اما سالهاست که تولیدکنندگان به خصوص تولیدکنندگان صادرات محور با مشکلات مختلفی همچون رفع تعهدات ارزی و تامین انرژی برق و گاز در فصل تابستان و زمستان دست و پنجه نرم میکنند. تولیدکنندگان صادرات محور وجود انرژی ارزان قیمت در داخل کشور را یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای رقابت با رقبای خارجی خود میدانند که دو سه سالی است در تامین آن با مشکلاتی مواجه هستند.
انرژی ارزان قیمت، نقطه امید تولیدکنندگان
هاتفی یکی از تولیدکنندگان صادرات محور در خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه تولیدکنندگان صادرات محور طی چند سال گذشته با مشکلات متعددی مواجه شده اند، اظهار کرد: یکی از مشکلات آنها طی دو سه سال اخیر تامین انرژی(برق) بوده است.
وی افزود: قطع برق صنایع در برخی از ساعات و روزها برای تولیدکنندگان در کشور در فصل گرما تبدیل به چالش شده است.
وی با بیان اینکه در حوزه تولید رب گوجه فرنگی فعال هستیم و تولید بخشی از مواد اولیه نیز توسط خود ما انجام میشود، ادامه داد: ۱۱ چاه آب کشاورزی داریم که برق آنها از بعد از ظهر قطع میشود و از سوی دیگر برق واحد تولیدی نیز در هفته به مدت ۲۴ ساعت قطع میشود.
هاتفی ضمن قدردانی از شرکت برق استان به منظور حمایت از تولیدکنندگان تاکید کرد: شرکت برق استان نهایت همکاری را با تولیدکنندگان استان داشته و تلاش آنها بر این بوده تا مدت ساعت خاموشی صنایع کمتر باشد تا به تولید ضرر وارد نشود اما باید به این نکته توجه شود که اوج کاری یک واحد تولیدی رب گوجه فرنگی در فصل تابستان است و قطع برق ضررهای فراوانی را وارد خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه کشور افغانستان بازار اصلی محصول ما است، گفت: در این کشور نیروی کار ارزان قیمت خیلی زیادی وجود دارد و چالش اصلی آنها در بحث سرمایهگذاری و ایجاد واحدهای تولیدی، موضوع انرژی است. نکته مهمی که سبب شده تا تولیدکنندگان صادرات محور در داخل کشور بتوانند با سایر تولیدکنندگان صادرات محور خارجی رقابت کنند انرژی ارزان قیمت بوده است وگرنه کشوری همچون ترکیه در حال حاضر محصولی مشابه محصول ما را تولید میکند با این تفاوت که انرژی آنها گران قیمت است و هزینه تمام شده تولید بالا است و رب گوجه فرنگی تولیدی در این واحد تولیدی برای کشور افغانستان به لحاظ قیمتی مقرون به صرفه تر است.
حمایت دولت از تولیدکنندگان برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی
وی با تاکید بر اینکه انرژی ارزان قیمت، نقطه امید تولیدکنندگان صادرات محور در کشور است، خاطرنشان کرد: این مشکل در کل کشور وجود دارد اما میتوان با شیوههای دیگر آن را مدیریت کرد و یکی از راهها این است تا از تولیدکنندگان برای ایجاد نیروگاههایی همچون نیروگاههای خورشیدی حمایت شود که در این صورت هم تولیدکنندگان از برق تولیدی نیروگاه خود استفاده میکنند و باری بر دوش دولت نیستند و از سوی دیگر همیشه دارای برق خواهند بود.
هاتفی بیان کرد: در حال حاضر جهاد کشاورزی برای مدیریت مصرف آب کشاورزی، کشاورزان را در اجرای طرحهای آبیاری نوین حمایت میکند، بطوریکه بخشی از هزینهها آورده کشاورز و بخشی نیز تسهیلات ارزان قیمت است که میتوان برای تامین برق صنایع نیز از این شیوهها استفاده کرد.
وی ارزش کالاهای صادر شده به کشور افغانستان را سالانه پنج میلیون دلار اعلام کرد که علاوه بر رب گوجه فرنگی، قوطی کنسروی نیز ارسال میشود.
کارگران با قطع برق تکلیف خود را نمیدانند
جاجرمی یکی دیگر از تولیدکنندگان صادرات محور و رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی بجنورد نیز با تأکید بر اینکه قطعی برق خسارات جبرانناپذیری به تولید وارد میکند، اظهارکرد: زنجیره تولید مختل میشود، مواد اولیه از بین میرود و کارگران تکلیف خود را نمیدانند و این عوامل منجر به خسارات هنگفتی به صنایع میشود.
سیدعلی شریعت یکی دیگر از تولیدکنندگان در حوزه آرد و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی استان همچنین بیان کرد: با توجه به فصل کاری و افزایش تقاضا در حوزه نان، قطعی برق آسیب فراوانی به تجهیزات شرکتهای آرد وارد کرده است. نان به عنوان یکی از محصولات امنیت ملی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و تدابیر خاصی نسبت به دیگر صنایع برای آن لحاظ شود.
وی افزود: مکاتباتی در خصوص آسیب وارده از حوزه برق به شرکتهای آرد انجام شده و قطعی مکرر برق حتی چند دقیقهای به تجهیزات این شرکتها خسارت وارد کرده است. لازم است شرکت برق برنامه هدفمندی برای قطعی برق ارائه دهد.
طیبی، مشاور حقوقی اتاق بازرگانی بجنورد بیان کرد: صنایع ما هر ساله در فصل تابستان با قطعی برق و در زمستان با قطعی گاز مواجه میشوند و خسارات زیادی متحمل میشوند. تخصیص اعتبارات برای سرمایهگذاری در احداث پنلهای خورشیدی به عنوان منبع انرژی دوم، یک ضرورت است.
نادر توکل، معاون بهرهبرداری شرکت توزیع برق استان نیز اظهار کرد: باتوجه به ناترازی سالهای اخیر و افزایش دمای هوا، ناترازی امسال شدت بیشتری یافته است. قطعی برق بر اساس دستور العمل صنایع از ۷ صبح تا ۷ صبح روز بعد به مدت ۲۴ ساعت است.
انجام همکاری برای جلوگیری از قطع تولید
حسن چاهی مدیر عامل شرکت برق خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا با تاکید بر اینکه تولید در کشور از اهمیت زیادی برخورداری است و تلاش ما نیز بر این است تا تولید متوقف نشود، گفت: در تابستان امسال برای اینکه تولید در استان متوقف نشود نهایت همکاری را با تولیدکنندگان داشته ایم و میزان خاموشیهای آن ها را به حداقل رسانده ایم.
وی افزود: به عنوان مثال یکی از اقداماتی که در این زمینه انجام شده این است که به تولیدکنندگان اعلام شده است که ۲۴ ساعت خاموشی خود را میتوانند به روز جمعه موکول کنند و در روزهای دیگر واحد تولیدی میتواند فعال باشد.
چاهی ادامه داد: در واقع صنایعی که تا ۳۰ کیلوات برق مصرف میکنند مشمول مدیریت بار نمیشوند، صنایعی که میزان مصرف برق آنها از ۳۰ کیلووات تا دو مگاوات است یک روز برق آنها قطع میشود و عملا ۶ روز کاری برق دارند و میتوانند کار کنند.
وی بیان کرد: صنایعی که میزان مصرف برق آنها بالای دو مگاوات است نیز مدیریت بار آنها به شکل دیگری است که در این استان فقط هشت صنعت میزان مصرف برق آنها بالای دو مگاوات است.
این مقام مسئول تصریح کرد: طبق قانون باید صنایع پنج درصد از مصارف خود را به سوی نیروگاههای تجدیدپذیر ببرنند که اگر این امر انجام شود بسیاری از چالشها حل میشود و از سوی دیگر صنایع تلاش کنند که از مولدهای خود تامین داشته باشند که شرایط اضطراری بتوانند از آن استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات