• پنجشنبه / ۲ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۷:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1403120100592
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

۲ اسفند ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۲۱ شعبان ۱۴۴۶ هجری و ۲۰ فوریه ۲۰۲۵ میلادی منشأ مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۲ اسفند ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

امام خمینی و واکنش به قسم ارتشیان برای حفظ تاج و تخت-۱۳۵۶

گروهی از فرماندهان و نظامیان ارتش رژیم پهلوی در استفتاریه‌ای در سال ۱۳۵۶ از آیت‌الله العظمی سید روح‌الله موسوی خمینی نسبت به فتوای ایشان درباره سوگند ارتشیان هنگام دریافت درجه نظامی جهت حفظ تاج و تخت رژیم سلطنتی از این ایشان سوال کردند.

ایشان هم در پاسخ نوشتند : «قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و کسانی که این نحو قسم خورده اند باید بر خلاف آن عمل کنند.»

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

عملیات کوچک والفجر ۶ -۱۳۶۲

عملیات والفجر ۶ در دوم اسفند ۱۳۶۲ با رمز مقدس یا زهرا در منطقه عملیاتی چزّابه با هدف انهدام نیروهای دشمن و گمراه کردن آنها از عملیات آتی، انجام گرفت.

قوای اسلام با عبور از رودخانه چیلات و دهلران ۲ ارتفاع مهم مشرف به مناطق مسکونی عراق را آزاد کرده و بزرگراه العماره - بغداد را در تیررس خود گرفتند.

دشمن‌ بعثی برای بازپس‌گیری مناطق از کف‌داده، اقدام به پاتک کرد که با چند ضد پاتک از سوی قوای‌ اسلام مواجه‌ و ناکام‌ شدند.

در این عملیات دشمن بعثی صدها کشته‌ و زخمی داد و مجبور به عقب‌نشینی شد.

این عملیات یک روز بعد در تاریخ سوم اسفند ۱۳۶۲ پایان یافت.

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

درگذشت آیت‌الله خوشوقت- ۱۳۹۱

آیت‌الله عزیزالله خوشوقت از علمای حوزه علمیه تهران اوایل بهمن ۱۳۹۱ به سرزمین وحی سفر کرد و بعد از ۶ روز اقامت در مدینه منوره،14 ام  همان ماه برای انجام اعمال مناسک عمره مفرده به مکه مکرمه رفت که پس از انجام اعمال دچار عارضه تنفسی شد و در بیمارستان مکه بستری شد و بعد از مدتی درگذشت.

ایشان سال ۱۳۰۵ زاده شد. مجتهد و استاد اخلاق، امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی واقع در سه راه طالقانی، پیچ شمران تهران بود.

آیت‌الله خوشوقت از برجسته‌ترین شاگردان اخلاق و عرفان علامه طباطبایی بود.

او در نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی درآمد.

در تقویم خورشیدی مناسبت‌های دیگری چون ورود سپهسالار محمدولی تنکابنی به رشت و فرماندهی مشروطه خواهان گیلان در سال ۱۲۸۷، اردو زدن قوای قزاق به فرماندهی میرپنج رضاخان و به جلوداری گردان سوار به فرماندهی احمدآقا سرتیپ در شاه آباد تهران در سال ۱۳۰۰، رحلت فقیه و محقق بزرگ آیت ‌اللَّه ملاحبیب اللَّه کاشانی در سال ۱۳۰۰، گشایش بیستمین دوره مجلس شورای ملی در سال ۱۳۳۹، محاکمه عباس رمزی عطائی فرمانده سابق نیروی دریایی و دیگر متهمان و همکاران وی در دادگاه نظامی به جرم ارتشاء، سوء استفاده و تدلیس در سال ۱۳۵۴، صدور اعلامیه از سوی حوزه علمیه قم به مناسبت وقایع تبریز در سال ۱۳۵۶، صدور اعلامیه ای توسط علی‌اصغر حاج سید جوادی خطاب به «آنجلا دیویس»   زن مبارز سیاه پوست امریکایی در سال ۱۳۵۶، درگذشت "مُجْدُالعُلی بوستان" محقق و روزنامه‌نگار ایرانی در سال ۱۳۶۳، شهادت "سیدمحمدعلی رحیمی" مسؤول خانه فرهنگ ایران در پاکستان در سال ۱۳۷۵ و درگذشت سید صادق طباطبایی در سال ۱۳۹۳ به ثبت رسیده است .

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری

 ولادت تاج‌الاسلام- ۵۰۶

ابوسعید عبدالکریم بن محمد سمعانی ملقب به تاج‌الاسلام محدث و مورخ معروف سده‌ ششم هجری در چنین روزی از سال ۵۰۶ هجری قمری در مرو چشم به جهان گشود.

سمعانی برای کسب علم بیش‌تر ایام خود را در سفر گذراند و به ایران، عراق، شام، حجاز و ماوراءالنهر مسافرت کرد و از عالمان هر شهر و دیار بهره علمی برد.

«تاریخ مرو» از جمله آثار سمعانی است که از منابع مهم تحقیق درباره منطقه مرو به‌شمار می‌رود اما معروف‌ترین اثر سمعانی کتاب «الانساب» است که به انساب سمعانی نیز شهرت دارد.

وی در این کتاب، مسائلی اعم از تفاسیر و علوم قرآنی، ادبی، عرفانی، تاریخی، سفرنامه‌ها و دواوین را جمع‌آوری کرده است.

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

درگذشت شمس‌ العلماء- ۱۳۴۵

شمس‌العلماء عالم، ادیب و شاعر گران‌مایه دوران معاصر در چنین روزی از سال ۱۳۴۵ هجری قمری چشم از جهان فروبست.

حاج میرزاحسین قریب ملقب به شمس‌العلماء و متخلص به ربانی از علما و شعرای گران‌قدر دوره معاصر به‌شمار می‌رفت. حاج میرزاحسین قریب پس از تحصیل علوم عالی مذهبی و ادبی، مدت ۱۰ سال در هندوستان به تعلیم و تعلم روزگار گذارند و سال‌ها مدرس دارالفنون تهران و دانشکده حقوق دانشگاه تهران بود.

«اشعار حکیمانه»، «رساله منظوم درباره اصول»، «نورالحدیقه»، «تاریخ خطاطان» و «تاریخ نقاشان معروف ایران» از جمله تألیفات شمس‌العلماء ربانی است.

حاج میرزاحسین قریب ملقب به شمس‌العلماء و متخلص به ربانی سرانجام در تاریخ ۲۱ شعبان‌ ۱۳۴۵ قمری دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون آغاز سلطنت جلال‌الدین ملکشاه سلجوقی پس از قتل پدرش "آلپ ارسلان" در سال ۴۶۵ و درگذشت ابن بصیص زبیدی، نحودان و لغت‌شناس مشهور یمنی سده‌ هشتم هجری در سال ۷۶۸ ثبت است.

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

گردش اولین سفینه به دور زمین- ۱۹۶۲

پس از آن که یوری گاگارین، فضانورد روسی در ۱۲ آوریل ۱۹۶۱ برای اولین بار به وسیله سفینه فضایی واسْتوک به دور زمین گردش کرد و سالم به زمین بازگشت، رقابت امریکا و شوروی برای تسخیر فضا شدت یافت و امریکا یک ماه بعد از آن، پروژه بزرگ فضایی خود را به نام آپولو اعلام داشت.

اولین فضانورد امریکایی به نام جان گِلِن در روز بیستم فوریه سال ۱۹۶۲ به دور کره زمین گردش کرد در حالی که قبل از او فضانوردان دیگر روسی به دفعات کره زمین را دور زده بودند.

عبور از دروازه تاریخ با پاسخ امام به قسم ارتشیان حافظ تاج و تخت

افتتاح کمیسیون حقوق بشر در ژنو- ۱۹۶۷

مجمع عمومی سازمان ملل متحد پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال ۱۹۴۸، اعلامیه ها، میثاق ها و قطعنامه های متعددی را در مورد موضوعات متفاوت حقوق بشر به تصویب رساند. تا پیش از این نیز موضوعات مربوط به حقوق بشر در کمیته سوم این مجمع مورد بحث و بررسی قرار می گرفت و قطعنامه های آن برای تصویب نهایی به مجمع عمومی ارجاع می شد.

نهاد دیگری که بر رعایت حقوق بشر در سازمان ملل متحد نظارت دارد، شورای اقتصادی و اجتماعی است. فصل دهم منشور سازمان ملل متحد، تماماً به تأسیس، وظایف و آئین کار شورای اقتصادی و اجتماعی اختصاص داده شده است.

ارگانهای تابعه شورا که به موضوعات حقوق بشر می پردازند عبارت اند از کمیسیون حقوق بشر، کمیسیون فرعی ارتقاء حقوق بشر و کمیسیون مقام زن. کمیسیون حقوق بشر یکی از هفت کمیسیون کارکردی شورای اقتصادی اجتماعی بود که در واقع از ارگانهای اصلی مبتنی بر منشور سازمان ملل در زمینه حقوق بشر به حساب می آمد. در واقع این کمیسیون حدود ۶۰ سال پیش در پی بروز جنگ جهانی دوم و متعاقب آن نقض گسترده حقوق بشر کشورها بر پایه جلوگیری از فجایع انسانی بوجود آمد.

طی این دوران در زمینه توسعه حقوق بشر، ارتقاء حمایت از حقوق بشر، بررسی وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورها و بررسی مکاتبات با اشخاص در مورد نقض گسترده و مستمر حقوق بشر فعالیت کرد. کمیسیون حقوق بشر عهده‌دار رسیدگی به موضوعاتی بود که از سوی مجمع عمومی یا شورای اقتصادی اجتماعی به آن ارجاع می شد؛ از جمله آنها بررسی اتهامات نقض حقوق بشر و رسیدگی به شکایات بود.

علاوه بر این کمیسیون با سایر ارگانهای ذی صلاح سازمان ملل و سازمانهای غیردولتی که در زمینه حقوق بشر فعالیت دارند نیز همکاری می کرد. همچنین تعیین گزارشگران ویژه حقوق بشر، اتخاذ تصمیم در مورد چگونگی وضعیت حقوق بشر در برخی از کشورهای، ارائه پیشنهاد، توصیه ها و گزارشهای تحقیقاتی در زمینه مسائل حقوق بشر و ارسال گزارشها و تصمیمات به شورای اقتصادی و اجتماعی و از آن طریق به مجمع عمومی سازمان ملل متحد از جمله وظایف این کمیسیون بود. کمیسیون حقوق بشر در واقع یکی از ۷ کمیسیون کارکردی شورای اقتصادی اجتماعی بود که از ارگانهای اصلی مبتنی بر منشور سازمان ملل متحد در زمینه حقوق بشر به حساب می آمد.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون شکست نیروهای استعمارگر اسپانیا از فرانسه در هائیتی در سال ۱۶۷۷، پایان جنگ بین استعمارگران فرانسه و آزادی خواهان مکزیک در سال ۱۸۶۶،   اعلام امضای پیمان "اورشلیم" بین اردن و انگلیس در سال ۱۹۲۸، مرگ "رابرت پیری" دریانورد امریکایی و کاشف قطب شمال در سال ۱۹۲۰ و درگذشت «شیخ احمد عامر» قاری برجسته و سرشناس مصری در سال  ۲۰۱۶ به چشم می‌خورد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha