مهلت زمان اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق ۲۸ شهریورماه به اتمام رسیده و سفر اخیر مشاور شورای عالی امنیت ملی عراق به ایران در روز یکشنبه هفته جاری در ارتباط با اجرای این توافق انجام شد. با این حال جمهوری اسلامی از اجرا نشدن کامل این توافق از سوی دولت عراق ناراضی است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری روز دوشنبه هفته جاری اعلام کرد: بر اساس ارزیابیهای ما بخشی از این توافقنامه اجرا شده است و بخشی از آن باقی مانده است. هیات ارزیابی ایران برای ارزیابی میدانی از میزان اجرای دقیق این توافق نامه امنیتی به عراق سفر کرده است که این موضوع با همکاری و استقبال خوب مقامات عراقی همراه بود و ما از همکاری آنها تشکر میکنیم. ارزیابی دقیق از میزان اجرای این توافقنامه امنیتی موکول به بررسی دقیق گزارش هیات اعزامی است.
وی گفت: مقامات عراق بارها اعلام کردهاند به اجرای کامل توافق امنیتی متعهد هستند و در گزارشهایی که به مقامات ذیربط ایران ارائه کردهاند، اعلام کردهاند که بخش قابل توجهی از مقرهای نظامی نیروهای تروریستی در این منطقه تخلیه شده و این نیروها خلع سلاح و به عمق خاک عراق منتقل شدهاند. همچنین بخشی از مقرهای تروریستها تخریب شده و مقرهای باقی مانده هم تخریب میشوند.
در همین چارچوب قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق روز یکشنبه هفته جاری به تهران سفر کرد و با علیاکبر احمدیان، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار و با او درباره مسائل دوجانبه و نحوه اجرای کامل توافقنامه امنیتی میان دو کشور گفتوگو و تبادل نظر کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، با بیان اینکه توافق نامه امنیتی میان دو کشور تضمین کننده امنیت مرزهای دو کشور و نقشه راه معقول و مناسبی برای حذف مؤلفه های ناامن کننده در دو کشور و منطقه است؛ بر اجرای دقیق و کامل این توافق نامه تاکید کرد.
«حسن هانیزاده» در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه توافق امنیتی ایران و عراق در شهریور و مهر ماه سال گذشته و در جریان اغتشاشات که برخی از تجزیهطلبان و عوامل تروریستی از اقلیم کردستان وارد ایران شدند و با استفاده از فضای ملتهب ایران و خشونتهای موجود در آن زمان به انجام عملیات تروریستی و ترور افراد پرداختند محقق شد، گفت دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی در آن مقطع به عراق رفت و توافقی امنیتی را به امضا رساند تا امنیت مرزهای شمال غربی ایران با عراق بیشتر حفظ شود.
وی ادامه داد: قرار بود تمام پایگاههای گروههای تجزیه طلب در کردستان عراق بر اساس این توافق برچیده شود و سران آنها تحویل ایران شوند و از منطقه مرزی ایران این پایگاهها و افراد دور شوند. بخشی از این توافق با گذشت یک سال اجرا شد و شماری از پایگاهها از اربیل، کرکوک، دهوک و کوی سنجق برچیده شدند و عوامل تروریستی و تجزیه طلب از منطقه دور شدند، اما رهبران اقلیم درباره حضور ارتش عراق در کنار مرزهای مشترک دو کشور تردیدهایی دارند و اجازه نمیدهند این مرزها توسط ارتش مرکزی محافظت شود.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: به نظر میرسد کارشکنیهایی از سوی اقلیم کردستان برای اجرایی کردن توافق امنیتی صورت میگیرد که در جریان سفر فواد حسین وزیر امور خارجه عراق به تهران این موضوع بحث شد و قرار شد دولت مرکزی در گفتوگو با اقلیم ضرورت حضور ارتش عراق در مرزهای مشترک را برای جلوگیری از نفوذ تجزیه طلبان مورد تاکید قرار دهد که در بخشهایی از مرز ارتش مستقر شده است، اما در بخشهای دیگر هنوز خیر.
هانیزاده گفت: الان توپ در زمین دولت مرکزی عراق است، اگر مقامات اقلیم همچنان مانع حضور ارتش به طور کامل در این مناطق شوند، طبیعی است که ایران اقدامات دیگری برای حفاظت از مرزهایش و امنیت در این مناطق انجام میدهد. این حق ایران است که برای حفظ امینت مرز خود اقدام لازم را انجام دهد، امنیت ملی برای ایران خط قرمز است.
وی ادامه داد: الان دولت مرکزی در حال مذاکره با مقامات اقلیم کردستان است که ظرف روزهای آینده اگر به نتیجه برسد مسائل امنیتی بین ایران و عراق در چارچوب توافق امنیتی حل میشود.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره مهلت عراق در اجرای کامل توافق خاطرنشان کرد: ابتدای مهر ماه مهلت عراق برای اجرای توافق تمام شده است اما دولت عراق قول داده ظرف روزهای آینده عملیات استقرار ارتش در کلیه مرزهای ایران را تکمیل کند.
انتهای پیام
نظرات