشاورزی و تلاش خستگی‌ناپذیر مردم در زمین‌های کشاورزی است و قبل از آمدن این فصل و گرمای تابستان، معمولا هرساله در عصر روز چهارشنبه هفته اول تیرماه جارچی به اهالی ده اطلاع می‌دهد تا فردا تدارک انجام شده و پس فردا روز جمعه دارامام و مردم و مخصوصا کودکان که برای آمدن این روز لحظه شماری می‌کردند خوشحال شده و در روز پنج‌شنبه مشغول تدارک شده و از مهمانان خود از شهرهای دور و نزدیک دعوت کنند.

وی افزود: روز موعود مردم به طرف دارامام، باغ‌های شخصی و زمین‌های کنار رودخانه حرکت می‌کنند، در این روز تقریبا همه خانواده‌ها در جوار خود پذیرای مهمانانی هستند که از شهرهای دور و نزدیک به این مراسم آمده‌اند و به دامان طبیعت پناه آورده‌اند. 

قاضی‌خانی تصریح کرد: می‌توان این روز را روز طبیعت نامید چراکه در روز سیزده بدر که روز طبیعت است، به علت سرد بودن هوا و گاهی برف یا بارانی بودن هوا مردم نمی‌توانند مانند این روز به دامان طبیعت بروند.

وی گفت: با گذشت چند ساعت از روز مردم خود را برای خوردن چاشت آماده می‌کنند چاشتی که حتما املت یک پای ثابت سفره‌ها است و غذایی که برای ناهار درست شده آبگوشتی است که از گوشت تازه گوسفند تهیه شده است.

قاضی‌خانی ادامه داد: با نزدیک شدن به پایان روز، مردم وسایل خود را جمع کرده و به سمت روستا و خانه‌های خود حرکت می‌کنند تا فردای آن روز با روحیه‌ای مضاعف به کار و تلاش ادامه دهند. 

وی اضافه کرد: البته دارامام در قدیم سه نوبت بوده اولی در اوایل فصل تابستان، دومی اواسط فصل تابستان و سومی بعد از بعد از جمع‌آوری محصولات و خستگی از کار بوده که اکنون به یک نوبت کاهش پیدا کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha