به گزارش ایسنا، دکتر علی اسدی، همزمان با ایامالله دهه فجر در نشست تخصصی «نوآوری و فناوری، دستاوردها، چالشهای امروز و راهبردهای آینده» در محل سالن پندار پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه براساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بیشترین شرکت دانشبنیان نسبت به واحدهای فناور داشته است، در ادامه اظهار کرد: موضوع بعد در خصوص دستاوردهای پارک فناوری دانشگاه تهران نسبت شرکتها به لحاظ اینکه در گریدی هستند.
وی، در ادامه توضیح داد: به غیر از ۷۰ هسته که تحتپوشش مرکز نوآوری ما فعالیت میکنند که به زودی ایدهشان را تصویب و به محصول تبدیل میکنند، شرکتهای رشدی ما ۴۲ درصد، پسارشدی ۴۶ درصد و توسعه و کارفرمایی ما ۱۰ درصد را تشکیل میدهند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، افزود: این موضوع که اکثر پارکهای استانی با هدفگذاری آنها بر شرکتهای توسعهای و کارفرمایی با آورده، پارک فناوری دانشگاه تهران ۹۰ درصد شرکتهای رشدی، پسارشدی و هستهای دارد، حاکی از آن است که این پارک بسیار هزینه کرده است و درآمدی هم داشته است صرف توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری و حمایت از شرکتهای جدید و نوپا کرده است.
اسدی ادامه داد: براین اساس پارک فناوری دانشگاه تهران بیشترین درصد شرکت دانشبنیان در حوزه فناوری در بخش RCT ۳۰ درصد، در بخش مکانیک و الکترونیک ۱۸ درصد و در بخش تجهیزات پزشکی ۷.۵ درصد بوده است.
وی، خاطرنشان کرد: همانطور که دانشگاه تهران در همه حوزهها و رشتهها فعالیت دارد اولویت پارک فناوری دانشگاه تهران هم فناوریهای نرم، اجتماعی و بینرشتهای است. تاکنون مبدع ایدههایی نظیر رویش و شکوفایی، پسارشد و توسعه پارک فناوری دانشگاه تهران بوده است که وزارت علوم و بقیه پارکها هم آنرا مدنظر قرار دادهاند و پایهگذار ارتقاء و رشد شرکتهای دانشبنیان بودهاند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، درباره نسبت شرکتهای مستقر و عضو در پارک فناوری دانشگاه تهران گفت: ۳۳ درصد شرکتهای دانشبنیان عضو و ۷۳ درصد مستقر در پارک فناوری هستند. از موضوعات مهم پارک فناوری به عنوان دستاورد تلاش برای ایجاد زیرساخت و تأمین فضای فیزیکی مناسب برای شرکتهای دانشبنیان بهویژه برای شرکتهای رشدی، پسارشدی است. چون شرکتهای توسعهای میتوانند زمین بخرند و محصول داشته باشند اما شرکتهای دانشبنیانی هستند با وجود داشتن محصولات مناسب توان مالی لازم را ندارند.
اسدی، درباره توسعه زیرساختها هم توضیح داد: مساحت زیرساختهای بالفعل از ۲۰ به ۴۰ هزار مترمربع رسیده است هماکنون بهصورت بالقوه در بخش شرقی پارک با تلاش شبانهروزی حدود ۳۰۰۰ مترمربع به فضای فیزیکی پارک اضافه میشود تا در آینده شرکتهای دانشبنیان در آن مستقر شوند.
وی، ادامه داد: در حال عقد نهایی قرارداد با شرکتی هستیم که در بخش غربی پارک پروژهای تحتعنوان TH۱ که ۱۰ هزار مترمربع است طی ۲ تا ۳ سال آینده به بهرهبرداری برسد فضای دیگری که طی ۴ تا ۵ سال پیشرفت داشته است تحتعنوان پروژه T۴ از آن یاد میشود بالغ بر ۲۳ هزار مترمربع با اعتبار مورد ۷۰۰ میلیارد تومان است که برای تأمین اعتبار در حال مذاکره هستیم اما پروژه ۱۰ هزار مترمربع ذکر شده به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که در حال نهایی شدن است.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با اشاره به فعالیت ۲۰ ساله پارک فناوری دانشگاه تهران در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۲۲۶ شرکت دانشبنیان عضو و مستقر در پارک فناوری داریم و ۲۰ شرکت در حال پذیرش است که بهزودی زیرساختهای لازم فراهم میشود.
اسدی، با اشاره به اینکه هماکنون پارک فناوری دانشگاه تهران به ۷۰ هسته خدمات ارائه میکند، افزود: در کل ۳۱۶ واحد فناور در پارک فناوری خدمت میگیرند و نزدیک به ۱۲۰ هسته از تیمهای دانشجویی، اساتید و واحدهای فناور هستند که بهزودی شرایط فراهم و تأمین مالی میشود.
وی، از دستاوردهای مناسب طی ۲۰ سال فعالیت پارک فناوری دانشگاه تهران افزایش شمار شرکتهای وابسته به دانشگاه تهران برشمرد و افزود: تا پایان سال ۱۴۰۱ ، ۴۳ درصد از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک وابسته به دانشگاه تهران و ۵۷ درصد غیروابسته بودهاند اما هماکنون شرکتهای وابسته به دانشگاه تهران بدان معنا که اعضای آن دانشجو، عضو هیأت علمی و یا فارغالتحصیل دانشگاه تهران هستند به ۵۵ درصد رسیده است. به عبارت دیگر از ۴۸ شرکتی که در سال ۱۴۰۱ وابسته به دانشگاه تهران داشتیم هماکنون ۹۰ شرکت وابسته به دانشگاه تهران هستند و این یعنی ۱۰۰ درصد جهش.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با بیان اینکه از شرکتهای دانشبنیان و گرید معاونت علمی ریاستجمهوری ۵۹ درصد در دانشگاه تهران مستقر هستند، تصریح کرد: براساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پارک فناوری دانشگاه تهران بیشترین شرکت دانشبنیان را به خود اختصاص داده است.
اسدی، در بخش دیگری از سخنانش درباره چالشهای پیشرو با اشاره به اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومان به کل صندوقهای پژوهش و فناوری کشور از محل اعتبارات دولت گفت: اگر سهم دولت در صندوق را ۳۰ درصد در نظر بگیریم ۷۰۰ میلیارد تومان بخش خصوصی و به عبارتی سایر سهامداران صندوقها آوردهاند.
وی ادامه داد: در سال جاری شاید بخش خصوصی نتواند یک جا سهم خودش را بیاورد اما طی سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان به صندوقها تزریق میشود این علاوه بر تسهیلات حمایتی است که میتواند اتفاق بیفتد. حدود ۱۲ برابر یعنی ۱۲ هزار میلیارد تومان ظرفیت صندوقهاست برای این که تضامین خودشان را داشته باشند که این دستاورد بسیار بزرگی است.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، نبود شبکه ارگانیک و مناسب میان پارکها و شرکتهای مستقر را از دیگر چالشهای موجود برشمرد و افزود: شرکتهای مستقر میتوانند برای افزایش کمی و کیفی محصولاتشان از خدمات پارک بهرهمند شوند اما از آن بیاطلاعند.
اسدی، با اشاره به اقدامات خوب پارک فناوری دانشگاه تهران برای شبکهسازی طی یک سال اخیر، گفت: چالش بعدی نبود ارتباط میان سرمایهگذار و سرمایهپذیر است. ما هماکنون شرکتهای دانشبنیانی داریم که محصولاتشان قابل رقابت با محصولات خارجی است.
وی با بیان اینکه در ۲ تا ۳ سال گذشته پارکهای فناوری ردیف اعتباری مستقلی داشتند، افزود: بدین ترتیب درآمدها و هزینهها با مدیریت پارک انجام میشد اما مجلس شورای اسلامی آن را متمرکز کرد. هماکنون درآمدهای اختصاصی که باید برای زیرساختهای پارک و هستهها هزینه شود با تأخیر انجام میشود. همین عامل باعث شده تا ما در قراردادهای انتقالی نتوانیم از شرکتهای دانشبنیان حمایتهای لازم را داشته باشیم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان با محصولات خوب توان تجاریسازی را ندارند، افزود: پارک به عنوان راهبرد دیپلماسی دانشبنیان را در دستور کار خود قرار داده است و با برخی کشورهای همسایه نظیر عراق وارد صحبت شدهایم اما بهعلت تحریمهای ظالمانه با مشکل مواجه شدهایم.
اسدی، از انعقاد تفاهمنامه برای ایجاد شعبه دانشگاه تهران در نجف اشرف خبر داد و گفت: بر این اساس این دانشگاه از سال تحصیلی آینده دانشجو پذیرش میکند و از هماکنون حدود ۵۰۰ مترمربع برای پارک فناوری اختصاص داده شده است. بدینترتیب میتوانیم در حوزه تجاریسازی هم فعال باشیم.
وی راهبردهای آینده را ناحیه نوآوری دانست و خاطرنشان کرد: از ابتدای قبول مسئولیت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران درصدد بودم تا همه امکانات را در خدمت نوآوری و فناوری در آوریم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با اشاره به انعقاد تفاهمنامه همکاری در ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ با حضور شهردار تهران، وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری، معاونت علمی ریاستجمهوری در ادامه از انجام فعالیتهایی برای تدوین اساسنامه و آییننامه آن خبر داد و گفت: بدینترتیب نه تنها دانشگاه تهران بلکه از همه ظرفیتهای موجود در این ناحیه اعم از بخش خصوصی، دیگر دانشگاهها، وزارت علوم، معاونت علمی در این زمینه استفاده میشود.
اسدی، از دیپلماسی دانشبنیان به عنوان یک برنامه رهبردی دیگر نام برد و اظهار امیدواری کرد که اواسط سال آینده در جهت تجاریسازی محصولات دانشبنیان شاهد اتفاقات خوبی باشیم.
انتهای پیام
نظرات