• دوشنبه / ۱۷ دی ۱۴۰۳ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1403101712447
  • منبع : نمایندگی اصفهان

به رغم داشتن نشان جغرافیایی ملی؛

عبابافی نایین از رونق افتاده است

عبابافی نایین از رونق افتاده است

ایسنا/اصفهان رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نایین، گفت: یکی از صنایع دستی شهرستان نایین صنعت عبابافی است که اکنون عنوان نشان جغرافیایی ملی به این صنعت داده شده، ولی حدود ۴۰ سال است که از رونق این صنعت کاسته شده است.

محمود مدنیان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین صنایع‌دستی شهرستان نایین که ریشه در تاریخ این منطقه دارد صنعت دستی عبابافی است که یکی از صنایع دستی کل کشور است. این صنعت در اواخر دهه ۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. همه مراحل این صنعت در ۷ مرحله با دست انجام می‌شود و کاملاً سنتی است که اهمیت این صنعت را نشان می‌دهد.

وی افزود: مهم‌ترین مرکز اصلی این صنعت در کارگاه عبابافی محمدیه نایین بوده که زیر زمین آن با دست کنده شده است. قدمت این صنعت حدود ۲۰۰ سال است که در محمدیه رونق پیدا کرده و می‌شود گفت ۲۰۰۰ نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم از این صنعت امرار معاش می‌کردند.

رئیس اداره  میراث فرهنگی نائین بیان کرد: عبابافی مختص شهرستان نایین است و در جای دیگر وجود ندارد. گزارشی درباره هیمن موضوع تهیه و برای استان ارسال شد که به‌عنوان نشان جغرافیایی ملی ثبت شود.

مدنیان گفت: دو نوع پارچه برای دوخت عبا وجود دارد؛ تابستانی و زمستانی که نوع تابستانی با پارچه نازکی است که برای این منطقه نیست و در نایین عبای نوع زمستانی تولید می‌شود که مختص این منطقه است.

وی ادامه داد: از حدود ۴۰ سال پیش از رونق عبای نایین کم شده که دلایل متعددی را داشته یکی از مهم‌ترین دلایل این بوده که بازار فروش ندارد، در قدیم به کشورهای عربی مثل لبنان، سوریه و عراق صادر می‌شد، ولی با توجه به عوض شدن فرهنگ، کاربرد اصلی خود را از دست داد. به دلیل اینکه پارچه، پارچه زمستانی است و از رونق آن کاسته شده و بازار فروشی در تابستان ندارد.

عبابافی نایین از رونق افتاده است

مدنیان اضافه کرد: اقدامات خیلی زیادی در این سال‌ها انجام گرفته که بتوانیم راهکاری را برای این مسئله ایجاد کنیم؛ از جمله اینکه تغییر کاربری دهیم، پارچه عبا را به چیزهایی که مطرح است مثل جلیقه، شال و کلاه تغییر دهیم. مشکل بزرگ دیگر اینکه همه مراحل با دست است و هزینه بالا می‌رود، یعنی تقریباً یک پارچه عبایی که ۶ متر در ۷۵ سانتی‌متر است از نوع درجه یک از ۱۲ میلیون تومان تا ۱۸ میلیون تومان می‌رسد و این در بازار فروش تأثیر می‌گذارد که اگر این پارچه تبدیل بشود به جلیقه، شال و... باز هزینه دیگری اضافه می‌شود و این مشکلات بازار فروش را خیلی سخت‌تر می‌کند. این امر باعث می‌شود هنرمندانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، خیلی کسب درآمدی نداشته باشند و به همین دلیل نسل جدید وارد این حرفه نمی‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان نایین، گفت: تلاش‌های زیادی برای رونق و جلوگیری از نابودی این صنعت شده است، ولی به دلایلی که گفته شد نتوانستیم اقدامات مؤثر را داشته باشیم، ولی باز هم در تلاش هستیم که راهکاری برای مشکلات پیش روی این صنعت پیدا کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha