زینب محمدی، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: روال منظم خواب بدین معناست که شبها به موقع بخوابیم و صبحها در یک ساعت مشخص بیدار شویم و بدنمان به این نظم عادت کند.
وی خواب را فرآیندی ضروری برای عملکرد صحیح مغز عنوان کرد و افزود: نداشتن برنامه مشخص برای خواب و ناتوانی در خوابیدن، عملکرد مغز، فرآیندهای فکری، هیجانات و خلق ما را تحت تاثیر قرار میدهد.
او با بیان اینکه خواب یک فرآیند منفعل نیست و خوابیدن، شروعی برای عملکرد مغزی ما است، خاطرنشان کرد: بسیاری از هورمونهای مورد نیاز بدن ما خصوصا هورمونهای رشد در هنگام خواب ترشح میشود، از همین رو خواب به موقع در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر مورد تاکید است.
محمدی اظهار کرد: افرادی که به طور مکرر دچار بیخوابی میشوند حتما باید این موضوع را جدی بگیرند و به آن توجه کنند چرا که بیخوابی به تدریج تبدیل به بدخوابی و در نهایت منجر به اختلالات خواب میشود که تاثیرات عمیقتری بر سلامتی میگذارد و نیاز به مداخلات درمانی گستردهتری دارد.
این روانشناس با اشاره به اینکه خواب شامل مراحل مختلفی است، تصریح کرد: اگر دچار بیخوابی، بدخوابی یا اختلالات خواب شدهایم، ابتدا باید بدانیم کدام مرحله از خوابمان تخریب شده و آسیب دیده است که برای این کار نیاز به یک رواندرمانگر داریم.
وی با بیان اینکه درمان اختلالات خواب با سرعت اتفاق نمیافتد و در این راه باید صبور بود، افزود: برای درمان اختلالات خواب لازم است مشکلات رفتاری تاثیرگذار بر روی خواب مورد سنجش و آنالیز قرار گیرد و تغییر کند زیرا این مشکلات حتی اگر بسیار کوچک باشد، میتواند تاثیرات بزرگی در روند خواب داشته باشد.
محمدی خاطرنشان کرد: در مواجهه با اختلالات خواب باید این بررسی صورت گیرد که آن اختلال چقدر نیاز به دارودرمانی و چقدر نیاز به رواندرمانی دارد و چه بسا بهتر است این دو روش درمانی همسو با یکدیگر در پیش گرفته شود تا تاثیرات مثبت آن در بیمار نهادینه شده و با قطع دارو، خواب مناسب استمرار داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه خواب بعد از ظهر معمولا برای تامین بهداشت خواب توصیه نمیشود، اظهار کرد: خواب بعد از ظهر بر روی کیفیت خواب شبانه ما تاثیر مستقیم میگذارد و از آنجایی که به هیچوجه نمیتواند جایگزین خواب عمیق شبانه شود، بهتر است حتیالامکان بسیار کم باشد.
این روانشناس به موضوع بیخوابی رفتاری در کودکان اشاره کرد و گفت: برخی کودکان با وجود جنب و جوش و فعالیت زیاد در طول روز، باز هم وقتی شبها در رختخواب قرار میگیرند به بهانههای مختلف در مقابل خواب مقاومت میکنند و اگر این رفتار، پرتکرار باشد حتماً نیازمند مراجعه به متخصص و بررسی الگوی خواب کودک است زیرا این موضوع میتواند رشد او را تحت تاثیر قرار دهد.
وی ضمن توصیه به داشتن برنامه ورزشی منظم برای داشتن خواب مطلوب، اظهار کرد: پیادهرویهای ساده هدفمند و آگاهانه و همراه با مراقبه تاثیر زیادی بر بهبود کیفیت خواب دارد و میتواند آن را چند درجه ارتقا دهد. در مقابل باید توجه داشته باشیم که انجام ورزشهای سنگین قبل از خواب به هیچوجه توصیه نمیشود.
انتهای پیام
نظرات