خراشاد روستایی واقع در ۲۴ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند است که در کالبد و بطن آن پارچه بافی سنتی یا به زبان محلی، توبافی درخشش ملی و حتی جهانی داشته است.
به گزارش ایسنا، هنر پارچه بافی یا توبافی از هنرهای دستی اصیل خراسان جنوبی است که قدمتی ۳۰۰ ساله دارد. این رشته اکنون که روزهای احیا را میگذراند، نقش مهمی در خودکفایی مردم به ویژه زنان روستا دارد.
برای بافتن پارچه به روش سنتی، توباف ابتدا مواد اولیه از قبیل پنبه، ابریشم یا کرک را تهیه میکند و پس از آن از این مواد نخ میریسد. در مرحله بعد نخهای به دست آمده را میجوشاند و برای ضخیم کردن آنها از آرد استفاده میکند. سپس به کمک این پارچهها و چرخ پارچه بافی، محصول نهایی به دست میآید. محصولی لطیف و بینیاز از پیرایههای بدلی که تن را آرامش میبخشد و آب و هوای سوزان کویر را قابل تحمل میکند.
هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته که در کالبد خود هنر هنرمندان بسیاری را به معرض نمایش گذاشته است، مجالی برای شنیدن نظرات هنرمندان و صنعتگران و توجه و تمرکز بر هنرهایشان است. هنرهایی که شاید سالها و حتی قرنها از قدمت آن میگذرد و هنوز به تاسی از این جمله که " هنر هرگز در فراخنای زمان نمیمیرد" زنده است.
فاطمه ذاکریان، از زنان کارآفرین بیرجندی و مدیرعامل شرکت تعاونی روستایی زنان خراشاد که در یکی از غرفههای پایون خراسان جنوبی این نمایشگاه در حال ارائه هنر دستان روستایی با قدمت ۳۰۰ ساله است، گفت: در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته غرفه دست بافتههای سنتی یا توبافی نیز جایگاهی به خصوص دارد.
وی با اشاره به تاریخچه فعالیتش، اظهار کرد: از سال 83 هنر پارچهبافی سنتی که در روستای خراشاد از زمانهای قدیم رونق داشته و منسوخ شده بود را احیا کرده و ترویج دادیم و در حال حاضر به عنوان یکی از هنرهای بومی استان توانستیم اشتغال خوبی در این سرزمین ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه برای احیای این هنر به فکر راهاندازی کارگاه افتادم، بیان کرد: در کارگاهی که به واسطه این هنر راهاندازی کردیم، در بطن مرکز تخصصی نساجی بیرجند بیش از 2 هزار نفر را آموزش دادیم و این افراد شروع به کار کردند.
این بانوی کارآفرین بیان کرد: این افراد در خانهها و کارگاههای متعدد فعالیت دارند. از سویی دیگر مرکز تخصصی واقع در بافت و ساختمانی مربوط به دوران قاجار است که این امر زمینه جذب گردشگران زیادی را فراهم کرده است.
ذاکریان ادامه داد: با توجه این گردشگران، محصولات تولیدی زنان را به کشورهای دیگر معرفی کرده و در حال حاضر به کشورهایی از جمله ایتالیا، اتریش، آلمان، فرانسه و کشورهای متعددی در حال ارسال محصول هستیم.
وی با بیان اینکه با رونق هنر مردم روستای جهانی خراشاد، توانستیم نه تنها محصول خود را در استان معرفی کرده بلکه به استانهای دیگر نیز این هنر و آموزش آن را انتقال داده و این هنر را ملی و جهانی کنیم، افزود: روستای خراشاد در سال 97 به واسطه مزیتهای گردشگری و هنر زنان روستا هویت جهانی گرفت.
این بانوی کارآفرین یادآور شد: این جهانی شدن را مدیون هنر دست زنان روستا و توجه مسئولان به این حوزه هستیم و باید گفت هنر توبافی ارزش دیده شدن و معرفی هرچه بیشتر در سطح جهان را دارد.
انتهای پیام
نظرات