ایرانهراسی پدیده جدیدی نیست و ریشههای تاریخی دارد. با این حال با گسترش رسانههای جهانی و شبکههای اجتماعی، این پدیده شدت و گستردگی بیشتری یافته است. رسانههای معاند و برخی دولتهای غربی با بهرهگیری از هر رویداد داخلی یا خارجی در ایران، تلاش میکنند تا این کشور را به عنوان یک تهدید برای صلح و امنیت جهانی معرفی کنند.
هدف اصلی از ایرانهراسی، ایجاد انزوای بینالمللی ایران و جلوگیری از تعاملات مثبت با سایر کشورها است. رسانههای معاند برای تحقق اهداف خود از تاکتیکهای مختلفی استفاده میکنند. این رسانهها اخبار منفی در مورد ایران را به صورت اغراقآمیزی منتشر کرده و اخبار مثبت را نادیده میگیرند. رویدادهای داخلی ایران را به گونهای تحریف میکنند که تصویری منفی از شرایط کشور ارائه شود. تلاش میکنند تا بین رویدادهای داخلی ایران و تهدیدات بینالمللی ارتباط کاذب ایجاد کنند و برای افزایش اعتبار اخبار دروغ خود از منابع ناشناس و غیرقابل اعتماد استفاده میکنند.
در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا پروژه «ایرانهراسی» به اهداف خود رسیده است؟ با وجود تلاشهای گسترده رسانههای معاند، پروژه بزرگ «ایرانهراسی» به طور کامل به اهداف خود نرسیده است. مقاومت مردم ایران در برابر این هجمهها و تلاشهای دیپلماسی دولتهای مختلف برای بهبود روابط با سایر کشورها، تا حد زیادی از تحقق اهداف دشمنان جلوگیری کرده است، اما با این حال، نمیتوان تأثیر منفی ایرانهراسی بر گردشگری، اقتصاد و روابط بینالمللی ایران را نادیده گرفت.
از ابتدای سال جاری در پی تجاوز رژیم منحوس صهیونیستی به کنسولگری ایران در کشور سوریه و پاسخ کوبنده ایران در عملیات وعده صادق ۱ و مجددا در پی پاسخ دیگری به تجاوزهای رژیم صهیونیستی در عملیات وعده صادق ۲، این فرصت برای رسانههای خارجی مجددا فراهم شده تا ایران را در شرایط جنگی قلمداد کرده و کشور را برای گردشگران ناامن جلوه دهند. ایران طی ۲ عملیات پاسخهای کوبندهای به رژیم صهیونیستی داده است، اما با وجود پاسخ رژیم صهیونیستی به ایران، شاهد هیچگونه ناامنی و تنشی در کشور نبودیم. با این وجود رسانههای بیگانه فرصت را غنیمت شمرده و ایران را آنطور که میخواهند برای جهانیان تعریف میکنند.
در این گزارش به سراغ کارشناسان حوزه گردشگری و مسئولانی در بخشهای خصوصی رفتیم تا تاثیر پروژه «ایرانهراسی» را بر صنعت گردشگری که از ابتدای سال جاری مجددا قوت گرفته را بررسی کنیم. کارشناسان این حوزه در خصوص چگونگی برخورد با این پروژه علیه کشورمان پاسخ دادهاند که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
جمعه نصر نشان داد ایران در امنیت کامل است
حسین رضایی، کارشناس حوزه گردشگری در خصوص وضعیت گردشگری ایران در شرایط اخیر و خاورمیانه میگوید: حدود ۲ سال و نیم است که روسیه با اوکراین در حال جنگ است، آیا تا به حال بحث روسیههراسی در دنیا شکل گرفته است؟ آیا مسکو و سنپترزبورگ خالی از گردشگر شده است؟ در ماه گذشته مسکو میزبان یک نمایشگاه دارویی بینالمللی بود که هیچ تبلیغ منفی پیرامون آن شکل نگرفت.
وی ادامه میدهد: در ۱۲ ماه گذشته میلادی ۵.۹ میلیون گردشگر خارجی از ایران بازدید کردهاند، این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ حدود ۴.۱ میلیون و در سال ۲۰۲۱ تنها ۸۸۰ هزار نفر گردشگر خارجی وارد ایران شده بودند. سالنامه آماری منتشر شده از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور نشان میدهد آمار ورود گردشگران خارجی در ۵۰ سال گذشته همیشه متغیر بوده است. آنچه موجب عقبنشینی گردشگران برای سفر به ایران در برخی از برهههای زمانی میشود تنها موضوع ایران هراسی نیست، بلکه این است که ما نتوانستیم چشمانداز روشنی برای این پدیده پر منفعت در کشور پیدا کنیم.
مشاور گردشگری مذهبی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری کشور خاطرنشان میکند: اتفاقات مهمی در سال جاری مانند دفاع به حق ایران در عملیات وعده صادق ۱ و ۲ باعث شد، طرح مخرب ایرانهراسی با سیاهنمایی رسانههای معاند با هدف تخریب امنیت مقصد برای گردشگرانی که قصد عزیمت به ایران را دارند، در یک کار ژورنالیستی هدفمند قرار گیرد.
رضایی اضافه میکند: بد نیست بدانیم دولتها در ۴ بخش به شهروندان خود برای مقاصد گردشگری اعمال نظر میکنند. مقاصد گردشگری در ۴ بخش (مسافرت بلامانع است، اگر کار ضروری دارید مسافرت کنید، مسافرت نکنید، کشور مقصد را ترک کنید) از سوی دولتها تعریف میشود. قرار دارد. رفع حالت (مسافرت نکنید) تنها وظیفه وزارت میراث فرهنگی نیست، بلکه نقش عمده آن بر عهده دیپلماسی کشور است. این موضوع یک وفاق ملی را میطلبد که از روشهای مختلف قابل بهرهبرداری است.
وی با اشاره به این روشها تصریح میکند: استفاده از رسانههای دیجیتال دنیا، حضور در نمایشگاههای بینالمللی، دعوت از شخصیتهای علمی، فرهنگی، سیاسی، ورزشی و هنری دنیا برای رویدادهای اجتماعی، سیاسی یا ورزشی در داخل کشور از جمله روشهایی است که میتوان برای بهبود روابط ایران در این زمینه با سایر کشورهای دنیا اقدام کرد.
این کارشناس حوزه گردشگری عنوان میکند: کشور ما با تنوع اقلیمی و جغرافیایی، تنها کشوری است که میتواند همزمان در تمام حوزههای گردشگری فعالیت کند. یک گردشگر در حالی که در توچال تهران به اسکی روی برف میپردازد، میتواند با ۲ ساعت پرواز اسکی روی آب را در خلیجفارس تجربه کند. اگر بر این باور باشیم که حضور هر گردشگر معادل فروش ۲۰ بشکه نفت، درآمد دارد به این نوع توسعه بیشتر توجه خواهیم کرد. جمعه نصر نشان داد که کشور ما در امنیت کامل است و ما باید ایراندوستی را جایگزین ایران هراسی کنیم. ترس از سفر به ایران مبتنی بر واقعیت نیست، بلکه فرایندی است که توسط رسانههای ایرانستیز انجام میشود.
ایرانهراسی یک جنگ نابرابر و پروپاگاندای رسانهای است
حسین نیکونام،فعال حوزه گردشگری سلامت ایران در این باره میگوید: سالهاست که ایران با بحث ایرانهراسی درگیر است. پروپاگاندایی است که رسانههای بیگانه و معاندین علیه ایران ایجاد کرده و به ایران آسیب رساندهاند.
وی ادامه میدهد: اما چالشهای امنیتی که سالها برای ایران ایجاد میکنند، موضوع جدیدی نیست. گردشگر و توریستی که به ایران سفر میکند با این مسائل آشناست. البته تنشهای نظامی میان ایران و رژیم صهیونیستی به طبع آسیب مستقیمی به صنعت گردشگری ایران وارد کرد. به خصوص قطع پروازهای بینالمللی ایران با اروپا آسیب زیادی به گردشگری ایران وارد کرده است.
فعال حوزه گردشگری سلامت ایران عنوان میکند: به طبع عامل اصلی افت ورود گردشگر سلامت و بینالمللی به ایران قطع پروازهای بینالمللی بوده، نه ناامنی ایران؛ چراکه تمام گردشگران خارجی میدانند ایران در امنیت کامل است. حتی فضاهای رسانهای غربی نیز به خوبی آگاهند که علیرغم حمله رژیم صهیونیستی به ایران، باز هم مردم ایران هیچ واهمهای نداشتند و کشور حتی ساعتی پس از حمله در شرایطی عادی قرار گرفت.
نیکونام اضافه میکند: این عملیاتها و تنشها به اندازه تحریم صنعت هوایی ایران به گردشگری کشور آسیب وارد نکرده است. اگر دولت تدبیری در این حوزه بیاندیشد، میتواند شرکتهای هواپیمایی را مجاب کند که مسیرهای پروازی حذف شده کشور را تکمیل کرده و با احیای بازار سنتی و منطقهای گردشگری سلامت که شامل کشورهای عراق، افغانستان، امارات، کویت و کشورهای حاشیه خلیج فارس میشود، میتوانیم از این گردنه نیز به خوبی عبور کنیم.
فعال حوزه گردشگری سلامت ایران میگوید: وزارت گردشگری در حوزه ایرانهراسی هیچوقت منفعل نبوده است، اما بودجهای بابت تبلیغات و بازاریابی و بازارسازی و مقابله با ایران هراسی ندارد و نداشته است. این اتفاق نیاز به یک برنامهریزی دارد. اگر به عنوان مثال ما برای مقابله با ایرانهراسی یک میلیون دلار هزینه میکنیم، کشورهای بیگانه برای ایجاد ایرانناامن ۱۰۰ برابر ما هزینه میکنند. یک جنگ نابرابر است که بخش خصوصی هم از پس آن برنمیآید.
نیکونام با اشاره به اینکه مقابله با ایرانهرسی نیاز به بودجه مستقل و نگاه ویژه ۴ تا ۵ وزارتخانه اصلی و متولی دارد، تصریح میکند: اگر در حوزه دیپلماسی هدفمند و جدی باشیم قطعا جواب مثبت خواهیم گرفت. همانطور که وزیر امور خارجه در این مدت سفرهای فشردهای که به کشورهای این منطقه داشت که یکی از تاثیرات آن محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به ایران توسط عربستان بود.
باید برای امنیت ایران در نگاه مردم جهان برنامهریزی شود
فرهاد دوایی، دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی در این باره میگوید: به محض اینکه اتفاقی رخ میدهد و یک شرایط جنگی نه تنها در ایران بلکه در هر کشوری رخ میدهد، دیگر گردشگر و توریست تا زمانی که وضعیت در آن کشور بهبود پیدا نکند، ورود نمیکند. از ابتدای سال جاری تنشهای خاورمیانه در غزه، عملیات وعده صادق و شهادت اسماعیل هنیه در تهران رخ داده است. در حال حاضر اکثر کشورهای خاورمیانه با تنش روبرو هستند و حتی کشورهای عراق و ترکیه نیز درگیر شدهاند.
دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تقریبا در سال جاری گردشگر خارجی وارد کشورمان نشده است، بیان میکند: امنیت در کشور ما برقرار است و همه نیز شاهد آن هستند و بر آن صحه میگذارند، اما رفع موضوع ایرانهراسی که برای کشور ما به وجود آوردهاند، هزینههای زیادی بر کشور ما به خصوص به بخش خصوصی تحمیل کرده است.
دوایی ادامه میدهد: بیش از ۱۰۰ گروه گردشگر خارجی که قرار بوده به ایران سفر داشته باشند، سفر خود را لغو کردهاند. هر اتفاقی که در دنیا رخ میدهد، گردشگری در وهله نخست مورد تهاجم قرار میگیرد. تا زمانی که تعامل خود را با دنیا بیشتر نکنیم، وضعیت گردشگری ما به همین شیوه ادامه پیدا خواهد کرد. در حال حاضر ایرلاینهای خارجی دیگر از آسمان ایران عبور نمیکنند و از مسیرهای دیگری خود را به مقصد میرسانند.
دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی عنوان میکند: اینها بحثهایی است که به ایرانهراسی ارتباط دارد. باید در وهله نخست زیرساختهای گردشگری ایران پوستاندازی کند، سپس به سراغ تبلیغات گسترده برویم. ایران در امنیت کامل است. متاسفانه اگر جنگی هم رخ ندهد و فقط صحبت آن مطرح شود، رسانههای بیگانه از این فرصت سوءاستفاده کرده و ایران را برای سایر جهانیان ناامن جلوه میدهند. امنیت در داخل ایران برقرار است، منتها باید مقداری روی امنیت ایران در دید و نگاه سایر مردم جهان کار کنیم.
افزایش میزان گردشگران حاکی از شکست نقشههای دشمن در پروژه ایرانهراسی دارد
محمود مادرشاهیان، فعال هتلداری خراسان رضوی در خصوص وضعیت گردشگری ایران در شرایط اخیر کشور و منطقه خاورمیانه میگوید: دشمن هیچوقت از ایران تعریف خوبی ندارد. ایران از نظر امنیت جزو بهترین کشورهای دنیا محسوب میشود و در دنیا زبانزد است. بسیاری از زائران خارجی زمانی که به مشهد مشرف میشوند، متوجه شدهاند که تعاریفی که دشمنان ایران از وضعیت امنیت این کشور دارند، هیچ صحت و سقمی ندارد. این زائران وقتی به مشهد و ایران میآیند متوجه دروغگویی دشمنان ایران میشوند.
وی ادامه میدهد: دشمن همیشه بر علیه ایران منفیگرایی داشته است. ایران کشوری زیبا است و بسیاری از کشورها به ایران حسادت دارند. برخی از افراد وقتی به خواستههای خود بر علیه ایران دست پیدا نمیکنند، ایران را ناامن جلوه میدهند تا به کشور صدمه بزنند، اما این افراد موفق نیستند و نخواهند بود.
رئیس جامعه حرفهای هتلداران خراسان رضوی بیان میکند: جامعه هتلداران در سال گذشته تعدادی بلاگر چینی را به مشهد دعوت کرد تا نقاط مختلف ایران از جمله شیراز، اصفهان و مشهد را به آنان نشان دهد تا این بلاگرها امنیت ایران را به گوش جهانیان برسانند که بر خلاف تعاریف رسانههای بیگانه، ایران کشوری امن برای گردشگران است. از ابتدای سال جاری هم چندین تنش در خاورمیانه و ایران نیز داشتهایم، اما زائران خارجی در مشهد هیچ افتی نداشته و بلکه افزایش هم داشته است.
مادرشاهیان میگوید: تنها کشوری که در دنیا ۴ فصل را در یک سال دارد، ایران است. توریست و گردشگران زیادی وجود دارند که میخواهند از ایران بازدید کنند. نباید به حرفهای دشمنان توجه کنیم که در مورد ما چه میگویند. خبرنگاران و گردشگران خارجی زیادی به ایران آمده و واقعیت امنیت ایران را از نزدیک دیدهاند.
انتهای پیام
نظرات