در سالی که به «جهش تولید و مشارکت مردم» نامگذاری شده است، وضعیت تولید گندم با مشارکت و تلاش کشاورزان روند بسیار خوب و راضیکنندهای دارد. خوشههای سبز گندم پس از چند سال تازیانه خشکسالی امروز به ثمر نشسته و مورد نوازش نسیم بهاری و شبنم صبحگاهی قرار گرفتهاند تا خوشههایی طلایی در دیار زرخیز خراسان شمالی در فصل تابستان سفرههای کشاورزان را تامین کند.
علاوه بر آن، طرح جهش تولید در دیمزارها، روح تازهای به دیمزارهای استان دمیده که چند سال از سوی کشاورزان رها شده بود و سبب شده است در وجب به وجب مزارع خشک، خوشههای سبز بروید.
وحید صباغ، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: یکی از طرحهایی که برای افزایش تولید گندم در کشور و در خراسان شمالی در حال اجراست، جهش تولید در دیمزارهاست. این طرح در کشت پاییزه امسال در سطح ۴۰ هزار هکتار اجرایی شد که ۸۱ هزار هکتار از این سطح کشتزارهای گندم است.
وی افزود: سطح زیر کشت گندم دیم در کشت پاییزه امسال در خراسان شمالی ۹۶ هزار و ۵۰۰ هکتار و گندم آبی ۴۶ هزار و ۲۴۰ هزار هکتار است.
به گفته وی، هدف از اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، انجام حمایتهای دولتی برای افزایش تولید است که گندمکاران این استان استقبال خوبی از این طرح داشتند و پیشبینی میشود در کشت پاییزه سال گذشته، تمام کشتزارهای گندم دیم استان تحت پوشش این طرح قرار گیرد.
افزایش تولید گندم در واحد سطح از مهمترین دغدغههاست
صباغ بیان کرد: امسال مهمترین دغدغه برای تولید گندم، بیماری زنگ زرد گندم است و در مجموع، یکی از دغدغههای کلی برای تولید گندم، میزان بهرهوری در واحد سطح است که در طرح جهش تولید به این موضوع توجه ویژه شده است و اگر کشاورزان به امر تناوب در کشت توجه ویژه داشته باشند، افزایش بهرهوری در واحد سطح انجام میشود.
وی افزود: میزان تولید گندم در اراضی دیم استان ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار و در اراضی آبی سه تن و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده است و هنوز باید این میزان افزایش یابد.
پیشبینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از پیشبینی برداشت ۲۱۴ هزار تن گندم در این سال زراعی خبر داد و بیان کرد: این میزان تولید نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش خواهد داشت، میزان تولید گندم در سال زراعی گذشته ۱۳۴ هزار تن و میزان خرید آن ۱۰۰ هزار تن بود.
وی ادامه داد: پیشبینی میشود میزان خرید گندم در این سال زراعی به ۱۵۰ هزار تن برسد؛ اما هنوز خطرهایی بر سر راه وجود دارد که اگر بتوان از آنها عبور کرد، میتوان به پیشبینی تولید دست یافت که یکی از آنها سرمازدگی است.
صباغ گفت: هرچند اکنون دمای هوا مناسب است، اما احتمال بروز سرمازدگی وجود دارد؛ اما طبق پیشبینی اداره کل هواشناسی استان، در دو ماه ابتدایی سال، میزان بارندگیها نرمال خواهد بود که نکته بسیار مهمی برای رشد تولید است.
وی توصیه کرد که کشاورزان برای سمپاشی در مزارع با هدف مبارزه با آفات و علفهای هرز، تغذیه مزارع و کودپاشی اقدام کنند.
وی افزود: بازار در میزان خرید گندم تاثیر خیلی زیادی دارد، بهطوری که اگر قیمت علوفه در بازار مناسب باشد، میزان خرید گندم نیز افزایش مییابد.
برگزاری مانور برای اعلام هشدار قرمز نسبت به بروز آفات در گندمزارها
محمد محمدزاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه اکنون وضعیت مزارع گندم استان خوب است، تاکید کرد: اگر کشاورزان توصیههای آموزشی و ترویجی کارشناسان را جدی بگیرند، بهطور قطع در سال جهش تولید، در تولید گندم جهش خواهیم داشت.
وی گفت: مهمترین دغدغه کنونی مزارع گندم که سبب نگرانی کشاورزان و مسؤولان جهاد کشاورزی شده، آفت زنگ زرد گندم است که کشاورزان باید نسبت به مبارزه بهموقع و سمپاشی اقدام کنند.
محمدزاده افزود: با هدف آگاهسازی کشاورزان هشدارهای قرمز به کشاورزان اعلام و مانور در شهرستان های مختلف برگزار شده است تا کشاورزان متوجه وضعیت موجود شوند و اقدام به سمپاشی مزارع کنند.
۴۵ هزار هکتار از مزارع خراسان شمالی آلوده به زنگ زرد گندم
محمد رضایی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا از رسیدن بیماری زنگ زرد گندم به دیمزارهای گندم این استان خبر داد و اظهار کرد: بیماری زنگ زرد گندم یک بیماری هوابرد است که با جریانات آب و هوایی منتقل میشود و میتواند خسارت فراوانی به مزارع وارد کند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون این بیماری به مزارع استان خسارتهایی را وارد کرده است، گفت: طبق پیشبینیهای هواشناسی تا یک ماه آینده رطوبت در استان وجود دارد و میانگین دمای هوا ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است. بنابراین این آفت تا یک ماه آینده در مزارع استان وجود دارد.
رضایی افزود: تا وقتی دمای هوا به ۳۰ درجه سانتیگراد نرسد، شرایط برای فعالیت آفت زنگ زرد گندم وجود دارد و تا وقتی این آفت در استان وجود داشته باشد، باید سمپاشی مزارع ادامه یابد.
وی با اشاره به اینکه ۴۵ هزار هکتار از مزارع استان آلوده به زنگ زرد گندم است، ادامه داد: تمام این سطوح نیاز به سمپاشی ندارد. تاکنون در ۶۵۰۰ هکتار مبارزه انجام شده است و باید خود را برای مبارزه تا سطح ۱۵ هزار هکتار آماده کنیم.
وی توضیح داد: اکنون شهرستانهای گرمه، جاجرم، اسفراین و فاروج مشکلی درباره با زنگ زرد گندم وجود ندارد و بیشتر مشکل در شهرستانهای بجنورد، مانه، سملقان، بجنورد و شیروان است.
وی بیان کرد: زنگ زرد گندم از مزارع آبی به مزارع دیم استان رسیده است و باید کشاورزان مبارزه در این مزارع را جدی بگیرند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید کرد: در حال حاضر اولویت مبارزه با ارقام گندمی مانند آذر ۲، کوه دشت، سبلان، پیشگام، پیشتاز و سیروان است که نسبت به سایر ارقام حساس بوده است.
وی با اشاره به بیماری سن گندم، گفت: تاکنون در سطح ۸۹۰۰ هکتار علیه این بیماری مبارزه شده است و اولین پورههای سن گندم در مزارع اسفراین، جاجرم، مانه و سملقان دیده شده و در یک هفته آینده مبارزه با پوره سن گندم در استان آغاز میشود.
انتهای پیام
نظرات