عشایر خراسان شمالی ۲۵ درصد گوشت قرمزی استان را برعهده دارند و این قشر در سالهای سخت خشکسالی برای اینکه میزان تولید کاهش نیابد مشقتهای زیادی را تحمل کردند اما متاسفانه کامل نبودن زنجیره تولید گوشت قرمز در استان سبب شده تا آنها فقط خام فروشی کنند و سود حاصل از تلاش آنها عاید سایر استانها شود.
در خراسان شمالی از زنجیره تولید گوشت قرمز فقط یک زنجیره و آنها تولید و پرورش دام وجود دارد و باید سرمایه گذاران در این زمینه ورود پیدا کنند.
فقط یک سوم دام عشایری در استان کشتار می شود
رضا روشن ضمیر مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در حال حاضر عشایر به دنبال تولید و کسب درآمد بیشتر است، اظهار کرد: پرواربندی دام یکی از طرحهایی است که توسط دامداران عشایری این استان انجام میشود اما این پروسه که در سالهای گذشته ۹۵ روز بود به ۴۵ روز رسیده و از سوی دیگر ضریب تبدیل نیز به ۵.۵ درصد رسیده است.
وی گفت: عشایر با جیره نویسیهای انجام شده زمان پرواربندی را به مدت یک ماه تا ۳۵ روز کاهش داده اند که تاثیر خیلی زیادی در کاهش هزینهها و افزایش تولید دارد.
روشن ضمیر با بیان اینکه تولید گوشت قرمز یکی از مهمترین تولیدات عشایر خراسان شمالی است، افزود: مشکلی در زمینه تولید گوشت قرمز وجود ندارد و مشکلات اصلی پروسههای بعد از تولید است.
وی ادامه داد: پروسههای بعد از تولید گوشت قرمز در این استان همچون بسته بندی و ... در این استان مهیا نیست و باید زنجیرههای ارزش بعد از تولید در استان شکل گیرد. بازار عرضه دام، کشتارگاه، صنایع بستهبندی و فرآوری و صادرات از حلقههای تولید گوشت هستند که در این استان فقط زنجیره تولید گوشت قرمز برای عشایر مهیا است.
این مقام مسئول تاکید کرد: سالانه ۳۰۰ راس بره که وزن هر لاشه ۲۵ کیلوگرم است توسط عشایر خراسان شمالی در این استان تولید میشود اما فقط یک سوم آن در استان کشتار و مابقی به خارج استان ارسال میشوند.
گردش مالی تولید گوشت عشایری خراسان شمالی در جیب سایر استانها
وی تصریح کرد: از دو هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان ارزش بره های عشایری استان، یک سوم از گردش مالی در استان و مابقی در خارج استان است که اگر زنجیره های ارزش تولید گوشت قرمز در خراسان شمالی به طور کامل ایجاد شود این میزان ارزش ۱۰ برابری پیدا میکند.
مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی با اشاره به اینکه برای کسب درآمد بیشتر جامعه عشایر چهار میز توسعه برنامه ریزی شده است، گفت: یکی از این میزها، میز تولید گوشت قرمز است که در این زمینه در سال گذشته اقدامات ارزشمندی انجام شد تا دامدار عشایری مورد حمایت قرار گیرد.
وی اظهار کرد: محور اصلی فعالیت جامعه عشایری تولید گوشت قرمز، توسعه تولید گیاهان دارویی و تولید صنایع دستی است.
پیش بینی تولید ۱۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر در تابستان امسال
روشن ضمیر افزود: در سال زراعی سال گذشته برای تحقق شعار سال با وجود بروز خشکسالیهای شدید ۶۵۰۰ تن نهاده دامی میان دامداران عشایری استان برای تولید گوشت قرمز توزیع شد. از سوی دیگر، در حال حاضر با توجه به بارندگیهای خوبی که شده وضعیت مراتع مناسب شده است و تابستان امسال با تحقق شعار جهش تولید مواجه خواهیم شد.
وی بیان کرد: پیشبینی میشود در تابستان امسال ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط جامعه عشایری استان تولید شود.
فعالیت کشتارگاه صنعتی بجنورد فقط با ۱۰ درصد
آقامیری رئیس اداره صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر دو کشتارگاه صنعتی در این استان وجود دارد که یکی از آن ها کشتارگاه صنعتی بجنورد است که با ۱۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت است و کشتارگاه صنعتی اسفراین نیز به علت وجود برخی از مشکلات بهداشتی هم اکنون فعالیتی ندارد.
وی افزود: مجوز ساخت کشتارگاه صنعتی شیروان نیز صادر و کلنگ ساخت آن با حضور وزیر جهاد کشاورزی در سال گذشته زده شد و در این زمینه زمین لازم از سوی سرمایهگذار تملک و از آنجایی که پروژه بزرگی است، منتظر اختصاص تسهیلات هستیم تا طرح به مرحله اجرا برسد.
آقامیری ادامه داد: از سوی دیگر قرار بر این است تا در کنار این کشتارگاه، میدان عرضه دام نیز ساخته شود که عشایر می توانند از آن استفاده کنند و این پروژه همزمان با کشتارگاه ساخته می شود.
چوبداران تمایلی به صادرات گوشت قرمز به سایر استانها ندارند
ابراهیم تقوایی مسئول اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که چرا کشتارگاه صنعتی بجنورد بعد از گذشت سالها فقط با ۱۰ درصد ظرفیت کار میکند، گفت: در واقع هدف دامپزشکی جلوگیری از خروج دام زنده است، چرا که جابجایی دامها موجب انتقال بیماریها میشود.
وی افزود: متاسفانه روزانه از این استان ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ راس دام به صورت زنده خارج میشود و به استانهایی همچون تهران، مازندران و ... میرود.
تقوایی ادامه داد: در واقع سرمایه گذاری در این استان وجود ندارد که دامهای زنده را از دامدار خریداری، در کشتارگاههای استان کشتار و سپس گوشت قرمز را به سایر استانها برای فروش صادر کند.
وی با بیان اینکه در واقع چوبدارهای این استان دام زنده را از دامدار خریداری و به استان مقصد صادر میکنند و این دامها به صورت زنده به دلال فروخته میشود، گفت: دام زنده در استانهایی همچون مازندان و تهران متقاضی زیادی دارد و در آنجا خود دلالها دام را کشتار و تحویل قصابی میدهد.
این مقام مسئول تصریح کرد: چوبدارهای استان تمایلی به صادرات گوشت قرمز به سایر استانها ندارند چراکه پیدا کردن مشتری گوشت قرمز را سختتر میدانند.
ارسال بیش از ۸۰۶ هزار راس دام زنده به سایر استانها
فریدون اوغازیان رئیس اداره قرنطینه و امنیت زیستی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی در ادامه در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سال گذشته ۴۸۶۵ راس دام سنگین و ۷۷۲ هزار و ۲۵۳ راس دام سبک به صورت زنده به سایر استانها صادر شده است.
به گفته وی، در فروردین ماه سال جاری نیز ۲۷۳ راس دام سنگین و ۲۸ هزار و ۹۵۴ راس دام سبک ارسال شد.
انتهای پیام
نظرات