• جمعه / ۶ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۵:۵۷
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1402050603594
  • خبرنگار : 30165

جایی که روزنامه‌نگاری مستقل جلوی جعل داده‌های علمی را می‌گیرد؛

گزارش یک دانشجوی ۱۸ساله که موجب استعفای رییس استنفورد شد

گزارش یک دانشجوی ۱۸ساله که موجب استعفای رییس استنفورد شد

استعفای رییس استنفورد به دلیل مشارکت در مقالات دارای دستکاری داده، بیش از گذشته نقش پژوهشگران ارشد را در هدایت تیم پژوهشی برجسته کرد.

به گزارش ایسنا، هشت ماه پیش «تئو بیکر»، دانشجوی ۱۸ ساله دانشگاه استنفورد گزارشی در روزنامه استنفورد دیلی (The Stanford Daily) در مورد دستکاری مقالاتی که رییس دانشگاه استنفورد در آن‌ها مشارکت داشته است، منتشر کرد. گزارشی که می‌تواند او را به جوان‌ترین برنده جایزه جورج پولک در تاریخ روزنامه‌نگاری آمریکا تبدیل کند

این گزارش و اتفاقاتی که پس از آن رخ داد، سبب شد که «مارک تسیر-لاوین» (Marc Tessier-Lavigne)؛ رییس دانشگاه استنفورد مجبور به استعفا شود. او هفته گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد که به خاطر خیر دانشگاه و به خاطر بحث در مورد توانایی مدیریت او،  از ۳۱ آگوست (۹ شهریور) پست خود را ترک خواهد کرد ولی به عنوان عضو هیئت‌علمی در دانشگاه باقی خواهد ماند. هیئت مدیریه استنفورد استعفای او را پذیرفت و اعلام کرد که با تسیر-لاوین موافق است که این به نفع دانشگاه است.

"بیکر" چند ماه پس از این‌که دوره کارشناسی خود را شروع کرده بود، متوجه شده بود که پژوهشگران آنلاین در مورد این‌که مقالات رییس استنفورد حاوی تصاویر دستکاری شده هستند یا خیر، بحث می‌کنند و به دنبال آن رفت که این موضوع را پیگیری کند.

بیکر با مشارکت چند نفر از کارشناسان به پیگیری این موضوع پرداخت. یکی از آن‌ها «الیزابت بیک» بود که به نوعی متخصص شماره یک تشخیص دستکاری تصاویر علمی است. آن‌ها به همراه دو پژوهشگر دیگر در زمینه سوءرفتارهای پژوهشی، مجموعه‌ای از نتایج دستکاری شده در آزمایشگاه‌های «تسیر-لاوین» در موسسه‌های مختلف در ۲۰ سال اخیر را بررسی کردند.

هیئت امنای دانشگاه استنفورد، گروهی را برای بررسی ادعای مطرح‌شده در این گزارش تشکیل داد و با بررسی بیش از ۵۰ هزار سند، بیش از ۵۰ مصاحبه و نظرات کارشناسان قانونی، گزارشی در این زمینه منتشر کرد.

این گزارش نشان داد که "تسیر-لاوین" در ۷ مقاله که نویسنده میانی یا ثانویه در آن‌ها بوده است،  هیچ مسئولیتی در قبال دستکاری داده‌ها نداشته است. نویسندگان اولیه مسئولیت را بر عهده گرفته‌اند و در بسیاری از موارد اصلاحاتی را انجام می‌دهند. اما این گزارش ۲۲ صفحه‌ای، نقص جدی را در ۵ مقاله‌ای تسیر-لاوین مسئول یا نویسنده ارشد آن‌ها بوده، پیدا کرده است.

این گزارش با وجود این‌که اتهام دست داشتن او در دستکاری داده‌ها را رد کرده است ولی عملکرد مدیریتی او را در نظارت بر کار و تصحیح نکردن اشتباهات زیر سوال برده است. تا به امروز، تسیر-لاوین هرگونه «تقلب یا جعل داده‌های علمی» را رد کرده است. او در بیانیه استعفای خود گفته است که «از اعتماد بیش از حد به شاگردانش پشیمان است».

تئو بیکر؛ دانشجوی ۱۸ ساله استنفورد نیز که مسبب استعفای رییس دانشگاه شده، در پادکست خود گفته است: «من قطعاً بیشتر از یک بار رویای مارک تسیر-لاوین را دیده‌ام. این آخرین چیزی است که وقتی می‌خوابم به آن فکر می‌کنم و اولین چیزی که وقتی از خواب بیدار می‌شوم. این فوق‌العاده استرس‌زاست... اول از همه، او کسی است که شایسته احترام است... و دوم اینکه مسئولیت جامعه من است.»

تسیر-لاوین گفته است که در آزمایشگاه فعلی خود در استنفورد، «کنترل‌ها را تشدید خواهد کرد. من این کار و شیوه‌های بهتر دیگری را به شدت به کار خواهم گرفت تا اطمینان حاصل کنم که این نوع مشکلات تکرار نمی‌شوند.

منابع: 

  • Stanford president to step down despite probe exonerating him of research misconduct
  • 18-Year-Old's Science Reporting Leads Stanford President to Quit
  • Stanford University president to quit after review finds flaws in his research

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha