به گزارش ایسنا، در روزهای اخیر سیاستها و طرحهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درباره جنگ اوکراین و این کشور اروپایی بیش از گذشته مشخص شده است.
«پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا در نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو و متحدان آشکارا اعلام کرد که اروپا و اوکراین دیگر یک اولویت برای آمریکا نیستند.
او آب پاکی را روی دستان متحدان کییف ریخت و با رد عضویت اوکراین در ناتو، گفت بازگشت این کشور به مرزهای سال ۲۰۱۴ هم ممکن نیست.
این مسئله در تماس ترامپ با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و نقش نداشتن اروپا در هیچ یک از اقدامات دیپلماتیک پیش و پس از آن مشخص شد، بهطوریکه خبرگزاری انگلیسی رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک اذعان کرد که اروپا از تصمیم ترامپ برای گفتوگو با پوتین بیخبر بوده و همگی از این اقدام ناگهانی شوکه شدهاند.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین نیز روز جمعه اعلام کرد که ایالات متحده حتی پیش از تغییر رویکرد این کشور نسبت به جنگ روسیه و اوکراین در دوران «دونالد ترامپ» نیز تمایلی به پیوستن اوکراین به ناتو نداشت.
زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «آمریکا هرگز ما را در ناتو نمیدید، فقط در موردش صحبت میکرد. آنها واقعا نمیخواستند که ما در ناتو باشیم.»
به نوشته نشریه هیل، رئیسجمهور اوکراین در ادامه گفت که اگر این کشور قادر به پیوستن به این ائتلاف نباشد، «ناتو را در اوکراین» ایجاد خواهد کرد.
![اوکراین؛ ابزاری برای رسیدن غرب به مرزهای روسیه](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/16/0/63360790.png?ts=1739703428486)
اوکراین از سوی غرب یک بازیچه بود
«حمیدرضا غلامزاده» کارشناس مسائل آمریکا در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر طرح ترامپ برای حل بحران اوکراین از جمله اینکه ضرورتی ندارد کییف به عضویت ناتو درآید و یا اینکه مناطقی که توسط روسیه در این جنگ به تصرف درآورده همچنان در اختیار این کشور بماند، گفت: از ابتدای این بحران اوکراین یک بازیچه بود و در واقع یک ابزاری بود مبنی بر اینکه آیا کشورهای غربی میتوانند ناتو را به مرزهای روسیه به پیش ببرند یا نه؟
او با بیان اینکه «غربیها به دنبال این بودند که این موضوع را با هزینه کییف و از جیب مردم اوکراین به پیش ببرند»، اظهار کرد: از دیگر سو آنها میخواستند که با بحران اوکراین، روسیه را درگیر کنند.
او با بیان اینکه «آمریکا سه منطقه را حوزه راهبردی و اصلی خود در حوزه سیاست خارجی میداند»، خاطرنشان کرد: روسیه، شرق آسیا و ایران شامل این سه حوزه هستند و در همین چارچوب غربیها به رهبری آمریکا تلاش کردند که روسیه را در موضوع اوکراین درگیر کنند و از طرفی دیگر هزینه این موضوع از جیب مردم اوکراین پرداخت میشود.
![اوکراین؛ ابزاری برای رسیدن غرب به مرزهای روسیه](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/03/3/63342003.jpg?ts=1738564705000)
تلاش آمریکا و اروپا برای پیشبرد منافعشان از جیب مردم اوکراین
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «در جریان این درگیری، آمریکاییها ضرری نمیکردند و در واقع مجبور نبودند هزینه سیاسی بپردازند»، گفت: در واقع باید به این موضوع اذعان کرد که اوکراین در جریان این بحران از ابتدا قربانی آمریکا و سپس اروپا بود و آمریکاییها و اروپاییها همانطور که اشاره شد تلاش کردند از جیب مردم اوکراین منافع و خواستههای خود را تامین و به پیش ببرند.
غلامزاده با بیان اینکه «در حال حاضر منفعت آمریکاییها در این است که جنگ به اتمام برسد و دیگر این بحران ادامه پیدا نکند»، خاطرنشان کرد: پیشرویهای انجام شده از سوی روسیه به آمریکا ضربهای نمیزند و این اروپاییها هستند که از این موضوع ضربه خواهند خورد. آمریکاییها خیلی برایشان مهم نیست که بخشی از اوکراین و خاک اروپا به روسیه واگذار شود ولی این موضوع برای اروپا بسیار مهم است؛ چرا که این واگذاری باعث میشود که اوکراین که بعد از روسیه بزرگترین کشور اروپایی است از نظر جغرافیایی به سومین کشور اروپایی تبدیل شود.
او ادامه داد: در اروپا سرزمین کم است و اگر بخشی از سرزمین اوکراین به روسیه اضافه شود این باعث خواهد شد که حدود چند درصد از جغرافیای اروپا کم شود. بنابراین جدا از مسئله راهبردی از نظر جغرافیایی نیز موضوع اوکراین برای اروپاییها مهم است و ما در همین چارچوب میبینیم که برخی از مقامات کشورهای اروپایی در کنفرانس امنیتی مونیخ در ارتباط با این موضوع و طرح ترامپ اعلام خطر کردهاند و نسبت به این موضوع هشدار دادهاند.
![اوکراین؛ ابزاری برای رسیدن غرب به مرزهای روسیه](https://cdn.isna.ir/d/2025/02/16/0/63360794.png?ts=1739703654882)
آمریکا اعتمادپذیر نیست
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «این تحولات نشان میدهد که آمریکا اعتمادپذیر نیست و آنچه که برای آمریکا صرفا مهم است منافع خودش است» در مورد تاثیر این موضوع بر تعامل اروپاییها با ترامپ در آینده نیز اظهار کرد: در دور اول ترامپ تعدادی از سران کشورهای اروپایی این موضوع را مطرح میکردند که اروپا تبدیل به بازیچه آمریکا شده است و قدرت تصمیم گیری ندارد، چنانچه افرادی مانند خانم مرکل و همچنین ماکرون صحبت از ضرورت ایجاد ارتش اروپایی و اقتصاد آمریکایی میکردند. آنها همچنین متوجه شدند که در حوزه فناوری نیز از آمریکا و چین بسیار عقب هستند و حرف چندانی برای گفتن ندارند.
غلامزاده با بیان اینکه «آمریکاییها متوجه شده بودند که ارزشهای غربی در حال از بین رفتن است و آمریکای دوران ترامپ به این ارزشها چندان پایبند نیست»، ادامه داد: در همان مقطع که اروپاییها صحبت از ارتش و اقتصاد اروپایی میکردند آمریکاییها اجازه عرض اندام در این حوزهها به اروپاییها ندادند ولی در دوره جدید به نظر میرسد که بحث در این ارتباط جدیتر شود چرا که در این دوره اروپاییها با بحران امنیتی (موضوع اوکراین) نیز روبرو هستند.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: به نظر میرسد که با توجه به این نوع سیاستهای ترامپ، اروپاییها به این نتیجه برسند که کم کردن وابستگیشان به آمریکا امری حیاتی است و اگر قبلا این موضوع یک امر جدی برای آنها بود، اکنون این موضوع برایشان حیاتی است و به مرور این نوع ادبیات در اروپاییها ایجاد شود.
انتهای پیام
نظرات