• یکشنبه / ۲۰ آبان ۱۴۰۳ / ۱۳:۴۶
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403082014725
  • خبرنگار : 71661

ترامپ برخورداری از حمایت آمریکا را برای تایوان پرهزینه می‌کند

ترامپ برخورداری از حمایت آمریکا را برای تایوان پرهزینه می‌کند

«دونالد ترامپ» که حامی سیاست «اول آمریکا» است، بهای برخورداری از حمایت نظامی ایالات متحده را برای تایوان تشدید خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مقاله‌ای با اشاره به سرد شدن احتمالی روابط تایوان و آمریکا با روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده، گزارش داد، تایوان با سیاست‌های کنونی‌اش برای آمریکا نفعی ندارد و برای بهره‌مندی از حمایت نظامی این کشور، باید رویکرد خود را تغییر دهد.

به گزارش نیویورک‌تایمز، در سال ۲۰۱۶، هنگامی که رئیس‌جمهور وقت تایوان با «دونالد ترامپ» تماس گرفت تا پیروزی او در انتخابات ریاست‌جمهوری آن سال را تبریک بگوید، ترامپ این تماس را پذیرفت و به اولین رئیس‌جمهور آمریکا یا برنده انتخابات این کشور تبدیل شد که در دهه‌های اخیر با یک رهبر تایوانی صحبت می‌کند. این بار اما پس از اینکه ترامپ برای دومین دوره به کاخ سفید راه یافت، تایوان گزارش‌های منتشرشده مبنی بر اینکه رئیس‌جمهور این کشور می‌خواهد تماس مشابهی با ترامپ بگیرد را به‌سرعت تکذیب کرد.

این تغییر در رویکرد تایپه قابل‌توجه است.

به گزارش نیویورک‌تایمز، به نظر می‌رسد تایوان خود را برای رابطه‌ای حساس‌تر و چالش‌برانگیزتر با ترامپ آماده کرده است. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی گفته بود که تایوان باید برای دریافت حمایت‌های آمریکا در دفاع از این جزیره خودگردان در برابر چین، هزینه بپردازد. او همچنین تایپه را به دزدیدن تجارت نیمه‌هادی‌های آمریکا متهم کرده بود.

«چن مینگ-چی» مشاور ارشد سابق شورای امنیت ملی تایوان در مصاحبه‌ای درباره پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده گفت: «این بار نگرانی بیشتری در تایوان وجود دارد.»

پروفسور چن که در دانشگاه «چینهوا» در تایوان تدریس می‌کند، با اشاره به بسنده کردن رئیس‌جمهور تایوان به یک بیانیه برای تبریک ریاست‌جمهوری ترامپ گفت: «اعلام اینکه به دنبال تماس تلفنی برای تبریک نیستیم، یعنی ما واقع‌بین‌تر شده‌ایم.»

تایوان جزیره‌ای خودگردان است که چین آن را بخشی از خاک خود دانسته و حمله نظامی را یکی از راه‌های پس‌گرفتنش معرفی کرده است. ایالات متحده تأمین‌کننده تسلیحاتی اصلی تایوان است و «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا بارها گفته بود در صورت حمله چین به تایوان، واشنگتن به نحوی از این جزیره دفاع خواهد کرد.

سستی در روابط آمریکا و تایوان در حالی اتفاق می‌افتد که تنش‌ها بین پکن و تایپه بالاست و با رزمایش‌های نظامی چین، نگرانی از بروز یک درگیری ناخواسته و اتفاقی افزایش یافته است. چین با این ایده که کشورهای جهان با تایوان مانند یک «کشور مستقل» رفتار کنند، به‌شدت مخالف است و به گزارش نیویورک‌تایمز، تماس با ترامپ می‌تواند واکنش شدید پکن را به دنبال داشته باشد.

آمریکا در حالی در صدد حمایت از تایوان در برابر چین برآمده، که از سال ۱۹۷۹ با به‌رسمیت‌شناختن چین، واشنگتن روابط دیپلماتیک خود با تایوان را قطع کرده و از ارتباط در سطح سران با مقامات این جزیره خودگردان اجتناب می‌کند.

ترامپ برخورداری از حمایت آمریکا را برای تایوان پرهزینه می‌کند
رزمایش نیروهای مسلح تایوان

فشار اقتصادی و اصرار به افزایش بودجه نظامی

ترامپ در سال ۲۰۱۶ نه‌تنها تماس مستقیم رئیس‌جمهور وقت تایوان را پذیرفت، بلکه در دوره ریاست‌جمهوری خود فروش تسلیحات به تایوان را افزایش داد و مقامات ارشد آمریکایی را به تایوان فرستاد، درحالی‌که با اعتراض شدید پکن مواجه بود. در آن زمان گرچه دیگر کشورها از سیاست‌های ترامپ ناراضی بودند، اما او در جزیره خودگردان تایوان بسیار محبوب بود. بااین‌حال، اکنون تایوان هم به فهرست دولت‌هایی پیوسته که ترامپ در قبال آن‌ها یک دیپلماسی معاملاتی و بسیار صریح را در پیش گرفته است.

به گزارش نیویورک‌تایمز، گلایه‌های ترامپ درباره هزینه‌های نظامی تایوان و صنعت نیمه‌هادی‌ها، فشار بر تایوان برای خرید تسلیحات بیشتر از آمریکا و افزایش سرمایه‌گذاری در ساخت کارخانه‌های تراشه‌سازی در ایالات متحده را تشدید می‌کند.

پروفسور چن، مشاور امنیتی سابق تایوان می‌گوید تایپه باید رویکرد خود را به‌نحوی تنظیم کند که از حمایت ایالات متحده و متحدانش برخوردار شود. او می‌گوید: «در چند سال گذشته، ما ارزش خود را بر ۲ چیز بنا کرده‌ایم؛ دموکراسی و تراشه‌ها. دموکراسی در کانون توجه دولت ترامپ نیست و تراشه‌ها هم گویا از مزیت به مشکل تبدیل شده‌اند، زیرا ترامپ می‌گوید که ما مشاغل آمریکا را می‌دزدیم.»

بر اساس این گزارش، اگر ترامپ به وعده‌های خود برای افزایش شدید تعرفه‌ها بر کالاهای وارداتی به ایالات متحده عمل کند، تجارت تایوان نیز ممکن است آسیب ببیند. بسیاری هم نگران هستند که رابطه ترامپ با «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین باعث شود تایوان به‌کلی به حاشیه برود.

تایوان همین حالا هم بودجه نظامی خود را افزایش داده است که تا حدی از فشارهای واشنگتن ناشی شده است. بودجه پیشنهادی امسال تایوان هزینه‌های نظامی این جزیره را به حدود ۲.۶ درصد از کل تولید اقتصادی می‌رساند، اما ترامپ گفته است که تایوان باید هزینه‌های نظامی خود را به ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی برساند. این در حالی است که حزب متبوع رئیس‌جمهور کنونی تایوان در پارلمان این جزیره در اکثریت نیست و افزایش شدید هزینه‌های نظامی برای او دشوار خواهد بود. دولت این جزیره همچنین سعی داشته بر اولویت‌های داخلی مانند انرژی سبز متمرکز باشد.

ترامپ برخورداری از حمایت آمریکا را برای تایوان پرهزینه می‌کند
شرکت تایوانی فعال در حوزه نیمه‌هادی‌ها

عبرت‌آموزی از جنگ اوکراین و مهره‌ای که تاریخ انقضا دارد

در اظهارات ترامپ درباره سرعت و میزان حمایت نظامی ایالات متحده از تایوان در صورت حمله چین، رگه‌هایی از تردید و عدم قطعیت مشاهده می‌شود. او در این باره به واشنگتن‌پست گفت: «تایوان مسئله سختی است، فراموش نکنید که ۹۰۰۰ مایل با ایالات متحده فاصله دارد.»

«مایلز یو» عضو ارشد مؤسسه هادسون و مشاور سابق وزارت خارجه آمریکا در امور چین می‌گوید، چنین اظهاراتی عملا به این معناست که تایوان باید بودجه نظامی خود را افزایش داده و تسلیحات آمریکایی بیشتری بخرد.

بااین‌حال، بسیاری از مقامات تایوانی بر این باورند که تعرفه‌های سنگینی که ترامپ وعده وضع آن‌ها را بر کالاهای ورودی به آمریکا داده، برای تایوان ضرری ندارد و سودآور خواهد بود. آن‌ها با اشاره به اینکه ترامپ چین را به وضع تعرفه‌ای سنگین‌تر از تایوان تهدید کرده و این یعنی شرکت‌های تایوانی از مزیت رقابتی برخوردار خواهند بود.

تایوان همچنین جنگ اوکراین را با دقت دنبال می‌کند و آن را معیاری برای سنجش میزان حمایت آمریکا از این جزیره خودگردان در صورت حمله چین می‌داند. به گزارش رسانه آمریکایی، احتمال دارد با آغاز دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا به اوکراین فشار بیاورد تا حتی با اعطای امتیاز ارضی به روسیه، به جنگ خاتمه دهد. در این صورت، اعتماد تایوان به آمریکا کاهش خواهد یافت.

«ژو فنگ‌لیان» سخنگوی دفتر دولتی چین در امور تایوان می‌گوید: «چه ایالات متحده بخواهد از تایوان محافظت کند یا به تایوان آسیب بزند، معتقدم اکثر تایوانی‌ها قضاوت عقلانی خود را خواهند داشت.» او با اشاره به سیاست «اول آمریکا» یا (America First) که به معنی در اولویت قرار دادن مسائل داخلی ایالات متحده است، می‌گوید: «مردم تایوان به‌خوبی می‌دانند که تایوان ممکن است هر زمانی به یک مهره سوخته تبدیل شود.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha