• چهارشنبه / ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۲۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404012010011
  • خبرنگار : 50038

از لزوم کاربردی‌شدن آموزش‌ها برای زایش تولید تا نفوذ در بدنه اقتصادی کشور

از لزوم کاربردی‌شدن آموزش‌ها برای زایش تولید تا نفوذ در بدنه اقتصادی کشور

ایسنا/همدان امسال نهمین سالیست که رهبر معظم انقلاب شعار سال را، شعاری اقتصادی انتخاب کرده‌اند و از سوی دیگر سرمایه‌گذاری رکن رکین و نقطه ثقل تمام فعالیت‌های اقتصادی است.

امروز مهمترین بخش جنگ کشورها، بحث اقتصادی بوده و مهمترین بخش جنگ اقتصادی هم موضوع مهم سرمایه‌گذاری است.

نامگذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، بیانگر ضرورت توجه بیش از پیش به مسئله اقتصاد کشور است. 

«سرمایه‌گذاری برای تولید» نه‌تنها به‌عنوان یک شعار، بلکه به‌عنوان یک نقشه راه برای آینده اقتصادی کشور است، نامگذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی بیانگر ضرورت توجه بیش از پیش به مسئله اقتصاد کشور است. شعار سال جدید هدفمند، جهت‌دار و از کلید واژه‌های اقتصادی که معطوف به مشارکت سرمایه‌های مردمی در رونق دادن به تولید است، بهره می‌برد.

ضرورت ارتباط نزدیک میان دانشگاه‌ها و صنایع برای حل مشکلات تولیدی

دکترای علوم سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه ملایر گفت: تحقق شعار سرمایه گذاری برای تولید به مانند حل جورچینی است که دستگاه‌های مختلف ذیل قوای سه گانه کشور باید قطعات مناسب را در جای مناسب خود قرار دهند، اما نقش دانشگاه به عنوان یک نهاد علمی در حل این مسئله نقشی بی‌بدیل است که تا حد امکان به آن خواهم پرداخت.

محمد دشتی‌مرویلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، افزود: تحقق ازدیاد سرمایه‌گذاری در بخش تولید و هدایت سرمایه به بخش‌های مولد، نیازمند ملزومات فراوانی است که از جمله آن توسعه فن‌آوری و آموزش نیروی انسانی ماهر، حمایت از تولید در رقابت با واسطه‌گری و سفته‌بازی و تقویت بازارهای داخلی و خارجی است که دانشگاهها می‌توانند در تحقق تک تک این ملزومات نقش ایفا کنند.

وی ادامه داد: در بخش توسعه فناوری و آموزش نیروهای ماهر دانشگاه‌ها می‌توانند با انجام تحقیقات کاربردی و توسعه فناوری‌های نوین، به حل مشکلات واحدهای تولیدی و رونق آنان و جذب سرمایه های جدید کمک کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه ملایر افزود: دانشگاه‌ها همچنین با توسعه فناوری‌های جدید الگوها و مدل‌های تولید علمی را برای برطرف کردن نیازهای اصلی کشور طراحی می‌کنند، در این خصوص ایجاد ارتباط نزدیک میان دانشگاه‌ها و صنایع برای حل مشکلات تولیدی و افزایش بهره‌وری ضروری است، این همکاری می‌تواند به تولید محصولات با کیفیت داخلی منجر شود.

آموزش‌ها از حالت تئوریک به سمت آموزش‌های کاربردی تغییر کند

دشتی‌مرویلی خاطرنشان کرد: در همین بخش دانشگاه‌ها باید با تغییر آموزش‌های خود از حالت تئوریک به سمت آموزش‌های کاربردی؛ فارغ‌التحصیلان ماهر و آماده‌به‌کار در بخش‌های مختلف صنعتی تربیت کنند و همچنین دانشگاه‌ها و مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری وابسته به آن‌ها میبایست با حمایت از کارآفرینی و ایجاد فضای مناسب برای استارتاپ‌ها، دانشجویان را تشویق به تبدیل ایده‌های نوآورانه به محصولات قابل عرضه در بازار می‌کنند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: در خصوص رقابت‌پذیر کردن تولید با سایر فعالیت‌های غیر اقتصادی نقش اصلی را باید دولت و مجلس با سیاستگذاری‌های درست ایفا کنند، در همین جا خوب است نقدی به طولانی شدن فرآیند تصویب قانون مالیات بر سوداگری داشته باشیم که اگرچه با تغییرات صورت گرفته در آن اثربخشی آن تقلیل یافت، اما همین قانون نیم‌بند نیز سالیان سال است که منتظر تصویب نهایی است.  

وی تصریح کرد: در صورت تبیین اهمیت این موضوع برای نسل جوان دانشجو و نقش آن در آینده ایشان توسط اساتید دانشگاه و ترویج و تقویت گفتمان‌ حمایت از تولید، زمینه مطالبه‌گری برای سیاست‌گذاری به منظور هدایت سرمایه‌گذاری مردمی در تولید فراهم می‌شود که تشکل‌های دانشگاهی باید در این خصوص فعال باشند.

دشتی‌مرویلی نکته دیگر تقویت فرهنگ استفاده از تولیدات داخلی و نهادینه کردن این فرهنگ در قشر جوان دانشجوست که می‌تواند با کمک به توسعه بازار داخلی زمینه را برای هدایت سرمایه به حوزه‌های مولد اقتصادی و افزایش کیفیت تولیدات داخلی فراهم آورد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ملایر افزود: حل مسئله هدایت سرمایه به بخش های مولد نیازمند همکاری و هماهنگی همه دستگاهها در کشور است، بنابراین پیشنهاد می‌شود در این زمینه هیئت وزیران یا شورایی به ریاست معاون اول رئیس جمهور نقش دستگاه‌ها و وظایف هر کدام را در تحقق این شعار مشخص کرده و با نظارت مستمر بر عملکرد هر دستگاه، گزارش آن را به مردم ارائه کنند.

وی اظهارکرد: در صورت انجام چنین کاری حتی می‌توان نقش‌های بیشتری به دانشگاه‌ها سپرد به عنوان نمونه دانشگاه‌ها در هر منطقه می‌توانند متکفل تهیه، بررسی و پیشنهاد طرح‌های سرمایه‌گذاری سودآور با توجه به مسائل مرتبط با  آمایش سرزمینی شده و این طرح‌ها را برای استفاده سرمایه‌گذارن منتشر کنند.

دشتی‌مرویلی گفت: اگرچه دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و مراکز رشد و پارک‌های علم و فن‌آوری در این زمینه می‌توانند موثر واقع شوند، اما مطالبه ایفای این نقش توسط نهادهای بالادستی در بدنه دولت به عنوان یک ضرورت می‌تواند به تحقق این نقش کمک کند.

لزوم بکارگیری تخصص دانشگاه‌ها برای زایش تولید در کشور

مسئول بسیج اساتید دانشگاه ملی ملایر نیز در رابطه با نقش دانشگاه‌ها و اساتید دانشگاه‌ها در تحقق شعار سال که طبق گفته مقام معظم رهبری «سرمایه‌گذاری برای تولید» است، گفت: به این نکته توجه کرد که هم در علم اقتصاد و هم در بحث‌های مرتبط با حکمرانی سرمایه تنها به منابع مالی گفته نمی‌شود بلکه سرمایه به منابع انسانی نیز اشاره دارد.

سیدعبدالله شجاعی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، افزود: منظور ما منابع انسانی است که تخصص و مهارت خود را در راستای تولید بکار گرفته باشد، از این نظر دانشگاه و دانشگاهیان با توان دانشی و تخصصی خود می‌توانند نقش موثری در افزایش بهره‌وری تولید و همچنین رفع مشکلات واحدهای تولیدی داشته باشند.

وی ادامه داد: باید دانشگاه زمینه را برای حضور هرچه بیشتر دانشگاهیان به خصوص اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در انجام پژوهش‌های ارتباط با صنعت و مسئله محور و تقاضا محور فراهم کند؛ بنابراین از منظر بکارگیری منابع انسانی متخصص و دانش در راستای زایش تولید در کشور، دانشگاه‌ها نقشی بی‌بدیل را ایفا خواهند کرد.

شجاعی در رابطه با نقش بسیج اساتید در روشنگری و تبیین در این زمینه، توضیح داد: بسیج اساتید با ارتباطی که از یک طرف با دانشگاه و اساتید دارند، به منظور تشویق و حمایت از اساتیدی که تمایل به انجام پژوهش‌های تقاضا محور و ارتباط با صنعت دارند، می‌تواند موثر واقع شود.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه ملی ملایر اظهارکرد: از طرف دیگر بسیج اساتید در ارتباط با نهادهای حاکمیتی می‌توانند به کمک این نهادها در عارضه‌یابی مشکلات واحدهای تولیدی و همچنین افزایش بهره‌وری کمک کند، همچنین اساتید با نقش جهاد تبیینی خود می‌توانند برای حضور هرچه بیشتر مردم در سرمایه‌گذاری مالی، نقشی انگیزشی داشته باشند.

قوانینی برای تشویق اساتید، در وزارت علوم تثبیت نشده است

شجاعی در بخش دیگری از سخنان خود درباره ارتباط دانشگاه با صنعت و معدن و لزوم بکارگیری نخبگان دانشگاهی (چه اساتید و چه دانشجویان) در بحث رونق تولید، گفت: در زمینه ارتباط دانشگاه با صنایع و معادن با اینکه پیشرفت‌های خوبی در این زمینه صورت گرفته اما به نقطه مطلوب خود هنوز نرسیده است.

وی تصریح کرد: باور صنعتگران و معدن‌کاران ما در بکارگیری نوآوری و پژوهش‌های مرتبط و هزینه در این خصوص هنوز به یک فرهنگ جامع تبدیل نشده است، از طرف دیگر قوانین حاکم بر ارتقاء و تشویق اساتید به صورت شایسته‌ای در وزارت علوم تثبیت نشده است.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه ملی ملایر با بیان اینکه واسطه‌های مرتبطی که بتوانند نقش پیشران در ارتباط صنعت و دانشگاه را برقرار کنند، در کشور ما به خوبی ایجاد نشده است، خاطرنشان کرد: با این وجود در چند سال اخیر کارهای بزرگی در حوزه دانش بنیان و ارتباط با صنعت صورت گرفته که امیدواریم با تلاش بیشتر و ایجاد ساختارهای تسهیلاتی بتوان اساتید و نخبگان دانشگاهی را به سمت نیازهای صنعت هدایت کرد.

شجاعی یادآورشد: قانون پیشرفته جهش تولید که در سال ۱۴۰۱ توسط رئیس جمهور شهید " آیت الله سید ابراهیم رئیسی" ابلاغ شد، برای ارتباط صنعت و دانشگاه مفید و شایسته است، همچنین ایجاد ساختارهایی برای تسهیل در صدور مجوزهای کسب و کار از جمله مهم‌ترین کارهایی بود که در دولت شهید رئیسی انجام شد.

ضعف فرهنگی در استفاده از کالاهای داخلی

وی با تأکید بر اینکه ما با نقطه مطلوب فاصله داریم، گفت: در این زمینه دلایل مختلفی می‌توان اشاره کرد؛ اول اینکه فرهنگ مصرف کالاهای داخلی در کشور ما در بین مردم به عنوان یک باور تبدیل نشده، بنابراین ترجیح مردم بر استفاده از کالای خارجی است و این خود مانع بزرگی در امر رونق تولید و اقتصاد به شمار می‌رود.

مسئول بسیج اساتید دانشگاه ملی ملایر ادامه داد: از طرف دیگر وجود ساختارهای مالی در کشور ما از جمله بانک‌ها و بورس به خوبی نتوانسته منابع کشور را به سمت تولید هدایت کند، متاسفانه در این زمینه کم کاری و عدم دقت مسئولین در جاد زیرساخت‌های مطمئن برای جذب سرمایه‌ها به خوبی انجام نشده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه نکته بعدی که به نظر می‌رسد بسیار جدی باشد، وجود مسئله نفوذ در بدنه اقتصادی کشور است که با کارشناسی‌های به ظاهر علمی، مانع از هدایت سرمایه‌های مردم به سمت تولید می‌شود، گفت: با این حال به نظر می‌رسد شفافیت در حوزه اقتصاد و همچنین رفع بنگاه‌داری بانک‌ها و اهتمام ویژه دولت، به شدت به مسئله تولید کمک خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، مقام معظم رهبری با تعیین «شعار سال» نقشه راه را مشخص کرده‌اند، حال باید در صحنه عمل حاکمیت به معنای قوای سه گانه و سایر دستگاه‌ها و سازمان‌ها به همراه بخش خصوصی وارد میدان شوند تا نتیجه مطلوب برای بهبود وضعیت معیشت مردم و رفع مشکلات جامعه محقق شود.

وظیفه‌ اصلی دولت برای تحقق شعار سال، فراهم‌کردن زمینه‌ها و برداشتن موانع تولید برای مشارکت و سرمایه گذاری مردم و بخش خصوصی است. مهم‌ترین گام مجلس برای تحقق شعار سال، ایجاد بسترهای قانونی و حقوقی مناسب است، تدوین و اصلاح قوانین حمایتی از سرمایه‌گذاری، ثبات بخشیدن به قوانین اقتصادی و جلوگیری از تغییرات مکرر آن‌ها از جمله اقدامات دیگر در این زمینه محسوب می‌شود.

قوه قضائیه نیز باید با برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی و متخلفان، امنیت اقتصادی و حقوقی سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان را تضمین کند، ضمن آن که تسریع در رسیدگی به پرونده‌های مرتبط با تولید و سرمایه‌گذاری نیز می‌تواند تاثیر مستقیمی در بهبود فضای کسب‌وکار داشته باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha