جعفر مرادی حقیقی در قالب سلسله نشستهای خبری «مشارکت قوی، ایران قوی» که با هدف تبیین خدمات نظام، در محل ایسنای سمنان برگزار شد، در گفت و گو با ایسنا از طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت به عنوان یکی از مهمترین طرح های دولت مردمی آیت الله رئیسی نام برد و اظهار کرد: در استان سمنان نیز این طرح ملی با قوت و به صورت انقلابی و جهادی پیگیری شده است.
وی از سهم ۱۰ میلیون اصله ای استان سمنان در طرح ملی یک میلیارد درخت خبر داد و تصریح کرد: استان سمنان در قالب این طرح باید طی چهار سال ۱۰ میلیون اصله نهال کشت کند.
وی با بیان اینکه رهبری معظم انقلاب همواره بر کاشت درخت و توسعه فضای سبز تاکید ویژه کردند، ادامه داد: رهبری معظم انقلاب در اسفندماه گذشته نیز با توجه به مخاطرات ناشی از تغییر اقلیم، بر لزوم کاشت سه درخت به ازای هر شهروند در سطح کشور تاکید فرمودند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از افزایش چند برابری تولید نهال در این استان با هدف تامین نهال مورد نیاز برای تحقق کاشت سهمیه ۱۰ میلیون نهال در استان افزود: تا پیش از اجرای این طرح سالانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار نهال در نهالستانهای منابع طبیعی و آبخیزداری استان تولید و هر ساله بین مردم توزیع میشد. البته بخشی از نهالها نیز در قالب طرح های بیابانزدایی، بوستانهای روستایی و...کشت میشد.
افزایش ۵ برابری تولید در نهالستانهای استان
وی در پاسه به این پرسش ایسنا برای کاشت ۱۰ میلیون نهال سهمیه استان باید تولید سالانه نهالستان ها از ۴۰۰ تا ۶۰۰ نهال به بیش از دو نیم میلیون برسد، چونه با وجود عدم افزایش نهالستانها این حجم از نهال را تامین میکنید، اظهار کرد: با توجه به ضرورت اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت و سهمیه ۱۰ میلیون نهالی استان سمنان میبایست تولید نهال در نهالستانهای این اداره کل از ۴۰۰-۵۰۰ هزار به ۲.۵ میلیون نهال می رسید یعنی تولیدات ما در این بخش باید پنج برابر میشد که با توجه به تلاش مضاعف همکاران ما نه تنها موفق به تامین سهمیه استان در سال اول کاشت درختها شدیم بلکه در سال اول بیش از سه میلیون نهال در نهالستانهای استان تولید شد.
مرادی از وجود یک کمیته ارزیاب در سطح ملی برای بررسی تولیدات نهال در استانهای مختلف خبر داد و گفت: تولید سه میلیون نهال در نهالستانهای این استان مورد تایید، کمیته های ارزیابی منابع طبیعی، سازمان جنگلها و موسسه تحقیقات جنگل و مرتع کشور نیز قرار گرفته است.
کاشت ۳۲۰ هزار اصله نهال از سهمیه ۲.۵ میلیونی امسال استان
وی از تولید گونههای سازگار با اقلیم این استان در نهالستانهای اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان خبر داد و اضافه کرد: بخش مهمی از نهالهای تولید شده در استان نیز کشت شده و بخش عمده آن نیز در روزهای پایانی سال و ایام منتهی به بهار و هفته درختکاری کشت خواهد شد.
مرادی ادامه داد: از ابتدای آغاز رسمی طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت در کشور تا کنون، ۳۲۰ هزار اصله نهال در سطح استان کاشت شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اضافه کرد: با توجه به میزان تولید نهال در نهالستان های این اداره کل امسال در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت ، افزون بر سه میلیون نهال با مشارکت مردم و دستگاه های اجرایی، تشکلهای مردمنهاد و...در سطح استان کاشته میشود.
وی از کشت گونههایی با هدف توسعه زراعت چوب به عنوان یکی از زیرپروژههای طرح ملی ۱۰ میلیون اصله نهال در استان سمنان نام برد و افزود: طرح های زراعت چوب هم به لحاط اقتصادی، منابع خوبی برای بهرهبرداران دارد و هم با توجه به رفع نیازهای کشور به چوب، به حفاظت از اراضی جنگلی در کشور و استان کمک شایانی خواهد کرد.
توسعه زراعت چوب همزمان با دوره تنفس جنگلهای شمال
وی با اشاره به اینکه زراعت چوب می تواند درآمد خوبی برای بهره برداران این بخش فراهم کند گفت: منابع طبیعی از طریق توسعه زراعت چوب هم جلوی بهرهبرداریهای بیرویه از جنگلها را میگیرد و هم با توجه به دوره تنفس جنگلهای شمال کشور، به رفع نیازهای کشور در این بخش کمک شایانی میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از برنامه ریزی این استان برای بهره گیری از ظرفیت آبهای نامتعارف خبر داد و گفت: با توجه به اهمیت مدیریت منابع آب، زراعت چوب دراستان سمنان با پسماندهای فاضلابی در برخی از شهرستانهای هشتگانه استان و از جمله در شهرستان سمنان عملیاتی میشود.
آرادان و گرمسار پیشرو در توسعه زراعت چوب
مرادی حقیقی با اشاره به علت اجرای زراعت چوب در استان سمنان با توجه به کمبود آب اظهار کرد: با توجه به طرح تنفس جنگلهای شمال و ضرورت عدم برداشت چوب از جنگل های هیرکانی و همچنین با توجه به نیاز کشور به چوب و نیاز صنایع چوبی به انواع چوب و...، یکی از راهکارها برای رفع نیازهای کشور و استان در این بخش،، اجرای عملیات توسعه زراعت چوب است که با تلاش همکاران و حمایت های مسوولان ارشد استان و سازمان جنگلها، این مهم در دستور کار منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز قرار گرفته است.
وی به اجرای طرح های زراعت چوب در شهرستانهای هشتگانه این استان پرداخت و گفت: بیشترین سطح زیرکشت زراعت چوب طی این مدت در دو شهرستان آرادان و گرمسار صورت گرفته است. البته در شهرستان شاهرود نیز طرح کاشت زراعت چوب نیز در حال پیگیری است.
مرادی با اذعان به اینکه طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت با رویکرد برونرفت از مشکلات زیست محیطی و کاهش چالشهای مختلف حوزه منابع طبیعی و از جمله آلودگی هوا، فرسایش خاک، پدیده گردوغبار و ریزگردها، کاستن از پدیده فرونشست زمین ومقابله موثر با پیشروی کویر و بیابانزدایی صورت میگیرد، افزود: قرار است که طی این طرح با هدف توسعه فضای سبز وحفظ پوشش گیاهی نه تنها تعهد سالانه ۲.۵ میلیونی استان سمنان در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت محقق شود بلکه میکوشیم که میزان کاشت نهال در استان را طی این بازه زمانی چهار ساله افزایش دهیم. کما اینکه خوشبختانه در سال نخست نه تنها تولید ۲.۵ میلیون نهال محقق شده بلکه ۵۰۰ هزار نهال افزون بر سهمیه پیش بینی شده در منابع طبیعی استان تولید شده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بر لزوم بهره گیری از ظرفیت های مردمی در اجرای این طرح ملی تاکید و خاطرنشان کرد: ارتقای فرهنگ منابع طبیعی، جلب مشارکت حداکثری با استفاده از ظرفیت گروه های مختلف اجتماعی و دوستداران منابع طبیعی و محیطزیست و استفاده از ظرفیت تشکلهای مردمنهاد فعال در اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت، افزایش سرانه فضای سبز در استان، کمک به تقویت و بهبود پوشش گیاهی بهمنظور ترسیب کربن و جلوگیری از انتشار گازهای گلخانهای و...از جمله اهداف منابع طبیعی و آبخیزداری در اجرای این طرح است.
مرادی حقیقی از توسعه فضای سبز به عنوان یکی از نیازهای مهم کشور و استان نام برد و اظهار کرد: بدون شک جنگل کاری و افزایش پوشش گیاهی از جمله موضوعات مهم و حیاتی برای کشور است و از همین رو مقام معظم رهبری همواره بر روی اجرایی شدن طرحهای درختکاری و کاشت نهال تاکید ویژه داشتهاند. همچنین دولت مردمی آیتالله رئیسی نیز در همین راستا طرح مهم و بزرگ کاشت یک میلیارد نهال را به عنوان یکی از مهمترین طرحهای کلان کشور در یک بازه چهار ساله در دستور کار قرار داده است.
وی با اشاره به دستاوردهای مهم سفر پر خیرو برکت دولت به استان در حوزه منابع طبیعی گفت: در سفر استانی رئیس جمهور ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار به طرح های منابع طبیعی و آبخیزداری استان اختصاص یافت و همین به اجرایی شدن طرح های مهم و بزرگی در حوزه آبخیزداری انجامید.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه این اعتبار ۱۳۰ میلیارد تومانی طی دو سال به استان تخصیص یافت، ادامه داد: عمده این اعتبارات در بحث طرح های آبخیزداری و بیابانزدایی هزینه شد.
وی با اشاره به برنامهریزی صورت گرفته برای دور دوم سفرهای رئیس جمهور به استان سمنان اظهار کرد: همین روز گذشته نشستی در همین ارتباط با مسوولان دفتر رئیسجمهوری برگزار و طرح های متعددی هم در حوزه مقابله با بیابانزایی و هم در حوزه اجرای طرح های آبخیزداری هم در قالب طرح های بیومکانیکی و هم در قالب طرح های بیولوژیکی و یا سازههای سنگ و ملات، گابیون و...ارائه دادیم.
در جستوجوی رفع مشکلات روستا به روستا و ایل به ایل
مرادی حقیقی به تمجید از نگاه ویژه دولت به حوزه منابع طبیعی پرداخت و گفت: دولت آیت الله رئیسی توجه بسیار ویژه ای به پروژه های آبخیزداری داشته و خوشبختانه مدیریت ارشد استان نیز همراهی بسیار خوبی با این اداره کل داشته است که قابل تقدیر است.
وی از اجرای یک پروژه مشترک بیابانزدایی با دانشگاه تهران خبر داد و افزود: این پروژه در جنوب شهرستان گرمسار و در یکی از کانون های بحرانی در حال اجرا است واجرای آن با توجه اثرات آن در کاهش محسوس گرد و غبار می تواند به کاهش تصادفات جاده ای در منطقه نیز کمک کند.
مدیرکل منابع طبیعی استان به رویکرد مردمی بودن دولت اشاره و تصریح کرد: در همین راستا اداره کل منابع طبیعی نیز با حضور در بیش از ۴۰۰ روستای استان تلاش کرده که با حضور در روستاها و مناطق عشایری از نزدیک مشکلات بهره برداران را بررسی و نسبت به رفع آنها اقدام کند.
وی از ملاقات چهره به چهره با مردم خبر داد و گفت: همکاران ما در منابع طبیعی شهرستان های مختلف استان، روستا به روستا و ایل به ایل به میان مردم رفتند و مشکلات آنها را حل کردند.
این مدیر مسوول از تلاش برای حل مشکلات مردم ، عشایر و مرتعداران در سفر به بیش از ۴۰۰روستای استان خبر داد و گفت: در این سفرها همکاران ما ساعتها با دامداران، عشایر و روستاییان نشسته و دغدغهها و مطالبات آنها را پیگیری کردند.
کاهش محسوس فاصله زمانی پاسخگوییها
وی با بیان اینکه در دولت های قبل چنین حضور مستمری در روستاها نداشتیم ادامه داد: رویکرد مردمی دولت سیزدهم و مسوولان ارشد استان در این سفرها کاملا مشهود است.
وی از کاهش محسوس فاصله پاسخگوییها در این دولت خبر داد و گفت: اینکه مدیران دستگاه های مختلف برای ساعات طولانی در روستاها و مناطق عشایری حضور بیابند و از نزدیک به حل مشکلات آنها بپردازند، در دولت های گذشته کمتر دیده شده و خوشبختانه دولت سیزدهم در این بخش عملکرد بسیار درخشانی داشته است.
وی با بیان اینکه در همین سفرها، مشکلات بسیاری از مرتعداران حل شده اضافه کرد: سطح دسترسی مردم به مسوولان به شدت تسهیل شده و خوشبختانه در قالب همین سفرها، شاهد حل بسیاری از مشکلات مردم بودیم.
وی از فرهنگسازی در خصوص منابع طبیعی به عنوان یکی دیگر از خدمات دولت در استان نام برد و افزود: این فرهنگسازی ها خوشبختانه نه تنها به ارتقا سطح کیفی حفاظت از منابع طبیعی در استان کمک کرده بلکه، به کاهش تخلفات و تجاوزات به اراضی ملی و منابع طبیعی نیز کمک شایانی کرده است.
وی از کاهش آتش سوزی در مرتع و اراضی جنگلی به عنوان دیگر دستاورد این اداره کل در این بخش نام برد و گفت: فعالیت های ترویجی و آموزشی ، نه تنها تعداد آتش سوزی ها بلکه به کاهش قابل توجه سطح آتش سوزی ها نیز کمک کرده است.
اطفاء آتشسوزی جنگلها و مراتع پیش از رسیدن ماموران منابع طبیعی
سرهنگ علیرضا ابوطالبی فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی آبخیزداری استان نیز از حل بخش اعظم مشکلات ناشی از آتش سوزی در مراتع و جنگلها با استفاده از توان مردم محلی خبر داد و گفت: در بسیاری از موارد پیش از آنکه همکاران ما به محل آتش سوزیها برسند، حریق توسط مردم محلی که آموزش های لازم را دیده و به تجهیزات اولیه نیز مجهز شدند، اطفا میشود.
وی از مردم محلی به عنوان دیدهبانهای یگان حفاظت منابع طبیعی به منظور کنترل و پیشگیری از حریق در مراتع و جنگلها نام برد و افزود:مردم روستاهای حاشیه جنگل عمدتا به ابتدایی ترین تجهیزات حریق مجهز شدند و لذا در صورت بروز حادثه، خود این عزیزان وارد عمل می شوند.
ابوطالبی به نقش مهم مشارکت مردم در حفاظت از عرصه های منابع طبیعی اشاره و خاطرنشان کرد: خوشبختانه در فرآیند پیشگیری واطفای حریق درمراتع مردم محلی، مجریان طرحهای مرتعداری و بهرهبرداران منابع طبیعی، همیاران طبیعت، دهیاران، شورای اسلامی روستاها و...به یاری ما میشتابند.
وی از شناسایی نقاط بحرانی مستعد آتشسوزی در عرصه های منابع طبیعی این استان خبر داد و اظهار کرد: دو سامانه شبانه روزی ۱۵۰۴و ۱۳۹ در اختیار مردم قرار دارد و عموم شهروندان می توانند گزارش های خود را به همکاران ما اطلاع دهند.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به گسترگی ماموریت ها در این یگان پرداخت و افزود: این یگان با بیش از ۱۷ ماموریت، گستره کاری بالایی دارد که حفاظت از منابع طبیعی، پیشگیری و مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز، پیشگیری از قطع درختان، مقابله با قاچاق چوب و زغال، کنترل مراتع و چرای دام ها، مقابله با حریق در مراتع و اراضی جنگلی و...از جمله ماموریت های این یگان است.
وی با اشاره به حجم بالای ماموریت ها گفت: علی رغم گستردگی کار، به عموم مردم استان اطمینان می دهیم در صورت ارائه هر گونه گزارش در هر ساعتی از شبانه روز به سرعت وارد عمل شده و با تخلفات برابر قانون برخورد می کنیم.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به قطع تاغزارهای کویری و قاچاق چوب این درختچه های ارزشمد افزود: متاسفانه با وجود اقدامات همکاران ما در این حوزه به دلیل شرایط اقتصادی و البته گستردگی بالای اراضی و...گاهی شاهد قاچاق چوب این تاغ ها هستیم.
وی ادامه داد: البته بیشتر کشفیات ما در حوزه قاچاق چوب که رسانه ای می شود، عمدتا مربوط به کشف چوب در ایست و بازرسی ها است که بیشتر مربوط به استان های دیگر ست .
سرهنگ ابوطالبی با اشاره به ترانزیتی بودن محورهای استان اظهار کرد: عمده قاچاق چوب و گیاهان مرتعی و جنگلی کشق شده در استان مربوط به استان های مجاور است که در ایست و بازرسی ها کشف می شود.
وی از انعقاد تفاهمنامه با ۳۲ روستای حاشیه جنگل با هدف کمک به اطفای حریق خبر داد و گفت: علاوه بر این ۱۴ پایگاه حفاظتی مردمی نیز در استان ایجاد شده است. خوشبختانه مردم فهیم و طبیعت دوست استان پای کار هستند و همراهی خوبی با منابع طبیعی استان دارند.
انتهای پیام
نظرات