۲۷ آذرماه، سالروز شهادت آیتالله دکتر محمد مفتح، به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شده است. این روز یادآور مجاهدتهای علمی و فرهنگی شهید مفتح و تلاش وی برای نزدیک کردن دو نهاد مهم علمی یعنی حوزههای علمیه و دانشگاهها است. این وحدت به عنوان یکی از آرمانهای اساسی انقلاب اسلامی، نقش مهمی در تحقق پیشرفت همهجانبه کشور ایفا میکند.
آشنایی با شخصیت آیتالله مفتح
آیتالله دکتر محمد مفتح از علما و اندیشمندان برجسته معاصر بود که در زمینههای علمی، فرهنگی و اجتماعی فعالیتهای گستردهای داشت. وی در سال ۱۳۰۷ در همدان به دنیا آمد و پس از تحصیل در حوزه علمیه قم نزد اساتید بزرگی مانند آیتالله بروجردی و امام خمینی (ره)، موفق به کسب مدارج عالی شد. در کنار دروس حوزوی، شهید مفتح تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه داد و در رشته فلسفه از دانشگاه تهران مدرک دکتری دریافت کرد.
وی به دلیل دیدگاههای روشنفکرانه و تلاش برای پیوند دادن حوزه و دانشگاه، یکی از شخصیتهای تأثیرگذار در تقویت حرکتهای فکری و انقلابی در میان جوانان شد.
شهید مفتح که توطئه استعمار در جدا نگاه داشتن دو قشر دانشگاهی و روحانی، از هم را با تمام وجود احساس کرده بود، ایجاد وحدت میان این دو قشر مهم جامعه را وجهه همت خود قرار داد و در کنار آموزش و تدریس و تربیت نیروهای جوان به مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت. در سالهای ۱۳۴۰ تا ۴۲، سخنرانیهای او در شهرهای مختلف در روشن ساختن مواضع نهضت اسلامی و افشای چهره رژیم پهلوی بسیار مؤثر بود که با آگاهی ساواک این جلسات تعطیل و وی دستگیر و مورد آزار و اذیت ساواک قرار گرفت.
محبوبیت و مقبولیت شهید مفتح در میان طلاب و دانشآموزان موجب شد که او را از آموزش و پرورش اخراج و در سال ۱۳۴۷، به نواحی بدآب و هوای جنوبی ایران تبعید کنند و بعد از سپری شدن مدت تبعید نیز از ورود وی به قم جلوگیری به عمل آمد و با اقامت در تهران به تدریس در دانشکده الهیات مشغول شد. شهید مفتح به دعوت انجمن اسلامی دانشجویان امامت جماعت مسجد دانشگاه را عهدهدار شد. سخنرانیهای وی در مسجد دانشگاه در ترغیب نسل روشنفکر و تحصیلکرده به اسلام اثر بسزایی داشت. شهید مفتح همچنین در حسینیه ارشاد نیز به فعالیتهای تبلیغی و علمی میپرداخت و پس از تعطیلی این حسینیه بوسیله ساواک وی با قبول امامت مسجد جاوید در سال ۱۳۵۲، هسته دیگری از دانشجویان و روشنفکران را به دور خود جمع کرد. در آذر ۱۳۵۳ مسجد جاوید مورد هجوم ساواک قرار گرفت و شهید مفتح نیز دستگیر و زندانی شد.
شهادت آیتالله مفتح
شهید مفتح با تشکیل شورای انقلاب از سوی امام به عضویت این شورا درآمد و سرانجام در ۲۷ آذرماه سال ۱۳۵۸، توسط گروهک تروریستی فرقان در دانشکده الهیات دانشگاه تهران ترور شد و به شهادت رسید. این حادثه تلخ، تأثیری عمیق بر جامعه علمی و دینی ایران گذاشت و نشاندهنده خطری بود که دشمنان برای تفرقه میان نهادهای علمی و فرهنگی جامعه طراحی کرده بودند.
نامگذاری روز وحدت حوزه و دانشگاه پس از شهادت آیتالله مفتح
روز ۲۷ آدر ماه سالروز شهادت آیتالله مفتح به پاس خدمات ارزنده وی و تأکید بر ضرورت تعامل و همکاری دو نهاد حوزه و دانشگاه، به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شد. هدف از این نامگذاری، ایجاد یک ارتباط عمیق میان دو بخش مهم علمی کشور است تا از ظرفیتهای هر دو نهاد برای پیشبرد اهداف فرهنگی، علمی و اجتماعی جامعه استفاده شود.
اهمیت وحدت حوزه و دانشگاه
تکمیل علم و دین از دلایل اهمیت وحدت حوزه و دانشگاه است به طوری که همکاری حوزه و دانشگاه زمینهساز پیوند میان علم و دین است و میتواند جامعه را به سوی پیشرفت مادی و معنوی سوق دهد. همچنین مقابله با تهاجم فرهنگی نیز از دیگر دلایل اهمیت این موضوع است؛ چرا که وحدت این دو نهاد علمی نقش کلیدی در مقابله با تهاجمات فرهنگی و حفظ هویت دینی و ملی جامعه دارد.
تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی نیز از ثمرات وحدت حوزه و دانشگاه است؛ به طوری که وحدت حوزه و دانشگاه از اهداف و آرمانهای امام خمینی (ره) بود که همواره بر پیوند علم و اخلاق تأکید داشتند. همچنین این وحدت میتواند به تربیت دانشمندان و متخصصان متعهد به ارزشهای دینی و اخلاقی کمک کند.
تلاش دشمنان برای فاصلهگیری وحدت حوزه و دانشگاه
دشمنان انقلاب اسلامی همواره تلاش کردهاند با تفرقهافکنی میان حوزه و دانشگاه، از پیوند عمیق این دو نهاد علمی و فرهنگی جلوگیری کنند. آنها با ایجاد شبهات فکری و ترویج اندیشههای غربگرایانه و التقاطی در دانشگاهها، سعی دارند دانشگاه را از آموزههای دینی و معنوی دور کرده و فضایی سکولار را حاکم کنند.
از سوی دیگر، با تبلیغات منفی علیه حوزههای علمیه، تلاش میکنند این نهاد مقدس را محدود به مسائل سنتی و غیرکاربردی نشان دهند تا از نقشآفرینی آن در جامعه مدرن بکاهند.
یکی دیگر از راهبردهای دشمنان برای فاصلهگیری حوزه و دانشگاه، ترویج بیاعتمادی و اختلافافکنی میان این دو قشر است. دشمنان سعی دارند حوزه را متهم به مخالفت با علم مدرن و دانشگاه را متهم به بیتوجهی به ارزشهای دینی کنند. این سیاستها با هدف جلوگیری از وحدت علمی و دینی طراحی شده و مانع همافزایی ظرفیتهای عظیم حوزه و دانشگاه برای پیشرفت کشور میشود.
و پایان سخن اینکه ۲۷ آذر، روز شهادت آیتالله مفتح، یادآور مجاهدتهای این شهید بزرگوار برای تحقق وحدت حوزه و دانشگاه است. این روز، فرصتی است تا ضرورت همکاری و تعامل بیشتر میان نهادهای علمی کشور تبیین شود و زمینههای تحقق پیشرفت علمی، فرهنگی و اجتماعی جامعه فراهم آید. پیوند میان حوزه و دانشگاه، بستری برای تربیت نسلهایی آگاه، متعهد و پیشرو است که میتوانند آینده کشور را در مسیر رشد و تعالی قرار دهند.
انتهای پیام
نظرات