به گزارش ایسنا، ابراهیم متقی طی سخنانی در «نشست تخصصی بازتاب و ابعاد منطقهای و بینالمللی تنبیه رژیم صهیونیستی» اظهار داشت: سیاست بینالملل تابعی از قواعد و رویکردهای روابط بینالملل است، قاعده اول روابط بینالملل به این مساله توجه دارد که قدرت با قدرت کنترل و متوقف میشود. دومین قاعده روابط بینالمللی بیانگر این موضوع است که در برابر بازیگرانی که دارای سیاست قدرت محور هستند اگر مصالحه یا سازش داشته باشند، این مساله منجر به تغیر رفتار دیگری نخواهد شد.
وی تصریح کرد: رفتار دیگری ادراکش مبتنی بر این ذهنیت است که بازیگر حریف قدرت لازم را برای پاسخگویی نداشته به همین دلیل از سیاست انفعال و سازش بهره گرفته است، براساس این اصل راهبردی مبنی بر اینکه تفکر راهبردی ایران که در اندیشه رهبری انعکاس داشته اصل تهدید در برابر تهدید است لذا تفکر ایرانی نیز مبتنی بر ضربه دوم است.
این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: بنابراین حادثهای که شکل گرفت در رابطه با عملیات انتقامی ایران اولا مبتنی بر ماده دوم منشور ملل متحد بود، ایران تمایلی به کاربرد قدرت نداشت، طی ۶ ماه گذشته اسرائیل خیلی از نیروهای حزب الله، حماس و قدس را ترور و شهید کرد، رویکردی که رهبری در ۱۱ اکتبر داشتند در اصل این بود که اسرائیل یک بازیگر تهاجمی است منطقه را غصب کرده و الگوی کنشش معطوف به توسعه بحران است.
متقی افزود: اینکه ایران در ارتباط با اقدامات رژیم صهیونیستی دخالتی نداشته به این معنا نیست که هیچ کنشی نداشته است، واقعیت این است که ایران حمایت خود را انجام داده اما کنشگری در یک سطح تاکتیک مربوط به اراده خود داشته است بهعنوان مثال حزب الله لبنان تمایلی نداشت درگیر جنگ پر شدت با اسرائیل شود، خیلی هم خویشتنداری کرد. زمانی هم که ایران وارد این فضا و درگیری شد به نظرم نوعی ایمنی بیشتر برای گروههای هویتی در محیط منطقهای حاصل شد.
وی ادامه داد: در واقع ایران اجتناب ناپذیر از این اقدامات بود خویشتنداری ایران یک خویشتنداری ۶ ماهه بود، اما نکتهای وجود دارد که وقتی به نقطه عطف میرسد درآن شرایط بازیگری که نقش قدرت و بازیگر منطقهای را دارد باید درگیر منازعه شود.
این استاد دانشگاه تهران در ادامه خاطرنشان کرد: واقعیت این است که سرنوشت جنگ غزه در غزه مشخص نخواهد شد، تجربه نشان داد در شورای امنیت سرنوشت شکل نمیگیرد، سرنوشت در میدان حاصل میشود و برای این کار باید دارای قدرت بازدارندگی بود. قدرت بازدارندگی ایران، نسبی، متعارف و نامتقارن است. این مساله با بازدارندگی هستهای که در ارتباط با قدرتهای بزرگ وجود داشته کاملا متفاوت است.
متقی اظهار داشت: باید در نظر داشته باشیم ساخت اجتماعی و حوزه تصمیمگیری ایران در وضعیت تردید و ابهام قرار داشت، البته در ذات موضوعات راهبردی ابهام وجود دارد بنابراین وقتی یک موضوع راهبردی است یکی از شاخصههای آن عدم اطمینان است و در فضای عدم اطمینان باید دید از چه قابلیتی برخوردار هستید، در واقع باید اراده عمل و کنشگری داشته باشید، این مساله خوشبختانه در بخشی از حوزه حاکمیت و ساخت اجتماعی و سیاسی ایران وجود دارد.
وی همچنین ابراز کرد: بنابراین ایران اراده کنشگری را داشت آن هم مبتنی بر یک نوع توکل به خدایی که در ذهن راهبردی رهبری تبلور پیدا کرده و در دورانهای مختلف آب دیده شده که چگونه کنشگر باشد. در نظر داشته باشیم فضای جنگ غزه در شرایط ابهام قرار داشت و همچنین در جهان عرب درباره ایران این ذهنیت بود که ایران هیچ قدرتی ندارد و به دیگران میگوید چه کنند اما ایران کنشگری خود را نشان داد.
این استاد دانشگاه افزود: قدرت ایران در چارچوب جنگ غزه در فضای منطقهای قرار داشت و در حال کاهش یافتن بود و از طرف دیگر اسرائیل با اقدامات مبتنی بر نسلکشی یک ملت و جامعه را از ساخت اجتماعی خودشان از جا میکَند. جهان اسلام و عرب سالهاست که اراده لازم را برای کنشگری در برابر اسرائیل ندارد اما همین که اراده شلیک داشته باشید خودش ۵۰ درصد قدرت است ، دقیق شلیک کردن و از ابزارهای مختلف و متنوع برای اهداف بهره گرفتن نشان میدهد وقتی در معرض عقلانیت و قطعیت راهبردی قرار بگیریم برخی از تصمیمگیریها خیلی خوب است.
متقی تصریح کرد: سوال این است آیا موضوع پایان پیدا کرد؟ به هیچ وجه. جنگ اسرائیل در ارتباط با جهان اسلام و راهبرد اسرائیل برای توسعه قدرت ادامه دارد. در مولفه هستی شناسی اگر ملاحظه کنیم آیا ذات اسرائیل، اندیشه آن و صهیونیسم تغییر پیدا میکند؟ به هیچ وجه. رژیم صهیونیستی به دنبال این می رود که آسیب پذیری خودش را ترمیم کند.
وی خاطرنشان کرد: عقلانیت ایران فقط عقلانیت ابزاری مبتنی بر موشک و پهپاد نبود، برای آن برنامه داشت و گفت این اقدام در ازای اقداماتی است که شما انجام دادید. در جریان این تحولات آمریکا به این نتیجه رسید که اگر اسرائیل اقدام و واکنشی انجام دهد ایران هم اقداماتش را دوباره از سر میگیرد . بنابراین کنش ایران در وضعیت موجود سیاست نمایش قدرت بود نه یک امر غریزی یا انتقامی . در نتیجه الگوی رفتاری اسرائیل را انتظار نداشته باشیم تمام شده باشد ترورها و عملیات تخریبی ادامه دارد تنها برای مدتی بحثهای مربوط به آسیب و صدمه به تاسیسات یا نهاد در حالت فریز شده قرار میگیرد.
براساس این گزارش، حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن رحیمیان دبیر کل جمعیت دفاع از ملت فلسطین نیز طی سخنانی در این نشست با تاکید بر اینکه ایران به یک ابرقدرت و محور مقاومت آن هم در راهی که امام (ره) ترسیم کرد، تبدیل شده است، اظهار داشت:غزه محصور در مرزهای محدود مقاومت بیش از ۶ ماه نه فقط در برابر رژیم صهیونیستی بلکه تمام دنیا ایستاده و تنها دستاورد این جنگ خونین منفور شدن آمریکا، رژیم صهیونیستی و پشتیبانان آنها در دنیا است.
وی تصریح کرد: آنچه از طرف جمهوری اسلامی ایران اخیرا به عنوان تنبیه و عملیات نهایی در پاسخ به جنایت احمقانهای که رژیم صهیونیستی با حمله به کنسولگری ایران در دمشق ، انجام شد در برابر بسیج تمام امکانات دنیای غرب و عوامل منطقهای، نشان داد جمهوری اسلامی ایران این توان را دارد که از همه موانع عبور کند و به اهدافش دست یابد.
دبیر کل جمعیت دفاع از ملت فلسطین همچنین بیان کرد: اقدام ایران باعث شادمانی جریان مقاومت و ملتهای اسلامی شد، همچنین آرامشی بر قلب تمام مسلمانان و آزادگان بود، بنابراین امیدواریم این تحولات و اقتدار جمهوری اسلامی ایران در ادامه با همراهی جریان مقاومت به نابودی و محو اسرائیل بیانجامد.
انتهای پیام
نظرات