رضا دانشپژوه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: روز گذشته یکی از اکیپهای یگان حفاظت محیط زیست استان موفق شد در اراضی یکی از روستاهای بخش قهاوند شهرستان همدان دامگاه صیادان غیرمجاز را شناسایی کند که در همین رابطه یک صیاد متخلف دستگیر و تخلف وی صورتجلسه و برای سیر مراحل قانونی به مقامات قضایی تحویل داده شد.
وی افزود: در سالجاری و طی ماههای اخیر اکیپهای یگان حفاظت محیط زیست در سطح استان به ویژه در دشتهای مسطح و غیرقابل کشت به منظور جلوگیری از صید پرندگان شکاری به صورت مستمر اقدام به گشتزنی و پایش زیستگاههای حیات وحش دارند .
دانشپژوه با بیان اینکه پرندگان شکاری از گونههای جانوری حائز اهمیت محسوب میشود که در رأس هرم غذایی نقش بسزایی در کنترل جمعیت جوندگان، خزندگان و پرندگان دارند، تصریح کرد: جمعیت برخی از پرندگان چون گنجشک، سار و کبوتر که بیش از حد افزایش یافته باشد و یا جوندگانی چون انواع موش توسط پرندگان شکاری کاهش و کنترل میشود، برای همین حفاظت پرندگان شکاری برای تعادل و حفظ زنجیرهها و شبکه غذایی یک ضرورت بوده و حفظ این گونهها از انقراض یا طغیان گونههای حیات وحش جلوگیری میکند.
وی با اشاره به اینکه در استان همدان به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی زیست و جوجه آوری بسیاری از پرندگان شکاری از جمله تیره شاهین سانان فراهم شده و گونههایی از این تیره از قبیل بالابان، شاهین، لیل و دلیجه در دشتهای استان آشیانهسازی و تولید مثل میکنند، خاطرنشان کرد: علاوه بر آن دشتهای استان همدان در طی شهریور و مهر پذیرای گونههای مهاجر پرندگان شکاری چون بالابان و شاهین بوده که از آسیای میانه و مناطق شمالی کشور به استان همدان وارد شده و پس از شروع فصل سرما و از اواسط پاییز استان را ترک و به مناطق جنوبی مهاجرت دارند .
دانشپژوه با بیان اینکه متأسفانه همزمان با حضور گونههای بالابان و شاهین از اواسط مرداد ماه افراد سازمان یافتهای از استانهای جنوبی چون خوزستان و بوشهر به دشتهای استان همدان عزیمت میکنند، تصریح کرد: عموماً افراد مزدور و گماشتهای در گروههای دو یا سه نفره در روستاهای دور افتاده و کم جمعیت مستقر شده و در اوایل صبح یکی از آنها به دامگاهی که در دشتهای لم یزرع درست کردهاند، رجوع میکند که به این دامگاه کوخه میگویند.
وی یادآور شد: خوشبختانه در سال ۱۴۰۳ جرائم ضرر و زیان حیات وحش بهروزرسانی شده و با هدف افزایش قدرت بازدارندگی قوانین مبالغ ضرر و زیان شکار و صید گونههای حیات وحش از جمله پرندگان شکاری به نحو چشمگیری افزایش یافته است.
دانشپژوه گفت: در حال حاضر به ازای صید یک بهله شاهین یا بالابان، صیاد علاوه بر جرائم کیفری عمل مجرمانه خود، به پرداخت افزون بر هفت میلیارد و ۸۹۵ میلیون ریال بابت ضرر و زیان وارده به سازمان حفاظت محیط زیست جریمه نقدی محکوم خواهد شد.
وی اظهار کرد: البته اگرچه این جرائم سنگین باعث کاهش صید غیرمجاز پرندگان شکاری شده است اما سایر صیادان به امید اینکه بتوانند قبل از شناسایی و دستگیری پرندگان صید شده که همان مدرک جرم است را رهاسازی کنند و خود نیز بتوانند از دامگاه بگریزند به اقدامات مجرمانه خود ادامه میدهند.
دانشپژوه با بیان اینکه متأسفانه قاچاق پرندگان شکاری به کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل منفعت مادی زیادی که برای قاچاقچیان دارد بسیار پرسود است، تصریح کرد: این قاچاقچیان، صیادان و نیز افراد بومی را تطمیع و تشویق به همکاری کرده و از این طریق میتوانند زمینه را برای صید این گونههای با ارزش فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعیت پرندگان شکاری به خصوص تیره شاهین سانان به شدت کاهش یافته است، اظهار کرد: عمده این گونهها به عنوان گونههای حمایت شده در لیست جهانی قرار دارند و اگر اقدامات حفاظتی موثر واقع نشود شاهد انقراض نسل آنها خواهیم بود.
دانشپژوه اضافه کرد: سازمان حفاظت محیط زیست در راستای اصل پنجاهم قانون اساسی و محقق شدن شعار ۸۰ میلیون محیطبان، از عموم مردم تقاضا دارد که در حفظ محیط زیست و اجزای آن به عنوان تنوع زیستی و به ویژه پرندگان شکاری که جز لاینفک محیط زیست به شمار میرود کوشا باشند و هرگونه صید یا شکار غیرمجاز حیات وحش را نزدیکترین واحد محیط زیست و محیط بانیها و یا از طریق سامانه ۱۵۴۰ اطلاع دهند.
انتهای پیام
نظرات