پوران درخشنده با اشاره به اساطیری بودن آیین گفاره وه کول(گهواره به دوش) منطقه دالاهو کرمانشاه، گفت: تعطیلات عید که به منطقه کرمانشاه آمدم تحقیقات و پژوهشهایی در مورد آیین گفاره وه کول که برایم آیین بسیار ارزشمندی است، داشتم.
وی با بیان اینکه گفاره وه کول فرشته باروری است که با گهوارهای بر دوش میآید و باعث زایش، برکت و باروری میشود، افزود: تصمیم گرفتم فیلمی در مورد فرزندآوری بسازم و در ساخت آن از این آیین کمک بگیرم تا بتوانم این فیلم را به سرانجام برسانم.
این کارگردان مطرح سینما و تلویزیون با تاکید بر اهمیت اساطیری بودن این آیین، گفت: نام این فیلم گهواره بر دوش است که از همان نام آیین کردی «گفاره وه کول» الهام گرفته شده است.
وی با بیان اینکه در زبان کردی زن را «آفرت» به معنای آفریننده میخوانند، تصریح کرد: آیین «گفاره وه کول» کار بسیار زیبایی است و به آن علاقمند شدم، چرا که این مسئله به زنان سرزمینمان باز میگردد و از گذشتههای دور و حتی از دوران مادها، زنان همیشه نگهدارنده زمین و پروراننده کشت و زرع و پرورش دهنده فرزندانی خوب و رقم زننده آیندهای پربار برای آنان بودهاند.
به گزارش ایسنا، به نقل از میراث فرهنگی کرمانشاه، درخشنده افزود: این فیلم به صورت فیلم سینمایی ساخته میشود و آن را به تمام زنان سرزمینم ایران تقدیم میکنم.
گفاره وکول آئینی محلی و باستانی و ثبت ملی شده در منطقه دالاهو است. مردم این منطقه اعتقاد دارد در نوزدهمین شب از اولین ماه فصل زمستان، زنی گهواره به دوش به خانههای مردم سر میزند و نوید بهار(بهار کُردی) را میدهد، بهاری که ۱۲ روز بعد شروع میشود.
مردم این منطقه برای پذیرایی از این میهمان، آشی را به عنوان "دانه کولانه" یا "دنک" با حبوباتی مانند گندم، عدس و نخود میپزند و هنگام شب یک کاسه از آن را کنار میگذارند تا وقتی که شب از راه رسید و اهل خانه خوابیدند، میهمانشان بیاید و از آن آش بخورد و برای آنها دعای خیر و برکت کند. صبح هنگام مادر خانه، کاسه آشی که کنار گذاشته بود تا گفاره وکول از آن بخورد را دوباره داخل قابلمه آش میریزد تا خیر و برکت وارد غذایشان شود و سپس آن را بین خانواده تقسیم میکند.
انتهای پیام
نظرات