• شنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۶:۲۵
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1404012715028
  • خبرنگار : 71078

بحران‌ کم‌آبی و راهکارهای سازگاری

کشور را تبدیل به آبکش کرده‌ایم

کشور را تبدیل به آبکش کرده‌ایم

ایران سال‌های خشکی را پشت سر می‌گذارد، به‌گونه‌ای که طی سال آبی جاری به‌طور میانگین بیش از ۳۶ درصد بارش کمتر از میانگین بلندمدت دریافت کرده است. در این شرایط نحوه برداشت آب اهمیت زیادی پیدا می‌کند این در حالیست که به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، کشور را با حفر چاه‌های متعدد غیرمجاز و اضافه برداشت چاه مجاز تبدیل به آبکش کرده‌ایم.

به گزارش ایسنا بحران کم‌آبی موضوعی است که در  سال‌های اخیر گریبانگیر ایران شده است. احد وظیفه در این باره به ایسنا می‌گوید: اگر  سرانه سالانه آب ۱۵۰۰ متر مکعب و بالاتر باشد، شرایط از نظر آبی بدون تنش است و زمانی که این سرانه به ۱۱۰۰ متر مکعب کاهش پیدا می‌کند، وارد دوره تنش آبی می‌شویم.

وی ادامه می‌دهد: هر جامعه بستگی به روش استفاده از آب، از این تنش متاثر می‌شود. به عنوان نمونه تنش آبی بر کشورهای مبتنی بر کشاورزی تاثیر بیشتری می‌گذارد. زمانی که سرانه سالانه آب ۵۰۰ مترمکعب می‌شود، بحران کم‌آبی رخ می‌دهد.

 حمید ظهرابی – معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست – نیز با اشاره به اینکه چالش آب، یکی از بحرانی‌ترین مسائل کشور است، می‌گوید: ناترازی شدیدی در منابع آبی وجود دارد. میزان مصرف از منابع آبی، چه سطحی و چه زیرزمینی، بسیار فراتر از ظرفیت طبیعت است. بخش عمده این مصرف به کشاورزی کم‌بازده اختصاص یافته و نتیجه آن خشک‌شدن تالاب‌ها، رودخانه‌ها، افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی و پدیده‌هایی مانند فرونشست زمین و افزایش گرد و غبار است.

 شرایط به‌گونه‌ای پیش رفته است که به گفته مصطفی رجبی‌مشهدی - مدیرعامل شرکت توانیر- در سال جاری به دلیل خشکسالی امکان استفاده حداکثری از ظرفیت نیروگاه‌های برقابی را نداریم، یعنی امسال نسبت به سال گذشته تنها می‌توانیم از یک‌سوم ظرفیت تولید برق نیروگاه‌های برقابی استفاده کنیم، علاوه بر آن بخشی از تعمیرات نیروگاه‌ها که در سال گذشته به دلیل محدودیت‌هایی که در زمینه سوخت داشتیم به سال جاری موکول شد و اکنون باید تعمیرات اساسی صورت گیرد.

در کلانشهرهایی مانند تهران کم‌آبی تشدید شده است. به گفته وظیفه در پایتخت شرایط به‌گونه‌ای است که حتی با وجود بارندگی نرمال، این کلانشهر در مرز بحران آبی قرار می‌گیرد، چه برسد به اینکه بارندگی کمتر از نرمال باشد.

این وضعیت در شرایطی بر استان تهران حاکم است که بر اساس داده‌های سازمان هواشناسی، تهران در سال آبی جاری نسبت به میانگین بلندمدت بیش از  ۴۰ درصد کم‌بارشی دارد.

به گفته وظیفه یکی از معضلات تهران تامین بخش اصلی آب شرب از زیر زمین است. حدود ۴۰ متر مکعب مصرف هر ثانیه آب تهران است. ۲۴  متر مکعب از این مقدار از منابع آب زیرمینی به دست می‌آید.

وی تاکید می‌کند: این رقم ناخوشایندی است چون با کاهش بارش، محدویت بیشتری برای خروج آب از سدها اعمال می‌شود این در حالیست که آب دشت‌ها از  چشمه‌های ارتفاعات و بالادست تامین می‌شود که در رودخانه‌ها جاری می‌شود و به سمت سدها می‌آید.

وظیفه می‌گوید: دلایل فرونشست در دشت‌های جنوب تهران رها نشدن آب به سمت این دشت‌ها، کاهش بارش، برداشت‌های بی‌رویه با حفر چاه است. به‌تدریج فرونشست به داخل شهر نفوذ می‌کند، همانگونه که فرونشست از جنوب اصفهان به داخل این شهر  وارد شده است البته با توجه به اینکه تهران یک شهر کوهپایه‌ای محسوب می‌شود، احتمال دارد ورود فرونشست به داخل آن زمان‌بر باشد. هرچند که بر اساس تصاویر منتشر شده جنوب استان تهران از  تالاب صالحیه تا تهران خط عمیق و طولانی فرونشست که کیلومترها ادامه دارد، دیده می‌شود.

وی با اشاره به برداشت بی‌رویه آب کشور اظهار می‌کند: کشور را با احداث حفر چاه‌های متعدد غیرمجاز و اضافه برداشت چاه مجاز تبدیل به آبکش کرده‌ایم، به‌گونه‌ای که بیش از ۸۰ درصد اضافه برداشت از چاه‌های مجاز صورت می‌گیرد. این وضعیت نمی‌تواند در بلندمدت ادامه پیدا کند چون حجم آب سفرهای آب زیرزمینی مشخص است. هرچه ارتفاع آن پایین‌تر رود، شورتر می‌شود و کیفیت آن افت می‌کند. با انتقال آب شور به زمین‌های کشاورزی، حاصلخیزی خاک کمتر می‌شود و تبعات دیگری در  پی دارد.

چه باید کرد؟

در این شرایط لزوم همکاری و انسجام دستگاه‌های مختلف برای سازگاری با این شرایط ضروری‌ است. به گفته ظهرابی دیگر نمی‌توان خشکسالی را پدیده‌ای مقطعی دانست. ما اکنون با وضعیت خشکسالی و کم‌آبی روبه‌رو هستیم. بارش‌های بی‌موقع، بارش کم یا بارش‌هایی که منجر به سیلاب می‌شوند را شاهد هستیم بنابراین باید الگوی کشت خود را متناسب با منابع آب و توان سرزمین، از جمله خاک و سایر عوامل مؤثر در کشاورزی اصلاح کنیم.

عیسی بزرگ‌زاده - سخنگوی صنعت آب – نیز ضمن اشاره به تکلیف دستگاه‌های مختلف برای مدیریت مصرف آب تاکید می‌کند: حوزه کلان آب فقط محدود به وزارت نیرو نیست بلکه بخش اصلی مصرف آب در وزارت جهاد کشاورزی است، برنامه‌ریزی، تأمین مالی و دیگر مؤلفه‌ها در سازمان برنامه‌وبودجه انجام می‌شود، قانون‌گذاری بر عهده مجلس است، برخی بخش‌های صیانتی مربوط به سازمان حفاظت محیط زیست می‌شود و حتی استانداری‌ها و شهرداری‌ها نیز در حوزه‌های شهری با وزارت کشور همکاری می‌کنند.

در این میان علاوه بر دستگاه‌های متولی که بیش از گذشته لازم است در  حوزه آب به وظایف قانونی خود عمل کنند. مردم نیز در این زمینه می‌توانند نقش آفرین باشند. به گفته علی سیدزاده - مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت آب و فاضلاب کشور- هم اکنون میانگین سرانه مصرف آب برای هر ایرانی ۱۹۵ لیتر در شبانه روز است این در حالی است که الگوی مصرف (حد مجاز مصرف آب در شبانه روز) تعیین شده برای هر یک از افراد ۱۳۰ لیتر در شبانه روز تعیین شده است.

به گزارش ایسنا در روزگاری که دیو کم‌آبی و خشکسالی بر ایران سایه افکنده است، همکاری و هم‌افزایی مردم و دستگاه‌های مختلف می‌تواند باعث شود که راحت‌تر از این شرایط بگذریم.

بیشتر بخوانید:

این خشکسالی مقطعی نیست

طی ۵ سال باید ۱۵ میلیارد مترمکعب ناترازی آب برطرف شود

میانگین بارش کشور ۳۵ درصد کمتر از حد نرمال است

کاهش شدید ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۰۸:۰۵

با سلام یکی از علت های کمی آب و فرو رفت زمین وجود چاه‌های غیر مجازی است که توسط افرادی که از وزارت جهادکشاورزی پروانه دامداری دریافت کرده اند این افراد بمحض برقرار شدن واحد دامداری اقدام به حفر چاه غیر مجاز و برداشت اب جهت کشت محصولات کشاورزی میکنند

avatar
دیروز ۱۰:۴۲

هیچگونه مدیریتی در کشاورزی وجود ندارد در جنوب کشور برنج کاشته میشود

avatar
دیروز ۱۱:۲۶

بخش کشاورزی با تمام تلاش و با کمترین منابع آبی محصولات کشاورزی مهم کشور را با کمترین تغییر قیمت تامین می نماید.ساخت و سازهای بی ضوابط اطراف تهران و کرج و غیره مصرف آب را به شدت افزایش داده است و به کشاورزی ارتباطی ندارد. آمار غلط ارائه ندهید .

avatar
دیروز ۱۰:۵۸

بای. محصولات آب بر مثل گوجه فرنگی سیب زمینی هندوانه انواع سبزی و .... در جاهای کم آب کشت شود و وزارت کشاورزی تعیین کند هر روستا چه محصولی و در چه اندازه ای کشت کند

avatar
دیروز ۱۲:۲۲

منابع آب استانها و شهرستانها ، اداره جهاد کشاورزی ،مقصر اصلی هستند حفر بی رویه چاههای عمیق مجاز و غیر مجاز ، نمونه آن شهرستان نهاوند بیش از ۲۰۰ هکتار خیار کاری دارد که هر دو روز آبیاری میشوند ،

avatar
دیروز ۱۳:۲۳

برخی از کشاورزان محصول زودرس کاشت میکنن این محصول ارزش غذایی ندارد

avatar
دیروز ۱۳:۳۸

اقایان به تاریخ ۳۰۰۰ ساله ایران نگاه کنید به زمانیکه کویر مرکزی ایران دریاچه بزرگتر از خزر بود پس برای رهایی از فرونشست ها ؛ ریزگرد ها و خشکسالی های خطرناک فقط یک راه دارد با حفاری قنات ازتنگه هرمز کویر مرکزی ایران را پر اب کنید

avatar
امروز ۱۲:۳۹

جناب این کار غیر ممکن است کویر مرکزی چند صد متر بلند تر از سطح دریا قرار دارد.

avatar

اقای عزیز ایران مانند یک بدن است و یک بدن احتیاج به رگهایی دارد که خون (در اینجا اب) را به تمام بدن برساند.

avatar
دیروز ۱۸:۰۶

محصولات کشاورزی به غیر گندم باید وارد شود تا آبهای شیرین آسیب نبیند مگر هندوانه سیب زمینی وخربزه هم صادرات می کنند وبه غیراز برنج وجو وذرت و گندم بقیه حذف شود

avatar
دیروز ۱۸:۱۳

آقایان مگر نمی گویید دیو خشکسالی ای کارشناسان محیط زیست کارشناسان آب وفاضلاب کشاورزی ووووووبخدا به چمن آب دادن اشتباه است همه شهرها به چمن ها آب می‌دهند در صورتی که در سایرکشورها که الگوی مصرف دارند اصلا چمن ها را خشک کردن فقط به درختان آب میدهند

avatar
دیروز ۲۱:۰۷

کاش بجای این گزارش راهی عملی برای انجام این کار میدادند ..و اجازه ایجاد صنایع آب بر مثل ذوب فلزات در جایی مثل زنجان ابهر داده نشود که با صد ها چاه عمیق سفره های زیر زمینی را می‌مکند .. و از روشهای نوین آبیاری و کشت گلخانه استفاده و ترغیب و اجبار کنند

avatar
امروز ۰۱:۲۰

اب کانال ها را باز کنید و به جای ان، تمام چاه های کشور را پلمب کنید و کشاورزان را مجبور کنید دست از ابیاری سنتی مثل غرقابی بردارند و از ابیاری کم مصرف استفاده کننده

avatar
امروز ۱۱:۰۷

ارزش آب خیلی زیاده و نباید بیهوده آنرا هدر بدهیم آب یعنی زندگی یعنی آبادانی اما خیلیا اهمیت نمی‌دهند و آب بیهوده هدر میدهند یک روز تعطیل ک میاد هرکسی ک‌ ماشین داره شلنگ برمیداره و ماشینشو می‌شوره اگر هم بهشون تذکر بدیم ناراحت میشن