• یکشنبه / ۱۸ آذر ۱۴۰۳ / ۲۲:۴۹
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1403091813292
  • خبرنگار : 50643

مدیرعامل آب منطقه‌ای و دبیر اجرایی برنامه سازگاری با کم آبی استان آذربایجان شرقی:

در حال حاضر از ذخایر آبی نسل‌های آینده استفاده می‌کنیم 

در حال حاضر از ذخایر آبی نسل‌های آینده استفاده می‌کنیم 

ایسنا/آذربایجان شرقی مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی گفت: امروزه ما انسان‌ها از ذخایر آبی نسل‌های آینده و همچنین از سهم محیط زیست، حقابه‌ دریاچه‌ها و آب‌های زیرزمینی استفاده می‌کنیم که باعث شده در ۵۰ سال گذشته یک میلیارد و ۴۲۰ میلیون متر مکعب کسری مخازن داشته باشیم. 

یوسف غفارزاده روز یکشنبه در همایش واکاوی نخست برنامه‌ سازگاری با کم‌آبی استان آذربایجان‌شرقی که در  دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز برگزار شد، اظهار کرد: استان آذربایجان شرقی دارای سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب تجدیدپذیر است که ۸۱ درصد آن را در استان استفاده می‌کنیم که استاندارد آن در دنیا ۴۰ درصد است و در بعضی از استان‌های کشور حتی به بالای ۹۰ درصد هم می‌رسد.

به گزارش ایسنا، وی افزود: هر ساله ۴۰ میلیون متر مکعب با کسری مخازن روبه‌رو هستیم که امروزه در ۲۵ دشتی که در استان وجود دارد، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مکعب کاهش داشته است که نشان دهنده استفاده بیش از ظرفیت از آب است.

وی مطرح کرد: کشور ما حدود ۸۵ درصد از آب تجدیدپذیر خود را مصرف می‌کند و متوسط بارش امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۳۲ درصد و نسبت به دراز مدت ۲۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد، بنابراین وضعیت آب‌شرب، صنعت و کشاورزی با بحرانی جدی روبرو است.

وی تشریح کرد: آذربایجان شرقی از سه حوضه آبریز ارس، قزل اوزن و دریاچه ارومیه تشکیل شده است که براساس آمار منتشره توسط شرکت آب منطقه‌ای استان میزان بهره‌برداری از منابع آبی استان سالانه ۲ هزار و ۸۵۰ میلیون متر مکعب بوده که از این میزان سهم بخش کشاورزی ۸۷ درصد، شرب ۱۱ درصد و صنعت ۲ درصد است.

ما در حال حاضر از آب نسل‌های آینده استفاده می‌کنیم 

همچنین در این همایش مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجان شرقی اظهار کرد: در ایران با توجه به جغرافیای خشک و نیمه خشک آن مدیریت آب یکی از مهم‌ترین چالش‌ها است که آثار و تبعات آن هر روز پر رنگ‌تر می‌شود که این مسئله سبب ایجاد دغدغه و نگرانی برای نخبگان و تصمیم‌گیرندگان حوزه آبی کشور شده است.

محمد خانی همچنین افزود: در فرایند توسعه کشور در چهار دهه اخیر بی‌توجهی و غفلت‌های اساسی صورت گرفته است، بی‌توجهی به ظرفیت‌های واقعی کشور درباره بهره‌برداری و تخصیص منابع طبیعی برای مصارف و نیازهای مختلف به طور اعم و منابع آب به طور اخص به طوری که براساس آمار موجود چند برابر فراتر از ظرفیت و توان اکولوژیکی طبیعی کشور بهربرداری صورت گرفته است.

وی مطرح کرد: متوسط میزان بارش کشور در حدود ۲۵۰ میلی متر است که در مقایسه با متوسط بارندگی جهان حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلی متر حدود یک سوم آن است متوسط مقدار منابع آب تجدید شونده کشور نیز در حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب است که سرانه آن در کشور در حال حاضر حدود ۱۹۰۰ متر مکعب در سال است که نسبت به سال‌های قبل و با توجه به افزایش جمعیت و خشک سالی های متعدد کاهش چشمگیری داشته است. 

وی ادامه داد: در حالی که سرانه منابع آب تجدید شونده در جهان حدود ۷۶۰۰ متر مکعب در سال است که در مقام مقایسه سرانه آب تجدید پذیر در ایران حدود یک چهارم متوسط جهانی است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجان شرقی اضافه کرد: افزایش روزافزون جمعیت شهرها و پیشرفت صنایع اهمیت وجود آب و دسترسی به آن را بیشتر می‌کند. 

وی تشریح کرد: براساس رشد جمعیت در شرایط فعلی حتی در صورت ایجاد تأسیسات جدید نیز با مشکل عدم کفاف سرانه مواجه خواهیم بود و در حال حاضر شاخص سرانه آب در کشور حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در هر سال است در حالیکه این رقم ۶۰ سال پیش (حدود سال ۱۳۴۰) به ازای هر نفر ۶۰۰۰ متر مکعب در سال بود با این روند رشد جمعیت شاخص سرانه آب کشور با بحران مواجه خواهد شد.

وی در خاتمه سخنان خود بیان کرد: بنابراین پیش‌بینی درست نیاز آبی و طراحی درست شبکه و نگهداری و مدیریت مصرف و رو آوردن به سیستم‌های آب شیرین‌کن و ... می‌تواند تا حدی بحران را مهار کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha