محمود قربانزاده در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: بیماری ویروسی تب برفکی با علائم تاولهای دهانی، شکاف بین سم و زخم روی پستان، بروز پیدا میکند. این بیماری در حیوانات زوج سم مانند گاو، گوساله، گوسفند و بز دیده میشود.
وی ادامه داد: این بیماری برای انسان خطرناک نیست، اما اگر دامدار نکات بهداشتی را رعایت نکند،همچنین واکسیناسیون به موقع انجام نشود، با شیوع بالا این بیماری در گله میتواند باعث ایجاد تلفات در دامهای جوان شود که خسارات قابلتوجهی به صنعت دامپروری وارد میکند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی بیان کرد: این بیماری دارای سویههای مختلفی بوده و بومی کشور است و در استان نیز چند کانون این بیماری شناسایی و تحت کنترل است. تب برفکی در بین دامداران شناخته شده و از زمانهای گذشته اسامی گوناگون و محلی زیادی را به این بیماری ویروسی اختصاص دادهاند.
قربانزاده با تاکید بر اینکه واکسیناسیون، مهمترین راه کنترل بیماری تب برفکی به شمار میرود، خاطرنشان کرد: واکسیناسیون رایگان برای دامهای عشایری و روستایی در دو نوبت شهریور و بهمن ماه انجام میشود که نوبت دوم سالانه واکسیناسیون تب برفکی از بهمن ماه آغاز میشود و از تمامی دامداران خواهشمندیم که نهایت همکاری را با اداره کل دامپزشکی استان داشته باشند، همچنین در دامداریهای صنعتی برنامههای منظم واکسیناسیون پیگیری و کنترل میشود.
بیماری تببرفکی بومی ایران است
وی در مورد علل شیوع بیماری تب برفکی اظهار کرد: از دلایل بسیار مهم در شیوع این بیماری میتوان به عدم رعایت واکسیناسیون به موقع و رعایت نکردن اصول بهداشتی در محیط دامداری اشاره کرد. از نکات بسیار مهم برای جلوگیری از ورود تببرفکی به گله، قرنطینه کردن دام جدید به مدت چند روز و سپس ورود آن به گله اصلی است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی عنوان کرد: از نکات بهداشتی که هر دامدار باید انجام دهد، میتوان به جلوگیری از تردد افراد متفرقه در محیط دامداری، همچنین ضدعفونی کردن خودروهای حمل شیر و علوفه اشاره کرد، علاوه بر آن در بازار فروش دام زنده، فروشندگان باید به بهداشت محیط و عدم ورود دامهای مشکوک به بیماری، جلوگیری کنند.
قربانزاده بیان کرد: عدم تردد افراد غیرضروری به دامداریها، اجتناب از مراجعه به بازارهای دام آلوده و استفاده از نیروی کاری جداگانه برای خرید و فروش دام میتواند از بروز بیماری تب برفکی در گله جلوگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه بیماری تب برفکی در استان تحت کنترل است و با انجام واکسیناسیون سریع مهار میشود. چند کانون بیماری در استان شناسایی شده که بررسیها نشان میدهد کانونهای بیماری در استان ناشی از تردد غیرمجاز دام یا عدم واکسیناسیون بوده است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اظهار کرد: واکسیناسیون تب برفکی به صورت پوشش تقریباً ۱۰۰ درصدی جمعیت دامی روستایی و عشایری انجام میشود،همچنین طبق آمار، پوشش ۹۵ درصدی دام سنگین و ۹۰ درصدی دام سبک طبق برنامههای سازمان دامپزشکی هر ساله در دستور کار قرار میگیرد.
قربانزاده در پاسخ به شایعات مربوط به ورود تب برفکی از پاکستان، اعلام کرد: این بیماری بومی ایران است و با رعایت اصول بهداشتی و واکسیناسیون قابل کنترل است. دامداری، دومین صنعت بزرگ کشور پس از نفت است و لازم است دامداران با توجه به افزایش تردد و گسترش این صنعت، بیش از پیش به رعایت بهداشت و اصول قرنطینه توجه کنند.
وی اظهار کرد: سیاستگذاری واردات و صادرات دام با وزارت جهاد کشاورزی است و ادارات کل دامپزشکی استانها در این زمینه نقشی ندارند، اما نظارت بر اصول بهداشتی در حین تردد داخلی دام در کشور تحت نظارت دامپزشکی انجام میگیرد.
انتهای پیام
نظرات