حمیدرضا گلگون، نماینده مجری طرح سدهای خداآفرین و قیزقلعهسی روز شنبه (۱۴ بهمن) در حاشیه بازدید خبرنگاران از وضعیت سد قیزقلعهسی، اظهار کرد: ۵۰ سال از اجرا و بهره برداری مشترک از سد ارس و در امتداد آن پروژه عظیم سد خداآفرین و قیز قلعه سی در شمالی ترین مرزهای ایران میگذرد. این طرح به طور مشترک با کشور جمهوری آذربایجان بر روی رودخانه مرزی ارس در ۱۹۶ کیلومتری پایین دست سد ارس و ۲۲۰ کیلومتری شهر تبریز به دست توانمند مهندسان ایرانی باز طراحی و اجرا شده است.
وی با بیان اینکه این طرح، بزرگترین طرح آبی مرزی شمالغرب کشور محسوب میشود، افزود: این طرح شامل سد مخزنی خداآفرین با حجم ۱.۶ میلیارد متر مکعب، سد تنظیمی انحرافی قیزقلعه سی در ۱۲ کیلومتری پایین دست سد خداآفرین با حجم تنظیمی ۲ میلیارد متر مکعب و نهایتا کانال انتقال آب و شبکه پایاب جهت آبیاری اراضی کشاورزی به وسعت ۷۴ هزار هکتار در استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل جهت بهره برداری مشترک و مساوی دو کشور است.
وی در تشریح وضعیت سد قیزقلعهسی نیز گفت: این سد از نوع خاکی با هسته رسی است که بدنهای به حجم ۱.۵ میلیون متر مکعب دارد. طول تاج آن ۸۵۰ متر و ارتفاع نیز ۳۷ متر است.
گلگون خاطرنشان کرد: سد قیزقلعهسی دارای دو واحد نیروگاهی ۴۰ مگاواتی نیز است که با ظرفیت تولید ۲۷۰ گیگاوات ساعت انرژی قابل استحصال سالیانه در دو طرف سد طراحی شده و حجم مخزن آن نیز ۶۲ میلیون متر متر مکعب بوده که سالانه ۲ میلیارد مترمکعب آب را از طریق سد خداآفرین برای طرفین تنظیم میکند.
وی افزود: احداث و بهره برداری از این سد علاوه بر تامین آب اراضی شبکه پایین دست و رونق کشاورزی، موجب توسعه اقتصادی منطقه و اشتغال زایی برای بالغ بر ۱۰ هزار نفر شده و افزایش کیفیت محصولات کشاورزی و توسعه گردشگری را نیز به همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد: همراه با آبگیری این سد و مستغرق شدن بخشی از جاده مواصلاتی موجود اصلاندوز به جلفا، راه اصلی جایگزین با مشخصات فنی از نوع درجه یک به طول ۷.۴ کیلومتر احداث و در حال حاضر بهره برداری از آن انجام میگیرد.
نماینده مجری طرح سدهای خداآفرین و قیزقلعهسی خاطرنشان کرد: با احداث این جاده، علاوه بر کاهش خطرات جادهای، توسعه گردشگری منطقه به صورت چشمگیری افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه ارزش به روز شده ریالی احداث سد قیزقلعهسی بیش از ۵۰۰۰ میلیارد تومان است، گفت: این پروژه، تجربهای کم نظیر در حوزه دیپلماسی آب بوده و اتحاد و همدلی دو کشور به خصوص در صیانت از دو پل تاریخی واقع شده در محل طرح، نمود توسعه تعاملات فرهنگی و همبستگی روز افزون دو کشور را خواهد داشت و تجربیات حاصله نیز راهگشای طرحها و تعاملات آبی آتی با کشورهای همجوار میشود.
وی از دستاوردهای مهم اجرای این طرح به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای مشترک مرزی در منطقه را استفاده بهینه از منابع آب و خاک و حق آبههای مرزی، تبدیل شیوههای سنتی کشاورزی به شیوههای مدرن و صنعتی و ساماندهی عشایر با افزایش درآمد خانوارها و جلوگیری از مهاجرت و توسعه فعالیت صنایع جانبی و تبدیلی اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات