عباس ارجمند صبح امروز سوم دی ماه در جمع خبرنگاران ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به ویژه سپهبد حاج قاسم سلیمانی و شهدای دانشآموز حمله تروریستی کرمان اظهار کرد: ۲۶ دانش آموز و دو همکار فرهنگی ما ۱۳ دی ماه سال گذشته در حمله ناجوانمردانه به شهادت رسیدند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اول تا هفتم دی ما به عنوان هفته سوادآموزی نامگذاری شده، بیان کرد: در سال ۱۳۵۸ با فرمان امام (ره) حرکت سوادآموزی شروع شد.
ارجمند افزود: قبل از انقلاب، نرخ باسوادی کشور ۴۸ درصد بود و اکنون که سوادآموزی به صورت یک نهضت و سازمان خدمت میکند، نرخ باسوادی کشور نزدیک به ۹۸ درصد و در استان کرمان ۹۶ درصد است.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان با بیان اینکه محروم ماندن از سواد یا به علت فقر فرهنگی یا فقر اقتصادی است، گفت: یکی از ملاکهای توسعه، نرخ باسوادی هر کشور است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر بزرگترین مشکل نهضت سوادآموزی در کشور، شناسایی و جذب سوادآموزان است که با همکاری آموزشدهندگان که در خط مقدم هستند، کار دنبال میشود.
ارجمند با اشاره به اینکه شناسایی افراد بیسواد اکنون به دو شیوه انجام میشود، افزود: در شیوه مدرسهمحور، همکاران آموزش و پرورش با شناسایی والدین بیسواد، آنها را برای آموزش معرفی خواهند کرد و در شیوه «روستای باسواد» وظیفه شناسایی به دهیار و شورای روستا واگذار شده که بیسوادان را معرفی کنند.
معاون سوادآموزی استان کرمان گفت: در استان ۱۵۱۲ نفر آموزش دهنده فعال داریم که ۲۵۶ نفر آقا و ۱۲۵۵ نفر خانم هستند که به صورت غیررسمی با آموزش و پرورش همکاری دارند.
وی افزود: سال گذشته ۱۱ هزار و ۱۳ نفر را زیر پوشش سواد بردیم که شامل دوره سواد، انتقال و تحکیم است. از این تعداد ۸۷۵۸ نفر ایرانی و ۲۲۵۵ نفر اتباع بودند ضمن اینکه افراد بین ۱۰ تا ۵۹ سال تحت پوشش سوادآموزی قرار میگیرند.
ارجمند بیان کرد: افراد بازمانده از تحصیل که سنشان بالا رفته، میتوانند در سوادآموزی شرکت کرده و با گذراندن یک سال و نیم، مدرک ششم ابتدایی را بگیرند.
معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان با اشاره به اینکه درصد قبولی سوادآموزان به ۶۰ درصد رسیده، افزود: هر سال افرادی که تحت پوشش سوادآموزی قرار میگیرند کمتر میشود که نوید دهنده کاهش افراد بیسواد است؛ البته نرخ بیسوادی در هیچ جامعهای صفر مطلق نیست.
وی با اشاره به شیوههای نوین آموزش توسط نهضت سوادآموزی از جمله سواد مالی و ...، در ادامه بیان کرد: نرخ رشد باسوادی در ایران در چهار دهه گذشته بیش از میانگین جهانی بوده است.
ارجمند در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: یکسری مراکز یادگیری محلی در استان کرمان ایجاد شده که مهارتهای مختلف را به دانش آموزان آموزش داده و فعالیتهای مکمل کنار سوادآموزی مثلاً خواندن با خانواده را داریم.
وی در ادامه اظهار کرد: استان کرمان در سوادآموزی دو قطبی شده و در شمال و غرب استان بیسوادی به شدت کم شده و بیشترین بیسوادی را در جنوب و شرق استان داریم و به عنوان مثال بیشترین افراد بیسوادی که تحت آموزش قرار گرفتهاند، در رودبار جنوب و جیرفت هستند.
معاون سوادآموزی استان کرمان ادامه داد: شهرستان کوهبنان کمترین نرخ بیسوادی را دارد و در مرتبه بعد راور، بخشهای نوق و کشکوئیه رفسنجان و شهربابک قرار دارند (از نظر تعداد کم بیسواد).
وی با اشاره به اینکه بیشترین رده سنی که امسال تحت پوشش سوادآموزی قرار دادیم، بین ۳۰تا ۴۰ سال هستند؛ در ادامه بیان کرد: درندامتگاهها فعالیت داریم و امسال رتبه اول کشور را در این زمینه استان کرمان کسب کرد.
ارجمند در پایان درباره وضعیت آموزشدهندگان سوادآموزی گفت: سال قبل امتیازاتی برای این افراد در نظر گرفته شد که ۳۰۰ نفر در مرحله اول آزمون قبول و تعدادی جذب آموزش و پرورش شدند و برای آموزشدهندگان غیررسمی نیز از امسال حقالتدریس و به همان اندازه بیمه لحاظ میشود.
انتهای پیام
نظرات