دکتر حمیده چوبک در گفت و گو با ایسنا، با ابراز خرسندی از یافتههای پایان فصل هفتم کاوش در این محوطه تاریخی و باستانی سخن به میان آورد و افزود: با توجه به شنایایی صفه و محراب جدید در مسجد جامع شهر قدیم جیرفت و در راستای تاکید وزیر میراث فرهنگی و حمایت نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد انتظار است کاوش ها در سال جاری ادامه یابد زیرا بر حسب نظریات باستان شناسی به یافته های جدیدتری خواهیم رسید.
وی وسعت مسجد جامع شهر قدیم جیرفت را شگفت انگیز دانست که بیشتر از آنچه بیان میشود است و اظهار داشت: وسعت مسجد جامع شهر قدیم جیرفت "دقیانوس" ۲ الی ۳ هزار متر بیشتر از گمانه زنیهایی می باشد که تاکنون عنوان شده است.
سرپرست گروه کاوش شهر قدیم جیرفت شرایط جوی را علت محدودیت ادامه کاوشهای اخیر عنوان کرد و گفت: در این فصل کاوش به دلیل گرمای هوا و زمان کمی که داشتیم، کاوش را به مسجد جامع شهر جیرفت که مهمترین اثر اینشهر است، محدود کردیم.
چوبک، وسعت شناسایی شده مسجد شهر قدیم را ۵ هزار متر مربع دانست و گفت: برای آگاهی بیشتر از گسترش مسجدی که تاکنون ۵ هزار متر مربع آن شناسایی شده است، کاوش را در بخش شبستان شرقی ادامه دادیم.
این باستان شناس با ابراز خرسندی از دستیابی به یافتههای جدید در کاوش های اخیر، افزود: نتیجه این فصل از کاوش های اخیر شناسایی دیواری به طول ۲۴ متر با پشت بندهای زیبا شده است و در این بخش یک محراب هم قرار دارد که به نظر می رسد این بخش مسجد در دوره سلجوقیان به مسجد پیشینالحاق شده و حدود یک هزار متری وسعت دارد.
چوبک، تعدد محراب را در مسجد شهر قدیم جیرفت نشانه گسترش شهر و افزایش جمعیت دانست.
سرپرست گروه کاوش شهر قدیم قدیم جیرفت از شناسایی سومین محراب در مسجد جامع خبر داد که دو محراب دیگر حاصل کاوش های گذشته است.
وی با تشریح وضعیت حاصل از کاوش در محدوده پشت شبستان و مناره مسجد به منظور آگاهی از چگونگی فضاهای معماری که بوجود آمده، خاطرنشان کرد: شناسایی صفههایی در اینمحدوده با روش “هره های آجرهای نره” ساخته شده و مدل و الگوی معماری کویری در شهرهای کرمان و یزد است.
وی صفههای کشف شده اخیر را بخشی از فضاهای ایوان خانههای مسکونی عنوان کرد که نشان دهنده این است که این بخش ها بعد از ویرانی مسجد بصورت سکونتگاههای ضعیفتری ایجاد شده است که ادامه شناسایی این بخش در فصل بعدی کاوش انجام می شود.
چوبک با اشاره به پیشینه مسجد شهر قدیم جیرفت گفت: مسجد شهر کهن جیرفت در دوره صفاریان توسط عمرولیث صفاری ساخته شد که بنا به کاوش جدید در دورههای بعد به دلیل افزایش جمعیت شهر، بخش هایی به مسجد پیشین افزوده شده است.
وی در ادامه افزود: شهر قدیم جیرفت از شهرهای دوران اسلامی است که اوج شکوفایی آن در سدههای میانی هجری و در دوره سلجوقیان میباشد و محوطه شهر قدیم جیرفت در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی به ثبت ملی رسیده است.
به گزارش ایسنا، کاوشهای فصل هفتم در محوطه تاریخی شهر قدیم جیرفت پس از وقفه ۸ ساله از هشتم فروردینماه ۱۴۰۴ آغار شده که ۲۱ فروردین ادامه دارد و این فصل کاوش پس از سفر وزیر میراث فرهنگی و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به جیرفت انجام شد که طبق وعده وزیر در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات