شناسایی ساختارهای صنعت گردشگری بعنوان یک تجارت پرسود اهمیت زیادی دارد و سبب توسعه دیگر صنایع در بخشها و افزایش اقتصاد و کیفیت زندگی مردم منطقه میشود.
توسعه صنعت گردشگری بویژه در مناطق روستایی و جوامع کم برخوردار سبب ایجاد فرصتهای شغلی فراوان و توسعه و پیشرفت منطقه است.
با ورود گردشگران به هر منطقه حجم بالایی از نقدینگی به آن منطقه سرازیر شده و سبب به چرخش درآمدن چرخ اقتصاد منطقه می شود، این پیشرفت و توسعه در بخش اقتصادی سبب آبادانی مناطق محروم شده و تاثیر بسزایی در وضع معیشتی مردم هر منطقه به همراه دارد.
لذا ضروری است برای جذب حداکثری مسئولان با ارتقا و بهبود زیرساختها زمینه را برای حضور گردشگران مهیا کنند.
مازندران با داشتن نعمت منابع طبیعی سرآمد همه استانها برای انتخاب گردشگران است، امروزه معضل زباله بعنوان چالش جدی استان تاثیر زیادی در حوزه گردشگری داشته و با افزایش زباله این چالش دو برابر شده است.
باید گفت چالش ایجاد شده در مبحث زباله در نگاه کلان نه تقصیر گردشگران است نه مردم مازندران بلکه باید برای مدیریت و ساماندهی آن برنامه ریزی کلان کشوری اتخاذ و استان را با اعتبار ملی از این چالش رها کنند.
نحوه برخورد بومیان منطقه با گردشگران مسئلهای است که امروزه معضل زباله به آن دامن زده است. محسن ریاحی، معلم بازنشستهای که از اصفهان مهمان مازندران شده تا در کنار خانواده از طبیعت بکر این استان استفاده کند با اشاره به اینکه حضور گردشگران سبب چرخش اقتصادی منطقه است، به ایسنا گفت: رفتار نامناسب برخی از گردشگران در حوزه فرهنگی و عدم رعایت بهداشت مناسب سبب شده تا مردم منطقه رفتار شایسته نداشته باشند.
ریاحی گفت: در جریان معضل زباله در کشور و چالش افزایش این زباله با حضور گردشگران در مناطق گردشگر هستم که این امر بهداشت محیط منطقه را دچار مشکل و مردم بومی را ناراحت و عصبانی میکند.
وی ادامه داد: عدم رعایت بهداشت یک امر فردی است کسی که در مسافرت بهداشت لازم را رعایت نکند به این معنی است که در زندگی شخصی خود نیز در رعایت بهداشت دچار مشکل است.
وی افزود: استفاده از پلاستیک برای جمع آوری و انتقال آن به سطل زباله ابتداییترین کاری است که هر گردشگر باید به آن توجه کند اما معضلی که در بیشتر مناطق بکر مازندران با آن مواجهیم نبود سطل زباله است. ما مسافران وسایل شخصی را در خودروی خود در هنگام مسافرت حمل میکنیم جای چندان مناسبی برای حمل زباله در مسافتهای طولانی نداریم لذا وجود چندین سطل زباله در مکانهای مناسب امری ضروری است.
نبود زیر ساخت مناسب برای گردشگری
وی تصریح کرد: اینکه زیرساخت مناسب برای جذب گردشگر در بیشتر استانهای گردشگر پذیر مهیا نبوده و درایت کافی در جذب گردشگر را ندارند امری است که باید مسئولان امر به آن بپردازند.
سکینه امان زاده از بومیان منطقه و هنرمند صنایع دستی مازندران نیز به ایسنا گفت: فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای فروش محصولات بومی و محلی منطقه ماست.
وی افزود: رونق اقتصادی و بهبود وضعیت مالی اهالی منطقه با حضور گردشگر از نکات مثبت حضور گردشگر برای مردم ماست.
امانزاده یادآور شد: بسیاری از محصولات غذایی و صنایع دستی خود را که امکان فروش و بازار مناسب برای آن نداریم در این ایام توسط گردشگران با قیمت مناسب خریداری میشود.
نگرانی در حفظ محیط زیست و بهداشت محیط
وی تصریح کرد: اما نگرانی ما از حضور گردشگران عدم رعایت بهداشت محیط است که واقعا امری نگران کننده است.
وی ادامه داد: اینکه گردشگر باید به نظافت محیط اهمیت دهد و در حفظ محیط زیست اقدامات لازم را داشته باشد از یک طرف و از طرفی عدم مهیا بودن زیرساخت مناسب برای حضور گردشگر از سوی متولیان امر از سوی دیگر دو نکات مهم مورد بررسی است.
امان زاده گفت: نمیشود جلوی گردشگر را به بهانه عدم رعایت بهداشت و انباشت زباله و دیگر مسائل فرهنگی و مذهبی گرفت باید راهکارمناسب با این موارد اتخاذ شود تا هم در جذب گردشگر هم مدیریت این مسائل قبل از ورود گردشگر به استان اقدام شود.
توسعه گردشگری و بهبود اقتصادی
وی اظهار کرد: گرچه افرادی چون ما که قدر گردشگر را میدانیم و حضورشان به بهبود اقتصاد ما کمک میکند رفتار مناسبی داریم اما مردمی که این نگاه را نسبت به گردشگر ندارند واکنش نامناسبی به وضعیت فرهنگی و بهداشتی این سرمایهها دارند.
وی افزود: این عدم تعادل رفتاری بین گردشگر و افراد بومی که به نظر بنده هر دو قشر حق دارند؛ سبب میشود گردشگر سال آینده استان دیگری را برای مسافرت انتخاب کند که این ضربه سختی به اقتصاد منطقه است.
حسین عمادی نیز از بومیان مازندران است، به ایسنا گفت: خوشنشینان که اقدام به خرید ویلاهای لاکچری در مازندران کردند نه تنها چالش فرهنگی را به منطقه هدیه دادند بلکه افزایش زباله و هدر رفت آب شرب در استخرهای تفریحی آنان تنها دستاورد حضور آنهاست. گرچه این افراد ممکن است آورده اقتصادی برای منطقه داشته باشند اما دستاورد منفی این افراد بیش از نکات مثبت آنهاست زیرا این افراد فقط برای تفریح و هواخوری به منطقه آمده و عملاً کار اقتصادی که منجر به توسعه استان شود ندارند.
استقرار شرکت مطالعاتی دانش بنیان با قرارداد ۸۰۰ میلیون تومانی
اما معضل زباله که شهرستان بابل را بیش از شهرهای دیگر دچار چالش کرده در ایام نوروز رنگ و بوی دیگری گرفته ونگرانی را دوبرابر کرده است، در این خصوص نیز گفتوگویی داشتیم با فرماندار بابل تا از آخرین اقدامات انجام شده در مدیریت پسماند این شهرستان را گزارش دهد.
فرماندار ویژه شهرستان بابل با اشاره به اینکه مشکلات ایجاد شده در منطقه انجیلیسی ناراحت کننده است، اظهار کرد: رفع این مشکل نیازمند همکاری همه جانبه و اقدامات فرهنگی مناسب، ایجاد اعتماد اجتماعی و بهرهگیری از راهکارهای علمی و فنی است.
سیدمصطفی میرتبار با اشاره به تجربیات موفق برخی مناطق با طرحهای جدید مهندسی و تصفیه خانههای پیشرفته، رویکرد جامع و پایدار را راهکار مناسب برشمرد.
وی با بیان اینکه سالها منطقه انجیلیسی درگیر این بحران است، یادآور شد: هنوز بحران شیرابه حل نشده و عدم اجرای صحیح سیستمهای کنترل سبب افزایش حجم زباله وآلودگی سفرههای آب زیرزمینی شده و چالش جدی ایجاد کرده است.
فرماندار ویژه شهرستان بابل تصریح کرد: برای رفع مشکل انجیلیسی درصدد هستیم تا از الگوی موفق سایت سراوان در شهرستان رشت استفاده تا فرآیند بهسازی و ساماندهی با روشهای استاندارد انجام شود.
میرتبار از استقرار یک شرکت مطالعاتی دانش بنیان با قرارداد ۸۰۰ میلیون تومانی برای بررسی و مدیریت سایت زباله بابل خبر داد و خاطرنشان کرد: روزانه ۳۰۰ تن زباله در شهرستان بابل تولید میشود که باید ساماندهی و مدیریت شود.
وی با اشاره به مسئله پسماند بعنوان یکی از چالشهای اساسی شهرستان، بر استفاده از ظرفیتهای علمی، دانشبنیان و بومی تأکید کرد و از تدوین و اجرای طرح جنگلکاری با استفاده از گونههای گیاهی پاککننده محیط زیست در سایت زباله منطقه انجیلیسی خبر داد که این طرح با حمایت شهرداری بابل اجرا و هدف آن کاهش آلایندگی محیط زیست است.
فرماندار ویژه بابل از برنامهریزی برای احداث یک کارخانه مدرن پردازش پسماند خبر داد و گفت: تفکیک زباله از مبدأ باید با مشارکت مردم و پشتیبانی لجستیکی مناسب انجام شود و لذا در این زمینه از همه سازمانهای مردم نهاد و فعال زیست محیطی دعوت به مشارکت فکری و اجرایی داریم.
اراده جدی از سوی وزارت کشور برای حل معضل زباله بابل وجود ندارد
امام جمعه بابل خاطرنشان کرد: زباله مهمترین معضل بابل است که سالهاست با آن درگیر است و بعد از ۲۸ سال هنوز مشکل زباله بابل حل نشده است. طی ۱۰ ماه گذشته شهرداری بابل بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان یعنی ماهانه ۱۵ میلیارد تومان برای حمل زباله هزینه میکند، تمام اعتبار شهرداری و عوارض مردم بابل صرف حمل زباله میشود و بسیاری از پروژههای عمرانی ما متوقف شده است.
وی با اشاره به اینکه نگاه اصولی برای مدیریت زباله وجود ندارد، تصریح کرد: بخشی از مشکلات موجود در حوزه زباله به کوتاهی دستگاههای دولتی برمی شود. این در حالی است که اگر طی ۲۸ سال نیمی از این اعتبار را برای ساماندهی سایت هزینه میکردند وضعیت به این شکل نبود و مردم این مشکلات را نداشتند.
امام جمعه بابل با اشاره به اینکه استانداری و وزارت کشور موظف به مشخص کردن مکانی برای جانمایی زباله هستند، گفت: وزارت کشور، استانداری و دستگاههای دولتی در این زمینه بسیار کوتاهی میکنند. شیرابه وانباشت زباله بلای جان مردم شده و بیتوجهی به نیازهای مردم از سوی متولیان امر گناهی نابخشودنی است.
وی مشکل پسماند را یکی از بزرگترین دغدغههای مردم دانست و گفت: به رغم تلاشهای شورای اسلامی شهر و شهرداری، متأسفانه نبود برنامهریزی مناسب و روشن باعث شده که امروز این معضل به یکی از چالشهای جدی شهرستان تبدیل شود.
امام جمعه بابل با انتقاد از هزینههای بالای مدیریت پسماند، تصریح کرد: اگر اعتبارات اختصاص یافته به این حوزه در همان منطقه هزینه میشد، میتوانست تحولات مثبتی ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه اهمال کاری متولیان امر سبب شده تا آب و هوای منطقه انجیلیسی آلوده و مردم مظلوم این منطقه در رنج و عذاب باشند واین گناه نابخشودنی است، گفت: خواستار برنامهریزی دقیق و آیندهنگری در مدیریت شهری شد تا از انباشت مشکلات جلوگیری شود.
انتهای پیام
نظرات