کسب درآمد از طریق مشاغل خانگی بهترین راه برای بهبود شرایط اقتصادی خانوادهها و مقابله با بیکاری بوده و گلخانههای کوچک مقیاس یکی از راههای عملی برای تحقق این امر است. سرمایهگذاری با حجم اندک و اعطای تسهیلات کم بهره در احداث گلخانه کوچک مقیاس در زمینه اشتغالزایی روستاییان سهم بسزایی دارد و گلخانههای کوچک مقیاس ضمن اصلاح الگوی کشت فرصتی مناسب برای اشتغالزایی در روستاها و زمینه خوبی برای تولید محصولات زراعی مختلف است.
افزایش تولید در واحد سطح، تولید بیش از یک محصول در سال، افزایش کیفیت محصول تولیدی، صرفهجویی در مصرف آب، استفاده از اراضی غیر قابل کشت، عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی و امکان بازاریابی مناسب، تداوم تولید محصول در تمام فصلهای سال و ایجاد فرصتهای شغلی مناسب برای جوانان و دانش آموختگان کشاورزی از جمله مزایای توسعه گلخانههای کوچک مقیاس است.
عزیز کسلخه کشاورز ۵۹ ساله ترکمن اهل روستای «یلمه خندان» از توابع شهرستان آق قلا واقع در شمال استان گلستان است که با احداث گلخانه مقیاس کوچک به مساحت ۲۷۰ متر مربع در روستا به پرورش و تولید خیار گلخانهای پرداخته و درآمد رضایتبخشی را کسب کرده است.
این کشاورز گلستانی به خبرنگار ایسنا گفت: در بهمن ۱۴۰۲ در گلخانه کوچک خود که در نزدیکی منزلم در روستا احداث کردهام، خیار کشت کرده و اکنون در اردیبهشت ۱۴۰۳ با برداشت هر روزه این محصول درآمد خوبی دارم.
وی با تأکید بر اینکه خیارهای گلخانهای را بدون هیچ گونه عملیات سمپاشی با انواع قارچ کشها، حشره کشها یا سایر نهادههای شیمیایی پرورش دادهام، افزود: علاوه بر فروش خیار با فراوری این محصول و تبدیل آن به خیارشور میزان درآمد خود را افزایش دادهام.
کسلخه ادامه داد: خیارها و خیارشورهای تولیدشده مشتریان محلی و غیر محلی زیادی دارد زیرا محصول تازه، باکیفیت و ارگانیگ تولید و روانه بازار مصرف میکنم.
گلخانه و کسب درآمد بیشتر
این کشاورز گلستانی با تأکید بر اینکه در مزرعه خود از هیچ گونه سم و کود شیمیایی استفاده نکرده و فقط از کود حیوانی جهت ایجاد بستر خاکی گلخانه استفاده کردهام، گفت: با توجه به زمان تولید خیار در این فصل و قیمت مناسب محصول تا پایان فصل برداشت به طور متوسط هر ماه ۴۰ میلیون تومان از گلخانه ۲۷۰ متری درآمد کسب میکنم.
مهلا زائر نوملی بانوی جوان اهل روستای نومل نیز به خبرنگار ایسنا گفت: پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه با توجه به اینکه در رشته کشاورزی تحصیل کرده و فضای کافی در حیاط منزل در اختیار داشتم، گلخانه پرورش گیاهان آپارتمانی احداث کردم.
وی با اشاره به اینکه کار با گل و گیاه بسیار دوست داشتنی بوده و باعث شادابی و سرحالی افراد میشود، گفت: محصولات خود را بیشتر با استفاده از تبلیغ در فضای مجازی به فروش میرسانم.
فعالیت ۲۱۰ هکتار گلخانه کوچک مقیاس در گلستان
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان به شرایط احداث گلخانه زیر ۳۰۰ متر در داخل بافت روستاها اشاره کرد و گفت: اگر روستائیان در حیاط منزل مسکونی فضای لازم را داشته باشند و منزل از آب، برق و گاز برخوردار باشد پس از فراگیری آموزش ابتدایی، مجوز لازم صادر میشود، همچنین برای خارج از بافت روستا حداقل ۳ هزار و ۷۰۰ متر زمین لازم است تا منتج به ساخت گلخانه با حداقل سطح پوششی ۳ هزار متر شود.
نویدرضا فراهانی با اشاره به اینکه در استان گلستان ۲۱۰ واحد گلخانه کوچک مقیاس در سطح ۴.۲ دهم هکتار فعال است، گفت: اگر شخصی علاقهمند برای احداث گلخانههای کوچک مقیاس باشد میتواند با مراجعه به مراکز جهاد کشاورزی و تکمیل چند فرم در عرض کمتر از یک هفته مجوز الکترونیکی احداث گلخانه را بدون هیچ هزینهای دریافت کند.
این مقام مسئول تسریع و تسهیل در روند صدور مجوزها و پرداخت تسهیلات بانکی تا ۸۰ درصد هزینههای طرح را از اقدامات حمایتی و تشویقی جهادکشاورزی برای توسعه کشت گلخانهای برشمرد و افزود: در حال حاضر ۱۰۴ هکتار گلخانه در حال بهره برداری وجود دارد که از این سطح ۱۷ هزار تن محصول خوراکی شامل سبزی و صیفی و توت فرنگی و لیموترش و ۱۳ میلیون گلدان گل و گیاهان زینتی و ۸ میلیون نهال و نشا تولید میشود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: ساکنان حریم شهرها در صورتی که آب، برق و فضای تغییر کاربری را داشته باشند و نیاز به صدور مجوز جدیدی نباشد برای احداث گلخانههای کوچک مقیاس مشکلی ندارند.
وی توضیح داد: برخی محصولات گلخانهای نیاز به نور مستقیم و بعضی دیگر نیاز به نور غیرمستقیم دارند که متقاضیان با توجه به شرایط موجود میتوانند تولیدات گلخانهای مناسب را انتخاب کنند.
شرایط برای توسعه کشت گلخانهای در گلستان فراهم است
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان، شرایط استان برای تولید محصولات گلخانهای را مساعد ارزیابی کرد و متذکر شد: در مناطق مختلف استان برای تولیدات مختلف گلخانهای مشکلی وجود ندارد و متقاضیان میتوانند برای دریافت عملکرد بهتر در انتخاب نوع محصول از راهنمایی و کمک کارشناسان جهادکشاورزی استفاده کنند.
به گزارش ایسنا؛ کسب درآمد با گلخانه خانگی یکی از روشهای فوقالعاده درآمدزایی است و برای رسیدن به موفقیت و کسب درآمد با گلخانه خانگی باید دانش و اطلاعات لازم و ایدههایی درباره تولید و فروش انواع گیاهان، محصولات پربازده و بازارپسند، میزان سرمایهگذاری لازم برای برپایی گلخانه، نحوه نگهداری و مراقبت از گیاهان را داشته باشید.
گلخانههای کوچک مقیاس امکان فعالیت به صورت پاره وقت را برای خانوادهها در مناطق روستایی فراهم میکند و قدمی مؤثر در راه حل مسائل اجتماعی، اشتغالزایی مستقیم، تمرکز زدایی جمعیت، تثبیت جمعیت در مناطق روستایی و احیای کشاورزی خانوادگی است.
انتهای پیام
نظرات