• چهارشنبه / ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ / ۲۳:۰۲
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1403033020907
  • خبرنگار : 50618

در آیین نکوداشت استاد «محمدرضا اسحاقی گرجی» مطرح شد

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

ایسنا/مازندران آیین نکوداشت مقام هنری و فرهنگی استاد محمدرضا اسحاقی گرجی موسیقی‌دان و نوازنده برجسته دوتار مازندران به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران با حضور پرشمار هنرمندان و فعالان عرصه موسیقی کشور، برگزار شد.

محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی چهارشنبه، ۳۰ خردادماه در تالار اجتماعات شهید مطهری(ره) در این رویداد ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید خدمت آیت الله دکتر سیدابراهیم رئیسی، رئیس فقید جمهور و رئیس هیأت امنای انجمن و شهدای جمهور، گفت: به یقین گستره وسیع جغرافیای ایران فرهنگی و تاریخی را بایسته است که با در نظر داشتِ آیین‌های موسیقایی آن مورد توجه جدی قرار داد. چنان که خنیاگران و روایتگران این حوزه کوشیده‌اند که در لا به لای نغمات و الحان موسیقایی خود راوی حماسه‌ها، مرثیه‌ها، اشعار و مژده پیروزی‌ها باشند.

مشاور وزیر فرهنگ در ادامه سخنان خود اظهار کرد: موسیقی روی دیگر زندگی است و به تعبیری بیان صورت‌های زیرینی است که در سطوح بالایی از تفکر مردمان جاری و ساری می‌شود.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: رنگین کمان هفت رنگ اقوام ایرانی در سپهر گهربار مرزهای این کهن سرزمین، پرورنده خوانندگان و سازندگانی بوده است که قامت سرو آیین موسیقی و با تأسی از ریشه‌های فرهنگی خود، تولیدگر الحانی شده‌اند که همچون رسانه‌ای رسا ارتباط میان نسل‌های دیروز و امروز را فراهم ساخته‌اند.

شالویی تأکید کرد: از جمله خنیاگران دل‌سپرده به فرهنگ زرین این سرزمین و آن هم از خطه مازندران همیشه سبز و سرافراز، استاد محمدرضا اسحاقی گرجی است که به سرپنجه آهنگینش و به حنجره خدادادی‌اش، صلاگر سنت‌های موسیقی این خطه تاریخ ساز و حماسه آفرین بوده است.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: نوای دوتار و کمانچه استاد اسحاقی، نوای میراث‌داران کهنسالی است که همچنان با قامتی خمیده، پیکانِ آرش گونۀ فرهنگ را از کمان برکشیده‌شان به فراسوی آیندگان نثار می‌کنند.

استاد اسحاقی؛ افتخار خطهِ مفاخر پرور مازندران

در ادامه احسان آهنگر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مازندران نیز طی سخنانی ضمن قدردانی از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در برگزاری با شکوه آیین بزرگداشت استاد محمدرضا اسحاقی گرجی گفت: استاد گرجی از جمله برترین چهره‌های هنری کشور است که در مازندران، سرزمین مفاخر بزرگ ایران و جهان اسلام نضج و پرورش یافته است.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

او تصریح کرد: تاریخ مازندران مشحون از داستان‌ها وحکایت‌های انسان‌سازی است که ازلابه لای آن‌ها، اشعار، ترانه‌ها و نواهای گوش نوازی به گوش می‌رسد که برآمده از فرهنگ و آیین‌های عاشقانه و عارفانه این خطه مفاخر پرور است و یکی از این مفاخر و هنرمندان نامدار، استاد محمد رضا اسحاقی است.

خنیاگری؛ میراث معنوی ایرانیان

محمود سالاری معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر سخنران این آیین بود. او در ابتدای سخنان خود گفت: ضروری است که در کنار تجلیل و تکریم مقامِ مفاخرِ در قید حیات، از دانش و میراث علمی، فرهنگی و هنری آنان نیز باید به بهترین شکل ممکن استفاده شود، چرا که حقیقتِ فرهنگ در این مفاخر و مشاهیر متجلی شده است که از جمله این مفاخر، استاد اسحاقی گرجی‌اند که میراث دار موسیقی اصیل ایرانی است.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

او تأکید کرد: «خنیاگری» یکی از هنرهای اصیل و میراث معنوی ما است که نشانگر پیشینه و غنای هنر ایرانی است که استاد اسحاقی، عمر بابرکت خویش را برای حفظ، بسط و گسترش این هنر متعالیِ ایرانی صرف نموده است.

بزرگداشت استاد اسحاقی؛ پاسداشتِ هنر ایرانی

در ادامه پس اجرای برنامه موسیقایی نی نوازی با نوازندگی ارسلان طیبی، علی اصغر میرزایی فرماندار شهرستان بهشهر پیام یوسف نوری استاندار مازندران به این آیین را برای حاضران قرائت کرد.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

در بخشی از این پیام آمده است: آیین بزرگداشت استاد محمدرضا اسحاقی گرجی به نوعی پاسداشت هنر، ادب، فرهنگ و موسیقی پُرارج مازندران؛ این سامان آشنا و صمیمی از جغرافیای فرهنگی هنری ایران بزرگ اسلامی است. پس به همت بلند و شخصیت مایه‌ور این استاد از صمیم جان ارج می‌نهیم و ضمن تقدیر از اندیشه برگزارکنندگان و اهتمام دست اندرکاران این آئین، بویژه ریاست محترم انجمن آثار و مفاخر فرهنگی جناب آقای دکتر شالویی تداوم درخشش و تعالی فرهنگ و هنر ایران اسلامی را آرزومندیم.

اسحاقی؛ حافظِ مکتب خنیاگری

آخرین استاد و سخنران حاضر در این برنامه، جهانگیر نصری اشرفی، موسیقی‌دان و سرپرست دانشنامه طبرستان بود. او در ابتدا گفت: در طول تاریخ و تا پیش از دوران معاصر، خنیاگرانِ بداهه پرداز، ادبیات و متن منظوم بیشترِ مقام‌ها، لحن‌ها و خرده آوازها را خلق و پردازش می‌کردند. این سازوکار که مردم‌شناسان، موسیقی پژوهان و زبان‌شناسان آن را مکتب‌های خنیایی و شفاهی نامیده‌اند، توان جذب و هضم همۀ سروده‌های فولکلور یا مردمی را داشته‌اند.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

او اضافه کرد: نکته قابل توجه این که عنوان شرخون‌ها (خنیاگران) در مازندران با تحریفی نه چندان متمایز در گیلان به شیرخون و در گلستان و سمنان نیز به شیرخوان شهرت دارند. همه این حافظان موسیقی، ادبیات و فرهنگ شفاهی، کم و بیش عهده دار حفظ اشاعه و ارائه کارگانی هستند که منظومه‌ها و داستان‌های موسیقایی با مضامین حماسی، پهلوانی و... اساس محتوایی آن را تشکیل می‌دهد.

سرپرست دانشنامه طبرستان در پایان گفت: طی چند دهه اخیر بی‌تردید، استاد محمدرضا اسحاقی یکی از برجسته‌ترین خنیاگرانی است که با شرکت در جشنواره‌های مهم داخلی و خارجی و اجرا و ارائه مقام‌های موسیقی قومی مازندران، نقش ممتازی در حفظ و اشاعه و معرفی این مکتب موسیقایی داشته است.

«اسحاقی»، حافظ و میراث‌دارِ مکتب خنیاگری

در بخش پایانی این آیین، پس از رونمایی از کتاب زندگی نامه و خدمات فرهنگی و هنری استاد اسحاقی گرجی، هدایایی از سوی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، معاون هنری وزیر فرهنگ، رئیس بنیاد رودکی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، شهردار بهشهر و دهیارِ گرجی محله به ‌ایشان اهدا شد.

در پایان این مراسم، استاد اسحاقی گرجی طی سخنان کوتاهی از مدیریت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و مدیران فرهنگی و هنری استان مازندران تقدیر و تشکر نمود و پس از اجرای برنامه موسیقایی دوتار نوازی به همراه فرزند خود، به رسم یادبود، ساز «دوتار» خود را به انجمن آثار و مفاخر فرهنگی اهدا کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha