• دوشنبه / ۱۴ آبان ۱۴۰۳ / ۱۵:۲۳
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1403081410546
  • خبرنگار : 30163

پیشرفتی تازه در درمان آسیب‌های لب با مدل سه‌بعدی سلولی

پرورش موفقیت‌آمیز لب در آزمایشگاه!

پرورش موفقیت‌آمیز لب در آزمایشگاه!

پژوهشگران موفق به توسعه یک مدل سه‌بعدی از سلول‌های لب شده‌اند که امکان آزمایش درمان‌های مختلف برای آسیب‌ها و عفونت‌های این بافت حساس را فراهم می‌کند. این پیشرفت جدید می‌تواند به توسعه روش‌های موثرتری در درمان مشکلات لب کمک کند.

به گزارش ایسنا، لب‌ها یکی از بخش‌های پیچیده و منحصر به فرد بدن هستند که نقشی مهم در صحبت کردن، خوردن، نفس کشیدن و حتی انتقال احساسات دارند. پوست لب نسبت به سایر نقاط بدن ساختار متفاوتی دارد و به همین دلیل، درمان مشکلات آن پیچیده‌تر است. همچنین دسترسی به سلول‌های اولیه لب بسیار محدود است که مانع از انجام پژوهش‌های پایه‌ای برای توسعه درمان‌های بهتر برای شرایط دردناک و دشوار لب می‌شود. کمبود سلول‌های لب برای تحقیقات، پیشرفت‌های علمی در زمینه درمان این بخش از بدن را به‌طور قابل توجهی به تاخیر انداخته است.

ضرورت مطالعه و بررسی عمیق‌تر لب‌ها و سلول‌های آن ها، به‌ویژه برای درمان مواردی مانند شکاف لب و آسیب‌های ناشی از جراحت، به این دلیل است که این بخش نه‌تنها زیبایی و حالت چهره را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه ممکن است عملکردهایی حیاتی را نیز مختل کند. مدل‌های پیشین برای مطالعه سلول‌های لب در آزمایشگاه ناکافی بوده و نمی‌توانستند ساختار و عملکرد واقعی لب را شبیه‌سازی کنند؛ در نتیجه نیاز به مدلی بود که به‌طور مداوم و طبیعی رشد کند و برای پژوهش‌های علمی و درمان‌های جدید کاربرد داشته باشد.

در یک پژوهش تازه، محققان دانشگاه برن سوئیس با همکاری کلینیک دانشگاهی جراحی کودکان در بیمارستان برن، توانستند یک مدل پایدار از سلول‌های لب تولید کنند که قابلیت استفاده در آزمایشگاه را دارد. این تیم با استفاده از سلول‌های لب اهدایی، توانستند خطوط سلولی‌ای را تولید کنند که می‌توانند به طور بی‌پایان در محیط آزمایشگاه رشد کنند و به این ترتیب مدل‌های سه‌بعدی جدیدی برای پیشبرد پژوهش‌ها و بررسی درمان‌های لب و سایر شرایط مشابه ایجاد کنند.

روش کار محققان به این صورت بود که از بافت لب دو بیمار به‌عنوان منبع سلول‌ها استفاده کردند. این سلول‌ها به‌طور طبیعی دارای چرخه زندگی محدودی هستند و در شرایط معمول پس از مدتی متوقف می‌شوند، اما پژوهشگران با استفاده از روش‌های مهندسی ژنتیک، تغییراتی در ژن‌های این سلول‌ها ایجاد کردند که به آن ها اجازه می‌دهد بدون محدودیت به تولید مثل بپردازند. همچنین طول تلومرهای سلول‌ها را که نقش مهمی در طول عمر سلولی دارند، افزایش دادند تا عمر این سلول‌ها بیشتر شود.

یافته‌های این تحقیق نشان دادند که سلول‌های تولید شده در آزمایشگاه، ویژگی‌های طبیعی سلول‌های لب را حفظ می‌کنند و به همان شکل عمل می‌کنند. آزمایش‌ها همچنین نشان دادند که این سلول‌ها بدون تغییرات غیرطبیعی در کروموزوم‌ها و بدون رفتارهای مشابه سرطان به رشد خود ادامه می‌دهند و مانند سلول‌های طبیعی فعالیت‌های حیاتی خود را دارند.

آزمایش‌هایی که برای بررسی قدرت ترمیم زخم و پاسخ به عفونت انجام شد نیز نشان داد که این سلول‌ها عملکرد مشابهی با سلول‌های طبیعی لب دارند و می‌توانند به بهبود درمان‌ها و بررسی عفونت‌ها کمک کنند.

این مدل‌های سه‌بعدی لب، به محققان اجازه می‌دهند که با شرایط واقعی‌تر و قابل اعتمادتر، به مطالعه مشکلاتی مانند شکاف لب و عفونت‌های قارچی بپردازند. این یافته‌ها به توسعه روش‌های درمانی جدید و موثرتری منجر خواهند شد که می‌تواند زندگی بیماران را بهبود ببخشد. همچنین، با امکان مطالعه بهتر و دقیق‌تر ساختار لب، شاید بتوان درمان‌های پیشگیرانه‌ای برای مشکلات این ناحیه حساس از بدن نیز فراهم کرد.

شایان ذکر است نتایج این پژوهش در نشریه علمی معتبر Frontiers in Cell and Developmental Biology منتشر شده اند و محققان امیدوارند این مدل بتواند به پژوهش‌های آینده در زمینه پزشکی و درمان‌های مرتبط با مشکلات لب و سایر بافت‌های حساس کمک کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha