• یکشنبه / ۲۰ آبان ۱۴۰۳ / ۱۴:۱۶
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403082014767
  • خبرنگار : 71299

تحولات شگرف ایلام و لرستان در عصرهای تاریخی آهن و مفرغ

تحولات شگرف ایلام و لرستان در عصرهای تاریخی آهن و مفرغ

ایسنا/ایلام یک باستان‌شناس گفت: ایلام و لرستان در دوران مفرغ و متعاقب آن در عصر آهن تحولات شگرفی داشته‌اند که حاصل خلاقیت و ابتکار مردمان این دیار بوده است.

«حبیب‌الله محمودیان» آثار مکشوفه از گورستان‌های باستانی استان به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: مطالعات تاریخی در مورد برخی اقوام مهاجر باستانی در منطقه و میزان ارتباط آن‌ها با اقوام ساکن در بین‌النهرین و نیز طبقه‌بندی، ویژگی‌های تکنیکی انواع آثار و ابزار برنزی، مکشوفه از مکان‌های باستانی غرب ایران (لرستان و ایلام) در دوره موردمطالعه مورد بررسی قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: پژوهش‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد که ساکنان نجد ایران از هزاره سوم ق‌م با مس و آلیاژهای آن آشنایی داشته‌اند، سرپرسی سایکس، سراورل اشتاین، فرانک هول، پیت من، اشمیت، کالمایر و  برخی هیئت‌های باستان‌شناس داخلی و خارجی به بررسی فرهنگ‌های عصر مفرغ این منطقه پرداخته‌اند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام تشریح کرد: تلاش هیئت مشترک ایران و بلژیک به سرپرستی پروفسور واندنبرگ در دهه‌ی ۱۹۶۰ بسیار گسترده و چشمگیر است اما با وجود این تلاش‌ها بسیاری از ناگفته‌ها در مورد برنز لرستان وجود دارد که ضرورت پژوهش‌های علمی و گسترده را ایجاب می‌کند. انجام این طرح تحولات عصر برنز خصوصاً دوره‌ی حائل بین برنز III و آهن I را مورد توجه قرار داده است. 

 محمودیان گفت: فعالیت‌های بررسی و شناسایی باستان‌شناسی معمولاً با بهره گیری از دو روش عمده صورت می‌پذیرد، یکی روش گسترده «Extensive Survey» است که بیش‌تر برای محدوده‌های بسیار وسیع و گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد، دومین روش، بررسی فشرده یا پیمایشی «Intensive Survey» است،  این پژوهش با بهره گیری از دو روش مذکور و بهره‌گیری از منابع و اسناد، گزارش کاوش‌ها و حفاری‌ها وبررسی‌های باستان‌شناسی صورت پذیرفته است.  

وی افزود: تطبیق و مقایسه تلاش‌های گذشته و بررسی‌های جدید، اطلاعات گسترده و ارزشمندی از ادوار فرهنگی عصر مفرغ حاشیه غربی زاگرس ارائه کرده است برای نمونه‌گیری شناسه‌های فرهنگی مکان‌های باستانی و یا حفاری‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی از روش‌های مختلفی استفاده شده است. انتخاب سفالینه‌ها و شناسه‌های فرهنگی ظاهری و سطحی مکان‌های باستانی مورد بررسی، با استفاده از روش تصادفی ساده صورت گرفته است که مشخصات و ویژگی‌های فنی آن‌ها تنظیم و در جداول مربوط ارائه شده است.

این باستان شناس تصریح کرد: بخش عمده‌ای از تحولات فرهنگی عصر مفرغ و برنز در این منطقه به قوم کاسیت بر می‌گردد که در این سرزمین استقرار داشته و با تمدن‌های همجوار در میان رودان در ارتباط بوده‌اند. بسیاری از آثار مربوط به محوطه‌ها و گورستان‌های مورد مطالعه در مناطق ایلام و لرستان متعلق به دوره‌ای است که به نام عصر برنز شناخته شده است هر چند نباید از تحولات تاریخی و فرهنگی دوران قبل و بعد از دوره مفرغ چشم پوشی کرد و تحولات و تبادلات آن را نادیده گرفت.

محمودیان اضافه کرد: با این وصف می‌توان گفت که منطقه لرستان  (ایلام و لرستان) در دوران مفرغ و متعاقب آن در عصر آهن تحولات شگرفی داشته است، تعداد آثار و ابزار مکشوفه از گورستان‌های منطقه نشانگر این تحولات است که حاصل فکر و اندیشه و ابتکار و خلاقیت سازندگان این ابزار و اشیاء بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha