• شنبه / ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۰۵
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1404012311620
  • منبع : نمایندگی آذربایجان شرقی

معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی:

بخش کشاورزی باید به سمت سودآوری و بهره‌وری حرکت کند

بخش کشاورزی باید به سمت سودآوری و بهره‌وری حرکت کند

ایسنا/آذربایجان شرقی معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی با تشریح دلایل اقتصادی نبودن بخش کشاورزی کشور گفت: پراکندگی زمین‌ها و غیرهدفمند بودن یارانه‌ها از جمله عوامل غیراقتصادی بودن کشاورزی است، بر این اساس این بخش باید به سمت سودآوری حرکت کند تا تبدیل به مزیت رقابتی شود که البته قابل تحقق است.

اکبر فتحی در گفت‌وگو با خبرنگاران در تبریز اظهار کرد: کشاورزی ایران با وجود ظرفیت‌های بالای اقلیمی و منابع طبیعی، هنوز نتوانسته است به بهره‌وری و اقتصادی‌سازی مطلوب دست یابد در حالی که برخی از کشورهای موفق به ویژه در اروپا با مدیریت علمی، فناور محور و برنامه‌ریزی دقیق، کشاورزی خود را به یکی از سودآورترین بخش‌های اقتصاد تبدیل کرده‌اند.

وی در تشریح دلایل عدم دستیابی کشاورزی ایران به بهره‌وری و اقتصادی‌سازی(سودآوری) افزود: متوسط مساحت زمین‌های کشاورزی در ایران حدود پنج هکتار است، درحالی که این رقم در فرانسه به ۵۵ هکتار و در آلمان به ۶۰ هکتار می‌رسد، بنابراین پراکندگی زمین‌های کشاورزی را می‌توان یکی از دلایل مهم غیراقتصادی بودن مکانیزاسیون و مدیریت علمی دانست.

وی با اشاره به پایین بودن بازدهی آبیاری در ایران مطرح کرد: بازدهی آبیاری در کشور بین ۳۵ تا ۴۰ درصد بوده که از متوسط جهانی آن با ۵۵ درصد و کشوری مثل هلند با ۸۵ درصد بازدهی، شرایط نامطلوبی دارد.

معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: سهم آب تجدیدپذیر اختصاص‌ یافته به کشاورزی در ایران بسیار بالا و حدود ۸۰ درصد است درحالی که اروپا کمتر از ۵۰ درصد آب تجدیدپذیر خود را به بخش کشاورزی اختصاص می‌دهد.

وی با بیان اینکه سهم ضایعات محصولات کشاورزی ایران بین ۳۰ تا ۳۵ درصد و در اروپا فقط بین پنج تا ۱۰ درصد است، اظهار کرد: سهم صنایع تبدیلی در ارزش افزوده کشاورزی ایران بسیار پایین و در حد ۱۵ درصد است در حالی که این رقم برای کشوری مثل هلند به ۶۰ درصد می‌رسد.

وی نظام یارانه‌های غیرهدفمند مثل یارانه آب و کود که موجب اسراف منابع شده‌اند را یکی از دلایل مهم وضعیت نامطلوب کشاورزی ایران عنوان کرد و گفت: یارانه‌ها در اروپا مشروط به رعایت استانداردهای زیست محیطی و بهره‌وری هستند.

فتحی به نمونه‌های موفق کشاورزی در اروپا اشاره کرد و افزود: کشور هلند با وجود تراکم جمعیتی بالا، بهره‌وری آب کشاورزی آن ۸۵ درصد است که راهکار رسیدن به این شرایط در سیستم آبیاری زیرسطحی و پایش لحظه‌ای رطوبت خاک است که بر اساس این الگو، ما نیز می‌توانیم پروژه‌های آزمایشی را در استان‌های مختلف مثل اصفهان و کرمان اجرا کنیم.

وی ادامه داد: در کشور آلمان نیز ۷۰ درصد تولید شیر توسط تعاونی‌های کشاورزی با قراردادهای بلندمدت توزیع می‌شود که مزیت این اقدام، تضمین بازار و قیمت برای کشاورز است و این الگو می‌تواند با اجرای طرح‌های پیوند صنعت و کشاورزی مثل قرارداد پشتیبانی کشت چغندر با کارخانه‌های قند در کشور ما نیز اجرایی شود.

وی مطرح کرد: ۸۰ درصد کود مصرفی در کشور دانمارک از بیوگاز و بازیافت ضایعات کشاورزی تأمین می‌شود که در این راستا می‌توانیم نیروگاه‌های بیوگاز در مجاورت دامداری‌های صنعتی احداث کنیم که البته الگوی موفقی از این طرح نیز در استان مازندران داریم.

معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: در کشور فرانسه از ربات‌های برداشت میوه (مانند ربات Strawberry Picker) استفاده می‌شود که باعث کاهش هزینه نیروی کار تا ۴۰ درصد شده است و برای اجرایی کردن این الگو در ایران می‌توان سامانه Farm Management Software را در کشت‌های گلخانه‌ای ایران مستقر کرد.

وی به نقشه راه پیشنهادی برای بهبود وضعیت کشاورزی ایران اشاره کرد و افزود: برای بهبود بهره‌وری آب، در کوتاه مدت می‌توان کنتورهای هوشمند آب در دشت‌های ممنوعه نصب کرد و برای بلندمدت نیز به توسعه کشت‌های هایدروپونیک(آبکشت که خاک در آن بکار نمی‌رود) در ۲۰ درصد مزارع روی آورد.

وی ادامه داد: برای توسعه زنجیره ارزش نیز ایجاد ۱۰ قطب صنایع تبدیلی در استان‌های شمالی در کوتاه مدت و راه‌اندازی بورس محصولات کشاورزی در بلندمدت پیشنهاد می شود و در حوزه بازارهای صادراتی نیز اخذ گواهی های بین‌المللی برای زعفران و پسته و ایجاد برند ملی برای پنج محصول راهبردی می‌تواند راهگشا باشد.

فتحی نقطه قوت اقتصاد کشاورزی ایران را تنوع اقلیمی (کشت چهار فصل) و نیروی انسانی جوان و نقطه ضعف آن را نظام توزیع نهاده‌ها و بازار غیرشفاف نام برد که در این راستا تقاضای جهانی برای محصولات ارگانیک و سوپرفودها(مانند زعفران و انار) یک فرصت و تشدید تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آب زیرزمینی یک تهدید است.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی، وی افزود: راه‌حل نهایی برای بهبود وضعیت اقتصاد کشاورزی، ترکیب فناوری اروپایی با مزیت‌های بومی مثل استفاده از گلخانه‌های هوشمند هلندی در مناطق کویری ایران است و تحلیل‌ها در این راستا نشان می‌دهد که اقتصادی کردن کشاورزی ایران، نه تنها ممکن است بلکه با برنامه‌ریزی فناورانه می‌تواند به مزیت رقابتی ملی تبدیل شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha