• دوشنبه / ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۰:۰۲
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1404011808269
  • خبرنگار : 50622

فرصت‌ها و چالش‌های صنعت مبلمان ایران

فرصت‌ها و چالش‌های صنعت مبلمان ایران

ایسنا/البرز دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تهران، اظهار کرد: امروزه در صنعت مبلمان کشور انواع رنگ‌های سلولزی یا تینری استفاده می‌شود که این مواد اگر در شرایط خوبی استفاده نشود؛ می‌تواند سرطانزا بوده و مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد کند.

دکتر هادی غلامیان در گفت‌وگو با ایسنا ضمن اشاره به افزایش گرایش جامعه به استفاده از مبل گفت: مبلمان یک کالای وارداتی نیست و با داشتن یک پیشینه قدیمی، از دیرباز در فرهنگ ما استفاده می‌شده است. اما تقریباً طی ۳۰ سال گذشته گستره استفاده از آن در کشور ما به خاطر تغییر سبک زندگی مردم افزایش بیشتری پیدا کرده است.

وی افزود: این افزایش تقاضا و تغییر در سبک زندگی، فرصت‌ها و چالش‌های بسیاری به وجود آورده است. از این منظر وقتی یک صنعت مورد توجه جامعه قرار می‌گیرد، به تبع آن باعث می‌شود که شغل های جدیدی هم به وجود آید.

این استاد دانشگاه تهران مطرح کرد: بر اساس آمار هفت تا هشت درصد اشتغال در حوزه صنعت مبلمان اتفاق می‌افتد و این یعنی صنعت مبلمان پتانسیل بالایی برای ایجاد اشتغال دارد.

غلامیان ادامه داد: از طرفی دیگر با ایجاد شغل در این حوزه گردش مالی خوبی هم اتفاق می‌افتد. چون مبلمان یک کالای استراتژیک نیست و در بسیاری از موارد و حتی شرایط تحریم این صنعت توانسته از صادرات مبل ارز آوری خوبی برای کشور داشته باشد.

این مدرس دانشگاه با اشاره به چالش‌های موجود در صنعت مبلمان بیان کرد: از سوی دیگر در این صنعت با چالش‌هایی هم مواجه هستیم که بزرگترین و اصلی‌ترین آن ماده اولیه است. در این زمینه معمولا در تامین سازه چوبی مبل دچار کمبود هستیم. البته امروزه نه تنها در کشور ما که در کل دنیا تلاش‌هایی شده که از چوب خام به عنوان ماده اولیه در صنعت مبلمان استفاده نشود.

 وی افزود: استفاده از چوب خام ارزش افزوده و قیمت بالایی دارد، به این خاطر سعی شده از فرآورده‌های مهندسی شده، لایه‌ای، صفحه‌ای و انواع کامپوزیت‌های چوبی به جای چوب خام استفاده شود. در این زمینه می‌توانیم از چوب های با قطر کمتر یا ضایعات چوب برای ساخت کامپوزیت‌ها هم استفاده کنیم.

دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ در تخصص مهندسی صنایع مبلمان دانشگاه تهران اظهار کرد: در حال حاضر صنعت مبلمان در دنیا به این سمت حرکت کرده و چون ماده اولیه چوبی زیادی در اختیار نداریم، ما هم باید به این سمت حرکت کنیم.

غلامیان با اشاره به ضرورت حفظ جنگل‌ها و جلوگیری از قطع درختان گفت: در ایران سهم سرانه جنگل بسیار پایین است و جنگل‌هایی که در کشور وجود دارد، بیشتر نقش اکوسیستمی و اکولوژیکی دارد. از این رو قطع کردن آنها برای مصارف صنعتی درست نیست. اما در مواردی خاص مثل گونه‌هایی که به دیر زیستی می‌رسند، یا دچار عیب هستند، می‌توان از چوب این دسته از درختان استفاده کرد.

وی با تاکید با استفاده از فناوری و راهکارهای جدید برای تامین مواد اولیه در صنعت مبلمان اظهار کرد: در صنعت مبلمان برای تامین مواد اولیه به سراغ راهکارهایی که امروزه در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد باید رفت. به عنوان مثال امروزه بسیاری از کارخانه‌های برند و بزرگ صنعت مبلمان به سمت درختکاری صنعتی حرکت کرده‌اند و سطح زیادی را به کاشت درخت اختصاص داده و در آن گونه‌های سریع الرشد می‌کارند.

وی افزود: به عنوان مثال در کشور ما درخت صنوبر جزء گونه‌هایی است که سریع رشد کرده و کشت آن متداول است. این گونه درخت در تعداد انبوه کشت شده و پس از چند سال قطع و دوباره نهال‌های جدید جایگزین درختان قطع شده می‌شود.

وی مطرح کرد: در حال حاضر کشورهای بزرگی مثل کانادا که جنگل‌های زیادی دارد؛ این سیاست را دنبال کرده و برای قطع هر درخت نهالی را جایگزین آن می‌کند و با این اقدام بعد از چند سال دوباره منابعی از درخت و چوب در اختیار دارد.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه چوب جزء منابع تجدیدپذیر است، افزود: برخلاف ماده‌های طبیعی دیگری که در کشور داریم و به سرعت و به راحتی تجدیدپذیر نیستند؛ درخت و چوب با فراهم کردن شرایط حداقلی، به راحتی تجدیدپذیر است.

وی خاطر نشان کرد: نکته مهم بعدی در مورد مواد اولیه صنعت چوب موضوع استانداردسازی است. امروزه برای اینکه بتوانیم مبلمان با کیفیت تولید کنیم؛ نیازمند ماده اولیه با کیفیت هستیم. در خیلی از موارد کامپوزیت‌ها یا فرآورده‌های دیگر که در این صنعت تولید می‌شود باید استاندارد لازم را داشته باشد. به عنوان مثال چسبی که استفاده کنیم نباید اوره فرمالدهید باشد چون سرطانزاست و اگر هم استفاده می‌شود؛ درصد استاندارد آن باید رعایت شود.

غلامیان در ادامه گفت: اگر در این زمینه استانداردها را در محدوده‌های مشخص شده، نگه نداریم؛ درآینده دچار چالش‌های جدی در این حوزه خواهیم شد. البته در حوزه استانداردسازی ماده اولیه فقط چوب مد نظرنیست، بلکه استفاده از پوشش‌ها و رنگ‌ها هم مورد تاکید است.

وی افزود: امروزه در صنعت مبلمان کشور انواع رنگ‌های سلولزی یا تینری استفاده می‌شود که این مواد اگر در شرایط خوبی استفاده نشود؛ می‌تواند سرطانزا بوده و مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد کند.

غلامیان بیان کرد: در این زمینه دنیا به سمت استفاده از پوشش و رنگ‌های سبز حرکت کرده است و صنعت مبلمان ما نیز باید در این مسیر قرار بگیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha