• یکشنبه / ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۷:۱۶
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1402122013882
  • خبرنگار : 50441

هشدارهای متخصصان حوزه پزشکی ورزشی به ورزشکاران‌

هشدار درباره مکمل‌های ورزشی را جدی بگیرید / مراقب دوپینگ ناخواسته باشید

هشدار درباره مکمل‌های ورزشی را جدی بگیرید / مراقب دوپینگ ناخواسته باشید

ایسنا/فارس متخصصان حوزه پزشکی ورزشی در خصوص برخی مسائل به ورزشکاران هشدار داده و خواستار هوشیاری آن‌ها در استفاده از مکمل‌های ورزشی شدند.

مکمل‌های حرفه‌ای در دنیای ورزش امروز ضرورت دارد، چون ورزشکاران نمی‌توانند تمام نیازهای روزانه خود را از طریق غذا جذب کنند. بنابراین استفاده از مکمل‌های ورزشی ضروری است.

یک مربی بدنسازی در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: مکمل‌ها برای ورزشکاران حرفه‌ای لازم هستند، اما اینکه افراد چه مکمل‌هایی را استفاده کنند که واقعا مورد نیازشان باشد، نیاز به بحث دارد. زمانی که ورزشکار می‌خواهد مکملی را مصرف کند، باید از خودش بپرسد که چرا؟ چرا باید این مکمل را مصرف کنم؟ این مکمل چه سودی برایم دارد؟ آیا ضرورت دارد؟ کی و کجا باید آن را مصرف کنم؟

بهادر چم افزود: اگر بتوانیم به این سوالات، جواب منطقی بدهیم، می‌توانیم مکمل مورد نیازمان را به درستی دریافت کنیم. اما متاسفانه بسیاری از مربیان هستند که در این زمینه کاسبی راه انداخته‌اند و به سلامت ورزشکاران توجهی ندارند.

‌برخی مربیان کاسبی مکمل فروشی راه انداخته‌اند!

وی گفت: مکمل‌های ورزشی، راه درآمدی برای برخی مربیان شده است. مکمل‌ها را می‌فروشند و به خاطر درآمد بیشتر، ممکن است سلامتی و آینده حرفه‌ای ورزشکار را به خطر بیندازند.

چم با بیان اینکه ورزشکار حتما باید با یک متخصص تغذیه یا فیزیولوژی ورزش مشورت کند، نیازهایش و اهدافش را مشخص کند و بر اساس آن اهداف، مکمل‌های خود را انتخاب کند، گفت: متاسفانه در جامعه امروز ما، مکمل‌های تقلبی بسیاری وجود دارد و مکمل‌هایی که به صورت قاچاق وارد می‌شوند، می‌توانند خطرات زیادی برای ورزشکاران داشته باشند.

این مربی بدنسازی تاکید کرد: به ورزشکاران توصیه می‌کنم که اگر می‌خواهند مکملی را تهیه کنند، آن‌ها را فقط از طریق داروخانه‌ها بخرند تا حداقل از اینکه جنس اصلی به دستشان رسیده است، مطمئن باشند و خدای نکرده مشکلی برایشان به وجود نیاید.

یک متخصص تغذیه ورزشکاران نیز اعتقاد دارد که مصرف پروتئئین زیادی برای ورزشکاران ممکن است باعث پیری زودرس و ریزش مو شود.

‌خطر پیری زودرس و ریزش مو

محمدعلی ایزدی با بیان اینکه تغذیه، اساس اصلی پیشرفت ورزشکار است، گفت: ۷۰ درصد پیشرفت ورزشکاران در زمینه‌های عضله‌سازی، چربی‌سوزی، افزایش قدرت، افزایش حجم و افزایش سرعت به نوع تغذیه ورزشکاران بستگی دارد.

وی افزود: اگر بخواهیم تقسیم‌بندی داشته باشیم، ۵۰ تا ۶۰ درصد رژیم غذایی ورزشکاران باید از طریق کربوهیدرات تامین شود. ۲۰ تا ۳۰ درصد از منابع چربی مفید و ۱۰ تا ۱۵ درصد نیز از پروتئین. پروتئین کمترین حجم را در رژیم غذایی ورزشکاران دارد، ولی متاسفانه به دلیل نداشتن دانش تغذیه قوی در بین ورزشکاران و دخالت افراد سودجو، بعضا ورزشکاران ما به رژیم‌های پُر پروتئین روی می‌آورند که می‌تواند علاوه بر هزینه‌ای که به آن‌ها تحمیل می‌کند، یک سری مشکلات دیگر نیز برایشان ایجاد کند.

او که مشاور تغذیه برخی ورزشکاران ملی است، از  پیری زودرس، ریزش مو، مشکلات کلیوی و کبدی به عنوان برخی از مشکلاتی نام برد که ممکن است برای این ورزشکاران ایجاد شود.

ایزدی ادامه داد: اگر به ورزشکاران رشته بدنسازی یا ورزشکاران رشته‌های قدرتی دقت کنید، می‌بینید که در سن کم دچار ریزش مو شده‌اند و یا سن آن‌ها خیلی بالاتر از چیزی که هست به نظر می‌رسد، با وجود اینکه ورزش خودش عاملی برای جوان ماندن افراد است.

وی با بیان اینکه یک متخصص تغذیه که رشته تغذیه خوانده و مورد تایید سازمان نظام پزشکی است، علاوه بر اینکه استایل و فرم بدن را در نظر می‌گیرد، به عضلات هم توجه می‌کند، اضافه کرد: متخصص تغذیه، درون بدن را هم بررسی می‌کند و شرایط کلیه و اینکه این بدن چه مقدار پروتئین نیاز دارد را در نظر می‌گیرد. به کبد و میزان تحمل دستگاه گوارش نیز توجه می‌شود تا مشکلی برای ورزشکار پیش نیاید و به اوج عملکردی که می تواند داشته باشد، برسد.

مواظب دوپینگ ناخواسته باشید!

متخصص دیگری در حوزه پزشکی ورزشی نیز به ورزشکاران هشدار داد که مواظب طبقه‌بندی مکمل‌های غذایی باشند.

یکی از معضلاتی که در طول سالیان گذشته گریبانگیر ورزشکاران در سراسر دنیا شده، این است که بعضا ورزشکاران بدون اطلاع از ممنوع بودن یک ماده، از آن استفاده کرده و مشمول دوپینگ شده‌اند. اتفاقی که ممکن است سرنوشت یک ورزشکار مطرح را با چالش جدی مواجه کند.

ابوالفضل هاشم‌پور در این خصوص به ایسنا گفت: مکمل‌های غذایی ورزشی دارای طبقه‌بندی بین‌المللی هستند و به ۴ گروه تقسیم می‌شوند.

وی در این باره توضیح داد: مکمل‌های گروه A مکمل‌هایی هستند که اثرات مثبت آن‌ها روی عملکرد و پرفورمنس ورزشکاران، در تمامی مطالعات اثبات شده است و هیچ‌گونه مشکلی ندارند. مکمل‌های گروه B مکمل‌هایی هستند که به صورت ۵۰ – ۵۰ اثراتشان اثبات شده است.

هاشم‌پور افزود: مکمل‌های C نه تنها روی عملکرد ورزشکار اثرات مثبتی ندارند، بلکه ممکن است اثرات منفی هم به همراه داشته باشند و بالاخره مکمل‌های گروه D مکمل‌هایی هستند که مقداری از آن در دسته «پرو هورمون‌ها» یا «پیش هورمون‌ها» قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه این مواد در لیست کمیته بین‌المللی مبارزه با دوپینگ WADA قرار دارند، گفت: استفاده از مکمل‌های گروه آخر، ممکن است دردسرهای زیادی برای ورزشکار ایجاد کند. بنابراین توجه به طبقه‌بندی مکمل‌ها و آشنایی با این مقوله بسیار مهم و حیاتی است.

این متخصص حوزه پزشکی ورزشی اضافه کرد: برخی مکمل‌ها علاوه بر هزینه‌های اضافی و زیادی که روی دوش ورزشکار، مربی و تیم‌های ورزشی می‌گذارد، ممکن است منجر به مثبت شدن تست دوپینگ ورزشکار شود. ورزشکاری ممکن است ندانسته و غیر عمد از مکملی استفاده کرده باشد که در دسته پروهورمون‌ها قرار دارد. حتی ممکن است این مکمل‌ها آلودگی دارویی داشته باشند و این خیلی خطرناک است.

هاشم‌پور در پایان خواستار توجه ویژه رسانه‌ها در اطلاع‌رسانی و اعلام هشدار به ورزشکاران شد.

به گزارش ایسنا، ‌آمار نمونه‌گیری دوپینگ از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی تا اواسط دی‌ماه سال جاری از رشته‌های مختلف ورزشی نشان می‌دهد که با نمونه‌گیری ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (ایران نادو)، ۱۱ ورزشکار از رشته‌های مختلف اعم از کشتی پهلوانی، وزنه‌برداری، جودو، کوراش، بسکتبال، دوچرخه‌سواری و دوومیدانی به دلیل تخلف ناشی از دوپینگ با محرومیت ناشی از دوپینگ مواجه شده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha