• دوشنبه / ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۶:۳۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1404011808704
  • خبرنگار : 71931

تغییرات غول یخی منظومه شمسی طی ۲۰ سال اخیر

تغییرات غول یخی منظومه شمسی طی ۲۰ سال اخیر

چندین دهه از رصد «سیاره اورانوس» می‌گذرد. این غول یخی همچنان در حال تغییر و دگرگونی است. دانشمندان پس از دو دهه رصد این سیاره توسط تلسکوپ فضایی «هابل» یافته‌های جدید خود را منتشر کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، در سال ۱۹۸۶ «فضاپیمای وویجر ۲» (2 Voyager) از کنار «اورانوس» عبور کرد و اولین تصاویر دقیق از این جهان دوردست را به ما نشان داد. این پرواز، اطلاعات زیادی به ستاره‌شناسان داد، اما تصاویری که این فضاپیما از «سیاره اورانوس» با خود بازگرداند، الهام‌بخش محققان نبود. بعدها محققان متوجه شدند که دلیل آن، مشاهده این سیاره توسط فضاپیما برای لحظه‌ای کوتاه بوده است.

«سیاره‌ اورانوس» که زمانی فقط به عنوان یک گوی آبی کم‌رنگ و بدون ویژگی خاصی به حساب می‌آمد، اکنون نیازمند مشاهده و نظارت در بازه‌های زمانی بلند مدت است. همه چیز به آرامی در دنیای این غول یخی در حال تغییر است.

به نقل از یوتی، یکی از بارزترین ویژگی‌های «سیاره اورانوس» این است که دارای جهانی متفاوت در هر طرف از این سیاره است. در حالی که شیب محوری سیاره زمین حدود ۲۳ درجه است، اورانوس دارای انحراف محوری ۹۸ درجه است. این یعنی، در طول تابستان در «سیاره نپتون»، خورشید همیشه بالای سر «اورانوس» است، در حالی که در طرف دیگر این سیاره که فصل زمستان است، همیشه در تاریکی به سر می‌برد.

از آنجایی که ۸۴ سال طول می‌کشد تا اورانوس یک دور کامل به دور خورشید بچرخد، تابستان و زمستان در این سیاره هرکدام چهار دهه طول می‌کشند.

طی ۲۰ سال گذشته، «تلسکوپ فضایی هابل» (Hubble Space Telescope) هر از چندگاهی تصاویر دقیقی از «اورانوس» در طیف مرئی یا فروسرخ گرفته است.

اکنون محققان دیدی از نیم‌کره شمالی اورانوس دارند که در آنجا از اوایل بهار به اواسط تابستان تغییر فصل می‌دهد. این تغییرات در سال ۲۰۳۰ اتفاق می‌افتد.

پژوهشگران از این مشاهدات، متوجه شدند که مناطق قطبی به طور قابل توجهی «گاز متان» کمتری نسبت به مناطق استوایی دارند. دلیل رنگ آبی کم‌رنگ این سیاره نیز همین «گاز متان» است.

منطقه قطب شمال اورانوس نیز با ورود به تابستان در حال درخشیدن است، زیرا با گرم‌شدن آب‌وهوا، لایه‌ای از مه در این سیاره در حال رشد است.

اورانوس حالا دیگر یک سیاره مبهم نیست و دارای لایه‌های نواری در اطراف استوای خود است.

ستاره‌شناسان به رصد طی شدن روند فصول در اورانوس ادامه خواهند داد. محققان در این مطالعه به یافته جدیدی رسیدند مبنی بر اینکه اولین تصاویر گرفته شده از اورانوس توسط «وویجر ۲» صرفا به دلیل زمان‌بندی نامناسب ناکارآمد بوده و اورانوس سیاره‌ای بدون ویژگی نیست.

اکنون به نظر زمان مناسبی است که فضاپیمای دیگری به بیرون از منظومه شمسی فرستاده شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha