فرهنگ در مفهوم کلی حوزه گستردهای از رفتارهای اجتماعی، اعتقادات، هنر و آداب و رسوم و هنجارها و ارزشها را در برمیگیرد و در حوزه عمومی عناصری از فرهنگ که همهگیری داشته و مردم جامعه در چگونگی آن نقش دارند را شامل میشود که در سبکهای رفتار عمومی افراد جامعه، آداب و رسوم و زبان آن ریشه داشته و تمام ابعاد زندگی مردم را در برمیگیرد.
ویژگی جالب فرهنگ این است که با دارابودن کلیت برای یک کشور میتواند در هر منطقه از کشور متفاوت از منطقه دیگر باشد و با آموزش به نسلهای بعدی منتقل میشود. فرهنگ عمومی در بین افراد جامعه رواج دارد و و مورد قبول شهروندان جامعه است که در گروههای سنی مختلف و بر اساس دهههای مختلف با وجود هنجارها و احساسات و رویدادهای گوناگون گاهی با تغییراتی همراه است اما در کلیت آن دارای وجه عمومی است.
فرهنگ عمومی در کنار فرهنگ رسمی در تمامی حوزههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی، سیاسی و... حضور دارد و نمیتوان آنرا به حوزهای خاص یا شخصی محدود کرد. آشنایی با فرهنگ عمومی و الزام به اجرای آن امری ضروری و لازم برای جامعه است برای اینکه ارزشها و آداب و رسوم و شیوههای زندگی دارای اهمیت است و باید از نسلی به نسل دیگر منتقل شود و از طرفی با تامل و توجه به این امر که فرهنگ همزمان با ادوار مختلف حرکت رو به جلو دارد و در دورانهای مختلف تا حدودی تحت تاثیر اتفاقات و رویدادهای پیش آمده است و همواره در معرض ارزیابی نسلهای جدید و بعدی است، نیاز به اصلاح آن ضروری است.
در راستای اجرای این مهم و با توجه به این نکته که فرهنگ در جریان تحول و تکامل جامعه نقش قدرتمندی ایفا میکند باید بر نقش مردم به عنوان شهروندان و مجری فرهنگ عمومی تاکید کرد و از طرفی تغییر در باورها و دیدگاههای مردم و مسئولان به اصلاح امری فرهنگی باید صورت گیرد تا اصلاح فرهنگ عمومی به شکلی منظم با درنظر گرفتن باورها و ارزشهای ملی و اسلامی تدریجی و همگانی در جامعه شکل گیرد.
در ترویج فرهنگ عمومی در جامعه ادارات و دستگاههای متولی امر متنوعی دخیل هستند که با همافزایی و مشارکت و نیازسنجی فرهنگ در جامعه میتوانند در کیفیت رفتارهای اجتماعی در تمامی حوزههای مربوط به جامعه و شهروندان نقش اثرگذار داشته باشند. از جمله نهادهای مرتبط با حوزه فرهنگ استانداری، فرمانداری، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادارهکل آموزش و پرورش، ادارهکل ورزش و جوانان، سازمان تبلیغات اسلامی، نماینده ولیفقیه در استان و ائمه جمعه در شهرستانها، دانشگاههای دولتی و آزاد و مطبوعات و رسانههای دیداری و شنیداری در ترویج، فرهنگسازی و اصلاح فرهنگ عمومی در جامعه موثر هستند.
در بررسی فرهنگ عمومی که حوزه گستردهای از رفتارهای اجتماعی شهروندان در یک جامعه را شامل میشود مسائل مختلفی از فرهنگ ترافیکی، احترام به حقوق عابران پیاده و سواره، تکریم سالمندان، توجه به توانیابان، مسائل مربوط به گروههای کودک و نوجوان و جوانان، بانوان، مسائل شهری و... مورد دقت و توجه متولیان امر قرار میگیرد تا با بررسی و نیازسنجی مطابق با تغییرات محسوس و نامحسوس ایجاد شده در فرهنگ طرحها و برنامههای مناسب را ارائه دهند تا با نهادینهسازی فرهنگ عمومی و اجرای مناسب آن جامعهای بانشاط و سالم داشته باشیم.
یادداشت از: خبرنگار ایسنا، قدسیه عظیمی
انتهای پیام
نظرات